Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών για την υγεία


Λένε ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι παράθυρο και για πολλά άλλα πράγματα.Μερικοί επιστήμονες και ερευνητές ισχυρίζονται ότι το χρώμα των ματιών μας μπορεί πραγματικά να προβλέψει την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα υγείας.

Γκρι, πράσινα και μπλε μάτια
«Από κλινική άποψη, οι άνθρωποι με μπλε ή ανοιχτόχρωμες ίριδες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στο φως», δήλωσε η καθηγήτρια Ruth Williams, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος της Wheaton Eye Clinic στο Σικάγο.
«Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην αδιαφάνεια της χρωστικής που απορροφά το φως στο μάτι». Επίσης, τα ελαφρά χρώματα στα μάτια -γκρι, πράσινο και μπλε- μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο λόγος είναι ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν λιγότερη χρωστική ουσία για να τα προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και έτσι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση μελανώματος του ραγοειδούς χιτώνα (του μεσαίου στρώματος του ματιού), που είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος καρκίνος.
«Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να φοράνε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν αποτελεσματικά από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί η Δρ Williams.
Επιπλέον, οι άνθρωποι με γκρι, πράσινα ή μπλε μάτια έχουν συνήθως και ανοιχτόχρωμο δέρμα, έτσι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Καστανά μάτια
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ελαφρώς ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες από ό, τι εκείνοι με ανοιχτόχρωμα μάτια.
Τα ευρήματα όμως δεν ήταν αρκετά δυνατά για να είναι εντελώς πειστικά: «Από την εμπειρία μου, δεν θα έλεγα ότι μπορούμε να κρίνουμε τις επιδόσεις των ανθρώπων με βάση το χρώμα των ματιών», λέει ο Guadalupe Mejia, οφθαλμίατρος του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ.
Τα ευρήματα έρχονται παρά τις προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι το χρώμα των ματιών δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ακριβής παράγοντας πρόβλεψης κινδύνων για την υγεία.
Είναι σημαντικό ωστόσο να έχετε τα… μάτια σας 14 για οποιεσδήποτε αλλαγές στα μάτια σας – προσέξτε αν γίνουν κόκκινα ή κίτρινα, αν οι κόρες γίνονται θολές ή ο κερατοειδής δακτύλιος γίνει λευκός. Αυτές οι αλλαγές στην εμφάνιση μπορεί να είναι ένδειξη παθήσεων που πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό.

Πηγή: iatrikanews 
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας