Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόνος στα πλευρά: Έξι πιθανές αιτίες



Ο πόνος στα πλευρά είναι μια κοινή ενόχληση που μπορεί να προκληθεί από ευρύ φάσμα παραγόντων –από έναν τραυματισμό μέχρι κάποια σοβαρή ασθένεια. Ο πόνος μπορεί να είναι είτε ξαφνικός και οξύς είτε επίμονος και ήπιος.

Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει την ακριβή αιτία του πόνου στα πλευρά με τη βοήθεια εξέτασης στο ιατρείο σε συνδυασμό με απεικονιστικές εξετάσεις.

1. Τραυματισμός
Ένας τραυματισμός, για παράδειγμα λόγω τροχαίου ή αθλητικού ατυχήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα, σπάσιμο ή άλλη βλάβη στα πλευρά. Μια ακτινογραφία μπορεί να εντοπίσει μια βλάβη σε οστό, ενώ για βλάβες σε μαλακούς ιστούς (μύες, συνδέσμους, τένοντες κ.λπ.) η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία.

2. Πλευροχονδρίτιδα
Η πλευροχονδρίτιδα (ή σύνδρομο Tietze) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονής στους χόνδρους του θώρακα. Είναι πιο συχνή στο ανώτερο τμήμα του θωρακικού κλωβού, στο σημείο όπου τα πλευρά ενώνονται με το στέρνο. Ο πόνος στα πλευρά λόγω πλευροχονδρίτιδας κυμαίνεται από ήπιος έως πολύ σοβαρός. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι η ευαισθησία και ο πόνος κατά το άγγιγμα της ευρύτερης περιοχής του στήθους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» στα άκρα.

3. Πλευρίτιδα
Η πλευρίτιδα είναι επίσης φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τους λεπτούς ιστούς που περιβάλλουν τους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα. Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σημείο, παρατηρείται τριβή μεταξύ των ιστών, η οποία οδηγεί στον πόνο. Η πλευρίτιδα συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες και συχνά υποχωρεί αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί θεραπεία.

4. Καρκίνος
Όταν ο πόνος στα πλευρά συνδυάζεται με μακροχρόνιο βήχα, δύσπνοια, φλέγμα (με ή χωρίς ίχνη αίματος) και/ή αναπνευστικό συριγμό είναι πιθανή η διάγνωση για καρκίνο των πνευμόνων. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή επιδεινώνεται αισθητά κατά τη βαθιά εισπνοή, τον βήχα ή το γέλιο.

5. Ινομυαλγία
Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον γενικευμένο πόνο σε όλο το σώμα. Ο πόνος της ινομυαλγίας είναι συνήθως παλλόμενος, οξύς και καυστικός και συχνά γίνεται αισθητός κυρίως στα πλευρά. Να σημειωθεί ότι η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

6. Πνευμονική εμβολή
Η πνευμονική εμβολή είναι μια επείγουσα κατάσταση στην οποία παρατηρείται απόφραξη σε αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τους πνεύμονες. Η απόφραξη οφείλεται συνήθως σε θρόμβο που έχει σχηματιστεί στους πνεύμονες. Εκτός από τον πόνο στα πλευρά, άλλα τυπικά συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι η δύσπνοια, η γρήγορη αναπνοή, ο βήχας (με ή χωρίς ίχνη αίματος), η ζαλάδα, η έντονη εφίδρωση και η αρρυθμία.

Το διαβάσαμε στο onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε