Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάθλιψη: 6 λιγότερο γνωστά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε



Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές και σοβαρές ασθένειες και διαταραχές, μεταξύ των οποίων ο εθισμός σε ουσίες, η τάση αυτοκτονίας, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Κάποιοι πάσχοντες από κατάθλιψη βιώνουν πολύ έντονα συμπτώματα και αναζητούν βοήθεια.
Άλλοι όμως έχουν ηπιότερα συμπτώματα, τα οποία δεν συνδέουν με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από τη λεγόμενη «χαμογελαστή κατάθλιψη», μπορεί να έχουν κοινωνική ζωή και να ανταποκρίνονται επαρκώς στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις τους, παρότι μέσα τους υποφέρουν.
Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κακή διάθεση και η αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από οποιαδήποτε κατάσταση, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν.

Δείτε κάποια από αυτά:
Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
Αν στο παρελθόν κοιμόμασταν ήρεμα και τώρα έχετε ανησυχία ή σας αρκούσαν 6 ώρες ύπνου και τώρα θέλετε να κοιμάστε όλο το σαββατοκύριακο, πρέπει να το ελέγξετε. Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βιώνετε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ψυχοκινητική διέγερση», η οποία προκαλεί ανησυχία και αδυναμία κάποιος να ξεκουραστεί.

Το μυαλό σας είναι μπερδεμένο
Η γνωστική λειτουργία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν επί 30 λεπτά και να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να διαβάσουν ή να κάνουν οτιδήποτε απαιτεί συγκέντρωση. Άλλες λεπτές ενδείξεις κατάθλιψης, μπορεί να περιλαμβάνουν βραδύτητα σκέψης, αδράνεια και αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων
Ο μηρυκασμός σκέψεων είναι η τάση που έχει κάποιος να επανέρχεται στα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Συνήθως επικεντρώνεται σε αρνητικές καταστάσεις και παθαίνει ένα είδος εμμονής με συγκεκριμένα θέματα τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει και να βγάλει από το μυαλό του. Ο μηρυκασμός ιδεών έχει συσχετιστεί με το άγχος, την κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, ακόμα και τη βουλιμία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Όταν το άτομο κάνει καταθλιπτικές σκέψεις, οι σκέψεις αυτές του προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα και διάθεση, η οποία με την σειρά της γεννά νέες αρνητικές ή στρεσογόνες σκέψεις κοκ. Έτσι οδηγείται στο αίσθημα της απελπισίας, της απογοήτευσης και της ματαίωσης.

Μεταβολές βάρους
Οι μεταβολές στο βάρος μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης. Κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε πολύ και κάποιοι άλλοι σταματάνε την πρόσληψη τροφής. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται από κούραση και έλλειψη ευχαρίστησης. Η κατάθλιψη επηρεάζει τις χημικές διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τον έλεγχο της όρεξης.

Αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων
Άνθρωποι που κατά το παρελθόν ήταν κοινωνικοί και αφοσιωμένοι στην οικογένεια, τους φίλους, την εργασία κλπ., αλλά σταδιακά αποσύρονται από πολλές δραστηριότητες, μπορεί να κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Η έλλειψη κοινωνικότητας και η απομόνωση είναι χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, όπως επίσης η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων.

Σωματικός πόνος
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πολλά ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο πεπτικό και πόνους στην πλάτη. Παρότι ο πόνος είναι έντονος, συχνά η διάγνωση δεν οδηγεί στην κατάθλιψη. Ο πόνος και η κατάθλιψη μοιράζονται ίδιες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες «ταξιδεύουν» κατά μήκος συγκεκριμένων νευρικών οδών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάθλιψη αλλάζει την ευαισθησία του εγκεφάλου στον πόνο.
Η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να συμβαδίζουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και καρδιακή πάθηση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Η κατάθλιψη, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη ή έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε στον γιατρό σας. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση