Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο επηρεάζει ο καιρός την αρθρίτιδα;



Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα ισχυρίζονται ότι ο καιρός επηρεάζει το πώς αισθάνονται. Πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, όπως πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία των αρθρώσεων, επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού.

Υπάρχει πραγματικά μια σύνδεση μεταξύ του καιρού και των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας; Αν είναι πράγματι έτσι, τότε γιατί οι μεταβολές του καιρού επηρεάζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε κάποιους ανθρώπους και κάποιους άλλους τους αφήνουν ανεπηρέαστους;

Κι αν όντως ο καιρός επηρεάζει την αρθρίτιδα, τότε ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς;

Καιρός και συμπτώματα αρθρίτιδας
Σύμφωνα με τον ρευματολόγο, Scott J. Zashin, «δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με αρθρίτιδα να παρατηρήσουν μια αύξηση των συμπτωμάτων τους με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, κάποιοι ασθενείς μπορούν να προβλέψουν με ιδιαίτερη ακρίβεια πότε θα βρέξει, με βάση τα συμπτώματα της αρθρίτιδάς τους. Κάποιοι άλλοι αισθάνονται περίφημα σε χώρους που έχουν υψηλό βαρομετρικό, ενώ αντίθετα πονάνε περισσότερο σε περιοχές που υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό».

Μία επιπλέον μελέτη για την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην αρθρίτιδα δημοσιεύτηκε το 2004 στα Πρακτικά της Δυτικής Φαρμακολογίας. Σ’ αυτή τη διπλή μελέτη 92 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 42 άτομα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένους πόνους όταν η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλή, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ρευματολογίας το 2004 έδειξε ότι η υψηλή υγρασία ήταν δυσμενής για ασθενείς με αρθρίτιδα. Με βάση αυτές τις μελέτες, φαίνεται πως οι περιοχές με υψηλό βαρομετρικό και χαμηλή υγρασία, αποτελεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα άτομα με αρθρίτιδα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ρευματολογίας το 2015 εξέτασε κατά πόσον οι καθημερινές καιρικές συνθήκες, σε ένα μέσο όρο τριών ημερών και οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις αρθρώσεις σε ηλικιωμένα άτομα με οστεοαρθρίτιδα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον πόνο και τον μέσο όρο των καιρικών συνθηκών τριών ημερών, ωστόσο ο πόνος ανάμεσα σε σχέση με τις καθημερινές μεταβολές του καιρού δεν επιβεβαιώνει αιτιώδη συνάφεια.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει ένας ασθενής με αρθρίτιδα
Ο δρ Zashin έχει έτοιμη απάντηση για τους ασθενείς που τον ρωτούν πού είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει ένα άτομο με αρθρίτιδα, «Για εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι με ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς από άποψη κλίματος, προτείνω να είναι ένα μέρος όπου θα αισθάνονται ευτυχισμένοι και τους συμβουλεύω πως αν επιλέξουν να μετακινηθούν με βάση την αρθρίτιδά τους, θα πρέπει προηγουμένως να δοκιμάσουν την περιοχή, ξοδεύοντας σ’ αυτήν αρκετό χρόνο και τις τέσσερις εποχές του έτους, πριν πάρουν την οριστική τους απόφαση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...