Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνος του πνεύμονα: Κίνδυνος από αυξημένη πρόσληψη συγκεκριμένης βιταμίνης


Οι άνδρες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 και Β12 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κάτι που είναι ακόμα πιο πιθανό αν καπνίζουν κιόλας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.

Καρκίνος του πνεύμονα - Η μελέτη διαπίστωσε 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες που λαμβάνουν αυτές τις βιταμίνες από επιμέρους συμπληρώματα, όχι από πολυβιταμίνες, ή από τη διατροφή μόνο. Αλλά η επίδραση φάνηκε να εκτοξεύεται στους καπνιστές, οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, δρ Theodore Brasky, επιδημιολόγο στο τμήμα Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής του Οχάιο.

Οι καπνιστές που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε διάστημα έξι ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα. Για τη βιταμίνη Β12, ο κίνδυνος αυτός σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Αυτά τα επίπεδα ήταν περισσότερο από 11 φορές μεγαλύτερα από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα Β6 και 23 φορές από την αντίστοιχη για Β12.

Σε μικρότερες ποσότητες, αυτές οι βιταμίνες εμπλέκονται σε αρκετές ζωτικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αντιγραφής του DNA. Πολλά συμπληρώματα υψηλής δόσης, αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι ενισχύουν την ενέργεια και παρέχουν άλλα μη αποδεδειγμένα οφέλη. Αλλά όπως λέει ο δρ Brasky: “Αυτό είναι μάρκετινγκ. Δεν είναι επιστήμη”.

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αντικρουόμενες έρευνες και το... επάρατο κάπνισμα
Η μελέτη περιορίστηκε σε περίπου 77.000 ενήλικες της πολιτείας της Ουάσινγκτον ηλικίας 50 έως 76 ετών. Αυτό περιλάμβανε 139 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε περισσότερους από 3.200 άνδρες καπνιστές. Πάνω από το 93% των συμμετεχόντων ήταν λευκοί.

Υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών για να συμπεριληφθούν στην πλήρη ανάλυση. Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ΔΕΝ παρατηρήθηκε στις γυναίκες, αλλά ούτε και με τα συμπληρώματα βιταμίνη Β9, επίσης γνωστής ως φολικό οξύ.

Άλλοι ερευνητές βρήκαν διαφορετικά αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη βιταμίνη Β6 με χαμηλότερο κίνδυνο πνευμονικού καρκίνου και άλλη έρευνα διαπίστωσε, ότι η βιταμίνη Β12 δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στον κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου. Οι συντάκτες της νέας μελέτης ανέφεραν ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές από τις προηγούμενες μελέτες μετρούν τις βιταμίνες Β στο αίμα και όχι μέσω διατροφικών ερευνών, όπως έπραξαν οι ίδιοι. Ή μπορεί να είναι ότι ο ίδιος ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνει τα επίπεδα αυτών των βιταμινών στο σώμα.

Η εστίαση του προβλήματος στις βιταμίνες Β μπορεί να μην είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι καπνιστές είναι 15 έως 30 φορές πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα ή να πεθάνουν από αυτόν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

“Εάν είστε καπνιστής και θέλετε να πάρετε και βιταμίνες Β, μπορείτε απλά να σταματήσετε το κάπνισμα! Το κάπνισμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση και αυτό μπορεί να προληφθεί”, δήλωσε ο δρ Brasky.

Τελικά, να παίρνετε βιταμίνες Β, ή όχι;
Αυτοί που έχουν αναιμία, ή κοιλιοκάκη, ή γενικά έχουν έλλειψη βιταμίνης Β, είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθούν από ένα συμπλήρωμα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Αλλά η λήψη μεγάλων δόσεων αυτών των συμπληρωμάτων δεν κάνει πολλά για τον μέσο υγιή άνθρωπο, είπε ο δρ Brasky, ούτε προκαλεί άμεση βλάβη. Το σώμα τείνει να απαλλάσσεται από την υπερβολική βιταμίνη, είπε.

“Υπάρχει πάντα αυτό το 'μαύρο κουτί' ανάμεσα σε αυτό που οι άνθρωποι λένε ότι τρώνε ή παίρνουν και στο τι τελικά απορροφάει ο οργανισμός τους”, δήλωσε η Regan Bailey, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και πρώην διατροφική επιδημιολόγος στο Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Επίσης, δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Τα οξέα του στομάχου και η πέψη, δήλωσε η Bailey, “τραβάνε” την Β12 από τα τρόφιμα, ώστε το σώμα να μπορεί να την απορροφήσει. Ορισμένα συνθετικά συμπληρώματα, ωστόσο, μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα. Οι περισσότεροι παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της B6 από τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ των βιταμινών και του καρκίνου του πνεύμονα είναι ασαφής. Αν οι βιταμίνες είναι πράγματι υπεύθυνες για την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, είπε ο δρ Brasky, τότε ένα άλλο ερώτημα θα ήταν και το αν οι βιταμίνες Β επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός καρκίνου του πνεύμονα που είναι ήδη εκεί, ή οδηγούν σε νέους καρκίνους.

Η Bailey από την πλευρά της επισήμανε, ότι δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα συμπληρώματα υψηλής δόσης προκαλούν καρκίνο. Πρόσθεσε, ότι η διατροφική έρευνα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές (η οποία υπολόγισε τη μέση ημερήσια πρόσληψη κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια) μπορεί να είναι ανακριβής. Αλλά ο δρ Brasky δήλωσε ότι οι ενήλικες γενικά θυμούνται τα συμπληρώματα που έχουν πάρει, επιτρέποντας στους ερευνητές να πάρουν μια καλή ιδέα για τις μέσες δόσεις τους.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν κυρίως συμπληρώματα διατροφής επειδή πιστεύουν ότι θα τους κάνουν πιο υγιείς, όχι επειδή προσπαθούν να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους, ανέφερε η Bailey σε μια μελέτη το 2013. Και εκείνοι που παίρνουν βιταμίνες μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντικείμενο μελέτης, επειδή εμπίπτουν σε δύο πολύ διαφορετικές κατηγορίες:

“Στο μυαλό μου, οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα επειδή είναι άρρωστοι και προσπαθούν να γίνουν καλύτερα, ή επειδή είναι υγιείς και θέλουν να μείνουν έτσι”, είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...