Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημάδια γυναικολογικών καρκίνων που πρέπει να προσέχετεΠερίπου εκατό χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με κάποιον γυναικολογικό καρκίνο κάθε χρόνο, και υπολογίζεται πως τριάντα χιλιάδες από αυτές πεθαίνουν, καθώς δεν λαμβάνουν έγκαιρα την διάγνωσή τους, και επίσης δεν είναι αρκετά ενημερωμένες για τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Το Τεστ Παπ βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πρόληψη θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά για τους υπόλοιπους γυναικολογικούς καρκίνους, οι εξετάσεις δεν συμβαίνουν και τόσο συχνά.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι πως τα συμπτώματά τους συνήθως είναι δύσκολα να προσδιοριστούν, και μπορεί να μην θεωρηθούν σημαντικά, ή ακόμα και να προκαλέσουν λανθασμένη διάγνωση. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε ασθενή. Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αιμορραγία εκτός περιόδου, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να συμβεί αυτό, όπως πολύποδες, ορμονικά προβλήματα, ή ακόμα και λόγω στρες. Μπορεί όμως να είναι σημάδι καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών ή του κόλπου. Αν αιμορραγείτε χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση και παρατηρήσετε αιμορραγία, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Κολπικές εκκρίσεις
Οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές τις περισσότερες φορές. Μπορεί πού και πού να είναι περισσότερες, όπως κατά την ωορρηξία ή τον θηλασμό, και συνήθως είναι διάφανες ή στο χρώμα του γάλακτος, και μπορεί να έχουν μια ελαφριά οσμή. Αυτού του είδους οι εκκρίσεις δεν είναι ανησυχητικές. Αν όμως είναι σκούρες, ματωμένες ή έχουν άσχημη μυρωδιά, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Συνήθως αφορούν κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου καρκίνου.

Πόνος στην περιοχή του πυελικού εδάφους, στην κοιλιά ή στην μέση
Αν νιώθετε πόνο που επιμένει σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να αισθανθείτε συμπτώματα σχετικά με αέρια, δυσπεψία, ή κράμπες. Αν ο πόνος επιμένει για μερικές εβδομάδες, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Πρήξιμο
Από τα πιο συχνά συμπτώματα της περιόδου, άρα είναι ιδιαίτερα εύκολο να περάσει απαρατήρητο. Αν όμως το πρήξιμο επιμένει και αφού τελειώσει η περίοδος, και αν νιώθετε πως χορταίνετε ακόμα και μετά από λίγες μπουκιές φαγητό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Συχνουρία
Αν ξαφνικά νιώθετε την ανάγκη για ούρηση όλο και πιο συχνά, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο – όπως, για παράδειγμα, μια ουρολοίμωξη, εγκυμοσύνη ή απλώς κατανάλωση πολλών υγρών – τότε μπορεί να ασκείται επιπλέον πίεση στην κύστη, και μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια καρκίνου των ωοθηκών.

Πρήξιμο στο πόδι
Ένα από τα πιθανά συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως θα εμφανιστεί μόνο στο ένα πόδι, και θα παρατηρήσετε ταυτόχρονα πόνο, γενικότερο πρήξιμο, ή κολπικές εκκρίσεις.
Αλλαγές στο δέρμα του αιδοίου
Αν παρατηρήσετε αλλαγές, όπως εξογκώματα, κηλίδες, πληγές, τραχιά κομμάτια επιδερμίδας ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Αλλαγές στην περίοδο
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες του κύκλου σας. Συχνότητα, πώς αισθάνεστε, τι και πόσο πόνο νιώθετε… Προσέξτε, για παράδειγμα, αν η ροή σας γίνει ξαφνικά πιο μεγάλη, καθώς μπορεί να είναι ανησυχητικό σύμπτωμα.

Φαγούρα, κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από ουρολοίμωξη και ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά μπορεί να είναι και πρόωρα σημάδια καρκίνου, συνεπώς είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Κόπωση
Όταν νιώθετε κούραση, είναι πολύ εύκολο να υποθέσετε πως φταίει η καθημερινότητα. Αλλά αν το αίσθημα κόπωσης διαρκεί για μερικές εβδομάδες, ακόμα κι αν καταφέρνετε να κοιμάστε καλά, μπορεί να είναι σημάδι κάποιου μεγάλου προβλήματος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …