Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ψυχολογία στην εγκυμοσύνη


Πολλοί λένε ότι η εγκυμοσύνη είναι μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα, επειδή είναι μία περίοδος που της δημιουργεί πολλά ευχάριστα συναισθήματα. Άλλοι λένε πως δεν είναι τόσο θετική, λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά της. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί από τις πιο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μίας γυναίκας, με απότομες μεταβολές τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική της κατάσταση.

Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι το διάστημα κατά το οποίο η γυναίκα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ιδέα πως θα αναπτυχθεί μέσα της μία νέα ζωή και πως τίποτα δε θα είναι ίδιο μετά από αυτό. Ειδικά στις γυναίκες που μπαίνουν πρώτη φορά στη διαδικασία, τις φαίνεται πολύ παράξενο το γεγονός ότι θα γίνουν μητέρες, ακόμα και απίστευτο μιας και οι σωματικές αλλαγές δεν είναι εμφανείς τους συγκεκριμένους μήνες. Πολύ συνηθισμένο είναι το άγχος που δημιουργείται στη σκέψη μίας πιθανής αποβολής. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, πόσο μάλλον στις γυναίκες που είχαν βιώσει κάποια αποβολή στο παρελθόν, επειδή μέχρι τον τρίτο μήνα είναι πιο αυξημένες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι φόβοι αυτοί ελαττώνονται με την έναρξη του δεύτερου τριμήνου, όπου τότε μειώνονται και οι πιθανότητες αποβολής. Οι ζαλάδες και οι τάσεις για εμετό είναι επίσης συνήθη συμπτώματα, τα οποία μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση της εγκύου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται μετά τον τρίτο μήνα.

Από τον τέταρτο μήνα και μετά αρχίζει να βιώνει πιο ευχάριστα συναισθήματα, καθώς σιγά σιγά φουσκώνει η κοιλιά της και συνειδητοποιεί πως μέσα της μεγαλώνει ένα μωρό. Ιδιαίτερα όταν αυτό αρχίζει να κινείται, ξεκινάει και μία επικοινωνία μεταξύ τους, με τη γυναίκα να το χαϊδεύει, να του μιλάει και να του λέει τραγουδάκια. Επιπλέον, η αλλαγή του μεγέθους της κοιλιάς συνεπάγεται ότι από εδώ και πέρα θα τραβάει πιο πολύ την προσοχή του κόσμου και θα δέχεται ερωτήσεις σχετικές με το φύλο του μωρού, αν διανύει εύκολη εγκυμοσύνη κ.ά.. Κάποιες γυναίκες βρίσκουν πολύ χαριτωμένο το ενδιαφέρον του κόσμου και είναι πολύ πρόθυμες να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες τους. Άλλες πάλι το βρίσκουν κουραστικό, σε σημείο που ενοχλούνται από τις ερωτήσεις των αγνώστων.

Επίσης, από τον τέταρτο μήνα αυξάνεται η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, λόγω της αύξησης της κολπικής λίπανσης και της μεγαλύτερης κυκλοφορίας του αίματος. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, ο σύντροφός της μπορεί να νιώσει άβολα και να φοβάται να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη για να μην πάθει κάτι το έμβρυο. Άρα, είναι καλό να συζητήσει μαζί του και να του εξηγήσει ότι είναι φυσικό να νιώθει έτσι και να τον βοηθήσει να διώξει την αμηχανία και το φόβο.

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τον τοκετό, η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να αγχώνεται όλο και πιο πολύ για τον τρόπο με τον οποίο θα γεννήσει, για το αν θα είναι μία πολύωρη διαδικασία και αν θα πονέσει πολύ και, φυσικά, για την υγεία του μωρού. Από την άλλη, νιώθει ενθουσιασμό που θα μπορέσει, επιτέλους, να κρατήσει το μωράκι στην αγκαλιά της.

Γενικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν επηρεάζουν έντονα την ψυχολογία της γυναίκας. Δηλαδή, γίνεται πιο ευέξαπτη, παρατηρείται απότομη μεταβολή των συναισθημάτων της (για παράδειγμα, μπορεί να νιώθει χαρά και, ξαφνικά, να βάλει τα κλάματα), ή ακόμα και να απομονωθεί νιώθωντας μόνη δίχως να έχει κάποιον να την καταλαβαίνει. Σε όλα αυτά προστίθεται και η σύγχυση από τις πολλές συμβουλές που ακούει. Καθένας από τον κύκλο της μπορεί να της δίνει διαφορετικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, για τη διατροφή της, για το τι είναι καλό για το μωρό, για τα σχέδια που κάνει με τη γέννηση του μωρού, με αποτέλεσμα να δέχεται πολλές διαφορετικές απόψεις και να μην μπορεί να πάρει μία απόφαση. Εννοείται πως όλες οι γνώμες είναι ευπρόσδεκτες. Ωστόσο, κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες όταν είναι έγκυος. Επομένως, το ότι μία γυναίκα ακολούθησε μία συγκεκριμένη συμβουλή, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα ταίριαζε και σε κάποια άλλη.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί την εγκυμονούσα είναι η εικόνα του σώματός της. Βλέποντας το σώμα της και το βάρος της να αλλάζουν συνεχώς, μπορεί να νιώσει άβολα και να αποκτήσει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με το αν ο σύντροφός της θα συνεχίσει να δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον για εκείνη και κατά πόσο θα αλλάξει η ερωτική τους σχέση μετά τη γέννηση του μωρού. Ίσως σας φανεί περίεργο, όμως πολλοί άντρες όχι μόνο δε χάνουν το ενδιαφέρον για τη σύντροφό τους αλλά, ακόμα καλύτερα, μπορεί να τη θαυμάζουν για αυτήν την εμπειρία που ζει, πόσο μάλλον για το ότι θα φέρει στον κόσμο μία καινούρια ζωή δείχνοντας υπομονή στους πόνους της γέννας.

Τέλος, δύο άλλες ανησυχίες της αφορούν το αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει ως μητέρα στις ανάγκες του παιδιού της και αν θα μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει μετά τη γέννηση, ώστε να μη λείψει κάτι από την οικογένειά της.

Όπως φαίνεται, η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει ανάμεικτα συναισθήματα ( από χαρά μέχρι κλάμα δίχως λόγο). Μεγάλο ρόλο για την ψυχολογία της εγκύου παίζει η σχέση της με το σύντροφό της και η στήριξη που θα της προσφέρει, όπως και η κατανόηση σε συνδυασμό με την υπομονή από τους γύρω της.

Ελευθερία Φατιλοπούλου, ψυχολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...