Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς προετοιμάζουμε ένα ασφαλές γεύμα



Πόνος στην κοιλιά, ναυτία, εμετός και διάρροια μετά την κατανάλωση τροφής είναι τα πιο κοινά συμπτώματα των τροφιμογενών νοσημάτων. Πώς μπορούμε να τα προλάβουμε;


Τα τροφιμογενή νοσήματα (σαλμονέλλωση, γαστρεντερίτιδες, αλλαντίαση, τυφοειδής πυρετός κ.ά.) προκαλούνται κυρίως από μικροοργανισμούς (βακτήρια και ιούς) και τις τοξίνες τους, που έχουν επιμολύνει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Βασικές αιτίες των τροφιμογενών νοσημάτων είναι η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, το ανεπαρκές μαγείρεμα και η μη τήρηση ορθών πρακτικών παραγωγής και συντήρησης των τροφίμων.
Ως καταναλωτές είμαστε ο τελευταίος, αλλά πολύ σημαντικός κρίκος στην ασφάλεια των τροφίμων.
Μερικές απλές καθημερινές πρακτικές που πρέπει να τηρούμε κατά το χειρισμό και την αποθήκευση των τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε τα τροφιμογενή νοσήματα είναι οι ακόλουθες:
Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής με βασικότερο το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: πριν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στην κουζίνα, πριν το χειρισμό μαγειρεμένων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων, πουλερικών, θαλασσινών και αυγών, μετά την τουαλέτα.

Δεν αποψύχουμε τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Η απόψυξή τους γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου (κατώτερο μέρος) ή κάτω από άφθονο τρεχούμενο κρύο νερό.
Δεν επανακαταψύχουμε αποψυγμένα τρόφιμα.
Αποφεύγουμε το μαγείρεμα τροφίμων που δεν έχουν ξεπαγώσει καλά.
Αποθηκεύουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των -15°C.
Αποθηκεύουμε τα νωπά τρόφιμα όπως τυριά, αλλαντικά, κρέατα, γαλακτοκομικά κ.ά. σε θερμοκρασίες 0-5°C.
Διατηρούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα.
Τοποθετούμε τα ωμά κρέατα στο κάτω μέρος του ψυγείου, ώστε να μην ακουμπούν ή να μη στάζουν στα άλλα τρόφιμα.
Το φρέσκο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες. Αν τοποθετηθούν στην κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 2 μήνες. Αφού βγουν από την κατάψυξη, θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Μαγειρεμένα διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Τα περισσότερα φαγητά θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και, πριν σερβιριστούν πάλι, να ξαναζεσταίνονται αρκετά, ώστε να εξουδετερωθούν οι μικροοργανισμοί που τυχόν περιέχουν.

Δεν τοποθετούμε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν στο ψυγείο.
Δεν αφήνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
Διατηρούμε ζεστό το έτοιμο φαγητό σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, γιατί πάνω από αυτή τη θερμοκρασία η ανάπτυξη των μικροοργανισμών καθυστερεί ή και σταματά. Αντίθετα, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό σε θερμοκρασίες 5-60°C.
Δεν αναθερμαίνουμε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερο από μία φορά.
Όταν αναθερμαίνουμε το φαγητό, βεβαιωνόμαστε πως είναι καυτό.
Ψήνουμε επαρκώς το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια ώστε να είναι μαγειρεμένα στο εσωτερικό τους. Τρόφιμα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο είναι ο κιμάς, τα ρολά κρέατος και πουλερικών, καθώς και οι μεγάλες μάζες, ιδίως γύρω από τις αρθρώσεις του κρέατος. Το καλό μαγείρεμα εξουδετερώνει σχεδόν όλους τους επικινδύνους μικροοργανισμούς.
Αποφεύγουμε την επαφή ωμού κρέατος πουλερικών, θαλασσινών και αυγών με μαγειρεμένα, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι για τεμαχισμό ωμού κρέατος πουλερικών και τροφίμων που πρόκειται να καταναλωθούν νωπά, π.χ. φρούτα, λαχανικά, τυρί κ.ά.
Δεν χρησιμοποιούμε την ίδια επιφάνεια για τεμαχισμό ωμού κρέατος και πουλερικών και τροφίμων που πρόκειται να καταναλωθούν νωπά, π.χ. φρούτα, τυρί, ψωμί κ.ά.
Δεν πιάνουμε αυγά, ωμά κρέατα, πουλερικά και λαχανικά και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουμε πρώτα πολύ καλά τα χέρια μας
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τις επιφάνειες κοπής και τα εργαλεία κοπής τροφίμων (μαχαίρια κ.ά.) μετά από κάθε χρήση.

Τα ωμά τρόφιμα, ιδίως τα κρέατα, τα πουλερικά και τα αυγά, μπορεί να περιέχουν κάποιους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή της συντήρησης των τροφίμων. Έτσι, μπορεί να μην πάθουμε σαλμονέλλα από το κοτόπουλο γιατί θα το καταναλώσουμε ψημένο και το βακτήριο της σαλμονέλλας που τυχόν περιείχε έχει θανατωθεί με τη θερμοκρασία, αλλά να νοσήσουμε από το τυρί που ακούμπησε στο ωμό κοτόπουλο και το καταναλώνουμε νωπό ή από τα χέρια μας που έπιασαν τα αυγά και μετά έπιασαν χωρίς να τα πλύνουμε το ψωμί (διασταυρούμενη επιμόλυνση)!
Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε.
Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν λήξει ή αλλοιωθεί.

Πηγές: Άννα Τιμοθέου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστ. Συνεργάτις ΛΗΤΩ

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…