Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύσοσμα ούρα: 6 κοινές αιτίες. Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό


Τα χρώμα των ούρων αποτελεί δείκτη καλής υγείας. Έτσι αν είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή, σημαίνει ότι το ουροποιητικό σας είναι σε καλή κατάσταση και το σώμα σας ενυδατωμένο.

Τι ισχύει όμως για την οσμή για των ούρων; Φυσιολογικά τα ούρα δεν πρέπει να μυρίζουν ή μπορεί να έχουν μία ανεπαίσθητη οσμή αμμωνίας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα ούρα αναδύουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Δείτε ποιες είναι αυτές και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό:

Αφυδάτωση
Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα και άσχημη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, σχηματίζεται μια άχρωμη ουσία, η ουρία, η οποία αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Το νερό αραιώνει την ουρία. Όταν δεν πίνετε αρκετό, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρίας και τα ούρα είναι πιο σκούρα και με πιο έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Μόλις πιείτε αρκετό, θα επανέλθει το φυσιολογικό ανοιχτό κίτρινο χρώμα και θα υποχωρήσει η οσμή.

Διατροφή
Αν φάτε σπαράγγια, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε δυσοσμία στα ούρα σας. Αυτό οφείλεται σε μία θειώδη ένωση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Δύσοσμα ούρα μπορεί να προκαλέσει επίσης το σκόρδο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κάρυ.

Καφές
Οι κόκκοι καφέ περιέχουν μια ένωση που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προκειμένου να αποκτήσει γεύση και το έντονο χαρακτηριστικό του άρωμα. Επειδή δεν διαλύεται στο νερό, αποβάλλεται αυτούσια από τα ούρα.
Αν πίνετε πολύ καφέ και ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη νερού, τα ούρα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης και μυρίζουν.

Λοίμωξη ουροποιητικού
Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα, όταν υπάρχει λοίμωξη, αλλάζουν το χρώμα και τη μυρωδιά των ούρων σας. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη μυρωδιά αμμωνίας ή μια ασυνήθιστα γλυκιά οσμή. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα θολά ή να παρατηρήσετε ότι έχουν αίμα. Η λήψη αντιβιοτικού μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και την οσμή, είναι πιθανό όμως να παρατηρήσετε μια διαφορετική μυρωδιά λόγω του φαρμάκου.

Φάρμακα
Κάποια φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία ούρων.
Ειδικά όσοι παίρνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το διαπιστώνουν συχνά. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία στα ούρα λόγω της πενικιλίνης που περιέχουν (μύκητες).

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κάποιες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστό ότι προκαλούν δύσοσμα ούρα. Τέτοιες είναι οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια και η γονόρροια. Η αλλαγή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αμμωνίας, την οποία το σώμα προσπαθεί να αποβάλει μέσω του ουροποιητικού. Η δυσοσμία των ούρων είναι το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης με τριχομονάδες.

Πότε να δείτε γιατρό
Αν έχετε μόνο δύσοσμα ούρα, δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ουρολόγο. Αν όμως παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως θολά ούρα ή ούρα με αίμα και ταυτόχρονα αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση ή έχετε πυρετό και ρίγη, πρέπει να δείτε γιατρό.

Πηγή: onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...