Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημάδια γυναικολογικών καρκίνων που πρέπει να προσέχετεΠερίπου εκατό χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με κάποιον γυναικολογικό καρκίνο κάθε χρόνο, και υπολογίζεται πως τριάντα χιλιάδες από αυτές πεθαίνουν, καθώς δεν λαμβάνουν έγκαιρα την διάγνωσή τους, και επίσης δεν είναι αρκετά ενημερωμένες για τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Το Τεστ Παπ βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πρόληψη θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά για τους υπόλοιπους γυναικολογικούς καρκίνους, οι εξετάσεις δεν συμβαίνουν και τόσο συχνά.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι πως τα συμπτώματά τους συνήθως είναι δύσκολα να προσδιοριστούν, και μπορεί να μην θεωρηθούν σημαντικά, ή ακόμα και να προκαλέσουν λανθασμένη διάγνωση. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε ασθενή. Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αιμορραγία εκτός περιόδου, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να συμβεί αυτό, όπως πολύποδες, ορμονικά προβλήματα, ή ακόμα και λόγω στρες. Μπορεί όμως να είναι σημάδι καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών ή του κόλπου. Αν αιμορραγείτε χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση και παρατηρήσετε αιμορραγία, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Κολπικές εκκρίσεις
Οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές τις περισσότερες φορές. Μπορεί πού και πού να είναι περισσότερες, όπως κατά την ωορρηξία ή τον θηλασμό, και συνήθως είναι διάφανες ή στο χρώμα του γάλακτος, και μπορεί να έχουν μια ελαφριά οσμή. Αυτού του είδους οι εκκρίσεις δεν είναι ανησυχητικές. Αν όμως είναι σκούρες, ματωμένες ή έχουν άσχημη μυρωδιά, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Συνήθως αφορούν κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου καρκίνου.

Πόνος στην περιοχή του πυελικού εδάφους, στην κοιλιά ή στην μέση
Αν νιώθετε πόνο που επιμένει σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να αισθανθείτε συμπτώματα σχετικά με αέρια, δυσπεψία, ή κράμπες. Αν ο πόνος επιμένει για μερικές εβδομάδες, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Πρήξιμο
Από τα πιο συχνά συμπτώματα της περιόδου, άρα είναι ιδιαίτερα εύκολο να περάσει απαρατήρητο. Αν όμως το πρήξιμο επιμένει και αφού τελειώσει η περίοδος, και αν νιώθετε πως χορταίνετε ακόμα και μετά από λίγες μπουκιές φαγητό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Συχνουρία
Αν ξαφνικά νιώθετε την ανάγκη για ούρηση όλο και πιο συχνά, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο – όπως, για παράδειγμα, μια ουρολοίμωξη, εγκυμοσύνη ή απλώς κατανάλωση πολλών υγρών – τότε μπορεί να ασκείται επιπλέον πίεση στην κύστη, και μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια καρκίνου των ωοθηκών.

Πρήξιμο στο πόδι
Ένα από τα πιθανά συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως θα εμφανιστεί μόνο στο ένα πόδι, και θα παρατηρήσετε ταυτόχρονα πόνο, γενικότερο πρήξιμο, ή κολπικές εκκρίσεις.
Αλλαγές στο δέρμα του αιδοίου
Αν παρατηρήσετε αλλαγές, όπως εξογκώματα, κηλίδες, πληγές, τραχιά κομμάτια επιδερμίδας ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Αλλαγές στην περίοδο
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες του κύκλου σας. Συχνότητα, πώς αισθάνεστε, τι και πόσο πόνο νιώθετε… Προσέξτε, για παράδειγμα, αν η ροή σας γίνει ξαφνικά πιο μεγάλη, καθώς μπορεί να είναι ανησυχητικό σύμπτωμα.

Φαγούρα, κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από ουρολοίμωξη και ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά μπορεί να είναι και πρόωρα σημάδια καρκίνου, συνεπώς είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Κόπωση
Όταν νιώθετε κούραση, είναι πολύ εύκολο να υποθέσετε πως φταίει η καθημερινότητα. Αλλά αν το αίσθημα κόπωσης διαρκεί για μερικές εβδομάδες, ακόμα κι αν καταφέρνετε να κοιμάστε καλά, μπορεί να είναι σημάδι κάποιου μεγάλου προβλήματος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας