Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χοληστερίνη: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η μέτρηση για να προληφθεί το έμφραγμαΗ χοληστερίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, κάτι που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου.

Οι βλάβες που προκαλεί ακόμη και η οριακά αυξημένη κακή χοληστερόλη στις αρτηρίες είναι αθροιστικές.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ανακάλυψαν ότι ακόμα και η οριακά αυξημένη χοληστερόλη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, ασκεί μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, καθώς ανά δεκαετία που περνάει αυξάνει κατά 39% τις πιθανότητες για καρδιοπάθεια.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο έλεγχος της χοληστερόλης θα πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς στην ενήλικη ζωή, καθώς αν κάποιος περιμένει μέχρι τα 50 ή τα 60 για να ασχοληθεί με την πρόληψη της καρδιοπάθειας, η ζημιά θα έχει ήδη γίνει.

Ο επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 1.478 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από στεφανιαία νόσο.
Οι εθελοντές αυτοί συμμετέχουν από το 1948 στην φημισμένη Καρδιολογική Μελέτη Framingham και έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους σε βάθος χρόνου.
Στη συγκεκριμένη μεέτη τούς επιστράτευσαν όταν ήταν 55 ετών και τους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια για να δουν με ποιον τρόπο επηρέαζε η διακύμανση της χοληστερόλης τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης θεωρήθηκε ως υψηλή χοληστερόλη οποιαδήποτε τιμή της πάνω από τα 160 mg/dl, που όμως δεν συμπεριλαμβάνει την «καλή» (ή HDL) χοληστερόλη.
Υψηλή θεωρήθηκε επίσης και κάθε τιμή της «κακής» (LDL) χοληστερόλης από 130 mg/dl και πάνω.
Η χοληστερόλη που μετριέται στις βιοχημικές εξετάσεις αίματος είναι τριών ειδών: η ολική, η «καλή» (συμβολίζεται «HDL» στα αποτελέσματα των εξετάσεων και είναι αυτή που προστατεύει την καρδιά) και η «κακή» (συμβολίζεται ως «LDL» και είναι αυτή που βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς).

Η ολική χοληστερόλη προκύπτει από το άθροισμα της HDL, της LDL και ορισμένων άλλων μορφών χοληστερόλης, οι οποίες όμως δεν μετρώνται ξεχωριστά.
Κάθε μορφή χοληστερόλης μετριέται σε mg/dl και οι φυσιολογικές τιμές είναι:
- Για την ολική χοληστερόλη τα 200 mg/dl
- Για την HDL πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες.
- Για την LDL χοληστερόλη τα 100-129 mg/dl όταν κάποιος είναι υγιής (αυτά γίνονται 70-100 mg/dl για όσους πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη, αν και το ιδανικό είναι κάτω από 70 mg/dl).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην ηλικία των 55 ετών σχεδόν το 40% των εθελοντών είχαν ήδη συμπληρώσει τουλάχιστον μία δεκαετία με επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από τα φυσιολογικά.
Ειδικότερα, 389 από τους εθελοντές είχαν υψηλή χοληστερόλη τα τελευταία 1 έως 10 χρόνια, οι 577 τα τελευταία 11 έως 20 χρόνια, ενώ οι 512 είχαν φυσιολογική χοληστερόλη.

Όσοι εθελοντές είχαν παρουσιάσει υψηλή χοληστερόλη στα 35-44 τους χρόνια, είχαν 16,5% πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο μέσα στην επόμενη 15ετία.
Όσοι είχαν παρουσιάσει υψηλή χοληστερόλη στα 45-54 τους χρόνια, είχαν 8,1% πιθανότητες στεφανιαίας νόσου, ενώ όσοι δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη είχαν μόλις 4,4% πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Αυτό σημαίνει πως κάθε δεκαετία αυξημένης χοληστερόλης αύξανε τον κίνδυνο κατά 39%, ακόμα και αν όταν οι τιμές της ήταν οριακά υψηλότερες από τις φυσιολογικές.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το εύρημα πως η επίπτωση της χοληστερόλης ήταν πιο ισχυρή στους εθελοντές οι οποίοι κατά τα άλλα ήταν υγιείς.
Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν σύμφωνα με τους ειδικούς, πως οι άνθρωποι ηλικίας 35-55 ετών πρέπει να αρχίσουν να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους και αναλόγως με τα ευρήματα, να προχωρήσουν στις απαιτούμενες προσαρμογές του τρόπου ζωής.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…