Σε πρόσφατη έρευνα, άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα που
κατανάλωναν ψάρια περισσότερες από 2
φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα της νόσου σε σχέση με
όσους δεν έτρωγαν ψάρια ποτέ ή έτρωγαν λιγότερο από μια φορά το μήνα. Υπήρχε
επίσης διαβαθμισμένη σχέση, ώστε η αύξηση των μερίδων ψαριού να συνδέεται με
χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας της νόσου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 176 ασθενείς. Η αξιολόγηση της
κατανάλωσης ψαριού έγινε από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης η οποία
αναφερόταν στον προηγούμενο χρόνο.
Η Dr.
Sara Tedeschi, δήλωσε ότι αν τα
ευρήματα ισχύουν και σε άλλες έρευνες, θα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ψαριών
ενδεχομένως μειώνει τη φλεγμονή που συνδέεται με τη δραστηριότητα της
ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πρόσθεσε, ότι η κατανάλωση ψαριού έχει παρατηρηθεί πως έχει
πολλά οφέλη στην υγεία και τα ευρήματα μπορεί να δώσουν στους ασθενείς με
ρευματοειδή αρθρίτιδα ισχυρό λόγο να αυξήσουν την κατανάλωση ψαριού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research.
Πηγές: Arthritis
Care & Research
Σχόλια