Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τροφές για την καταπολέμηση της κόπωσης


Η έννοια της κόπωσης αναφέρεται κυρίως στο αίσθημα της κούρασης, της αδυναμίας και της χαμηλής ενέργειας. Η κόπωση διαφέρει από την υπνηλία που επί της ουσίας είναι απώλεια ενέργειας και από την απάθεια που είναι έλλειψη σκοπού.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, του κανονικού και ποιοτικού ύπνου και της αποφυγής καταστάσεων άγχους.
Η κατανάλωση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, παρέχει επίσης τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να αισθάνεται κάποιος γεμάτος ενέργεια και ορισμένες τροφές βοηθούν στην πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων, οι οποίες μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο να αισθανθεί κουρασμένος.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην ενίσχυση της ενέργειας. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ συνιστά ημερήσια δόση 300 έως 1000 mg μαγνησίου για το αίσθημα κόπωσης. Eνας συνδυασμός 600 mg μαγνησίου και μηλικού οξέος, δύο φορές την ημέρα, μπορεί επίσης να δράσει για την αύξηση των ενεργειακών επιπέδων. Το μαγνήσιο, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα. Πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα καρύδια, οι σπόροι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β-12
Αν έχετε ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β-12, μπορεί να εμφανίσετε αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χλωμό δέρμα, απώλεια όρεξης και κάποιες φορές διάρροια. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, τον ελαφρύ πονοκέφαλο και τη μείωση των επιπέδων ενέργειας. Αν αναπτύξετε αναιμία, λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β-12, η ​​αύξηση της βιταμίνης Β-12 στο σώμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της αναιμίας θα οδηγήσει στην αύξηση της ενέργειας. Η βιταμίνη Β-12 υπάρχει στις ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν τη βιταμίνη Β-12 από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Η κόπωση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου, που είναι και αυτός ένας τύπος αναιμίας. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια ενέργειας και αδυναμία. Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας με ένα συμπλήρωμα ή μέσω των διαιτητικών επιλογών σας. Οι πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τον αρακά. Ορισμένες τροφές, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, είναι επίσης εμπλουτισμένες με σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται το σώμα για τη σωστή ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λίπη, γι’ αυτό θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από τη διατροφή σας. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, αν έχετε έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να αντιμετωπίσετε ξηρότητα δέρματος, μεταβολές της διάθεσης και κόπωση. Οι πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, όπως τόνο, σκουμπρί, σολομό και ρέγγα. Αλλες πηγές είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε