Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών για την υγεία


Λένε ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι παράθυρο και για πολλά άλλα πράγματα.Μερικοί επιστήμονες και ερευνητές ισχυρίζονται ότι το χρώμα των ματιών μας μπορεί πραγματικά να προβλέψει την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα υγείας.

Γκρι, πράσινα και μπλε μάτια
«Από κλινική άποψη, οι άνθρωποι με μπλε ή ανοιχτόχρωμες ίριδες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στο φως», δήλωσε η καθηγήτρια Ruth Williams, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος της Wheaton Eye Clinic στο Σικάγο.
«Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην αδιαφάνεια της χρωστικής που απορροφά το φως στο μάτι». Επίσης, τα ελαφρά χρώματα στα μάτια -γκρι, πράσινο και μπλε- μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο λόγος είναι ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν λιγότερη χρωστική ουσία για να τα προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και έτσι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση μελανώματος του ραγοειδούς χιτώνα (του μεσαίου στρώματος του ματιού), που είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος καρκίνος.
«Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να φοράνε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν αποτελεσματικά από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί η Δρ Williams.
Επιπλέον, οι άνθρωποι με γκρι, πράσινα ή μπλε μάτια έχουν συνήθως και ανοιχτόχρωμο δέρμα, έτσι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Καστανά μάτια
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ελαφρώς ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες από ό, τι εκείνοι με ανοιχτόχρωμα μάτια.
Τα ευρήματα όμως δεν ήταν αρκετά δυνατά για να είναι εντελώς πειστικά: «Από την εμπειρία μου, δεν θα έλεγα ότι μπορούμε να κρίνουμε τις επιδόσεις των ανθρώπων με βάση το χρώμα των ματιών», λέει ο Guadalupe Mejia, οφθαλμίατρος του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ.
Τα ευρήματα έρχονται παρά τις προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι το χρώμα των ματιών δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ακριβής παράγοντας πρόβλεψης κινδύνων για την υγεία.
Είναι σημαντικό ωστόσο να έχετε τα… μάτια σας 14 για οποιεσδήποτε αλλαγές στα μάτια σας – προσέξτε αν γίνουν κόκκινα ή κίτρινα, αν οι κόρες γίνονται θολές ή ο κερατοειδής δακτύλιος γίνει λευκός. Αυτές οι αλλαγές στην εμφάνιση μπορεί να είναι ένδειξη παθήσεων που πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό.

Πηγή: iatrikanews 
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…