Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψωρίαση: Πώς να τη διαχειριστείτε στο σπίτι



Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που κάνει περιοχές του δέρματος να κοκκινίζουν και να αποκτούν διαφορετική υφή. Ενώ αυτό που επηρεάζεται είναι η επιδερμίδα μας, η ψωρίαση ξεκινάει από τα μέσα, από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν τα Τ λεμφοκύτταρα δραστηριοποιούνται χωρίς λόγο, ξεκινούν και άλλες ενέργειες του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα ψωρίασης.

Πώς μπορείτε όμως να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα αυτά;
Συμπληρώματα διατροφής
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να σας βοηθήσουν με τα συμπτώματα της ψωρίασης. Το ιχθυέλαιο, η βιταμίνη D και η αλόη βέρα είναι μερικά από αυτά. Προσέξτε, όμως, να μην λαμβάνετε συμπληρώματα που θα δημιουργήσουν προβλήματα με άλλες πιθανές παθήσεις.

Προλάβετε την ξηροδερμία
Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στον χώρο που ζείτε, για να προλάβετε την ξηρασία και την ξηροδερμία. Επίσης, είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε μια ενυδατική κρέμα για ευαίσθητη επιδερμίδα.

Αποφύγετε τα αρώματα
Τα περισσότερα σαπούνια και αρώματα έχουν μέσα χημικά που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Αποφύγετέ τα, και αγοράστε μόνο προϊόντα που να ενδείκνυνται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Καλύτερη διατροφή
Η διατροφή παίζει ρόλο σε κάθε τι που έχει να κάνει με τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε το κόκκινο κρέας και τα σνακς με κορεσμένα λιπαρά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων. Βάλτε στην διατροφή σας τρόφιμα με ω-3, όπως ο σολομός, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπάνιο με χλιαρό νερό
Ένα μπάνιο με χλιαρό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε. Προσοχή, όμως: φροντίστε το νερό να μην είναι πολύ ζεστό, καθώς μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα σας.

Ελαττώστε το στρες
Οι χρόνιες παθήσεις, όπως η ψωρίαση, μπορούν να προκαλέσουν έντονο στρες, το οποίο με την σειρά του επιδεινώνει τα συμπτώματα. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η yoga και ο διαλογισμός.

Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα
Το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ψωρίαση, αλλά επιδεινώνουν και τα συμπτώματα στους ήδη ασθενείς. Κόψτε το κάπνισμα, και προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο λιγότερο αλκοόλ μπορείτε.

Δοκιμάστε τον κουρκουμά
Γεμάτος αντιοξειδωτικά, ο κουρκουμάς είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά για το φαγητό μας, και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις της ψωρίασης. Μπορείτε επίσης να τον λάβετε και σε μορφή συμπληρώματος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ