Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θάνατος εφήβου στις ΗΠΑ από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης



Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος επήλθε λόγω της κατανάλωσης πολλών καφεϊνούχων ροφημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ντέιβις Άλλεν Κράιπ είχε καταναλώσει σε διάστημα μόλις δύο ωρών έναν καφέ, ένα αναψυκτικό με καφεΐνη και ένα ενεργειακό ποτό και λίγο αργότερα κατέρρευσε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο σχολείο, αναφέρει ο ιατροδικαστής Γκάρι Γουότς. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters, ο άτυχος νεαρός πέθανε λόγω «καρδιακού επεισοδίου λόγω πρόσληψης καφεΐνης που προκάλεσε πιθανή αρρυθμία».
Η νεκροψία υπέδειξε ότι ο 16χρονος δεν είχε κάποιο προϋπάρχον καρδιαγγειακό νόσημα.
Ο Γουότς δήλωσε πως οι επιπλοκές δεν αποδίδονται τόσο στη συνολική ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό του 16χρονου όσο στη μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόσληψη καφεΐνης σε παιδιά, εφήβους & ενήλικες
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, καθώς τα συστατικά τους δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους στις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με την Ακαδημία, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ και έως και 14 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ο Κράιπ εκτιμάται ότι κατανάλωσε περίπου 470 mg καφεΐνης σε διάστημα μόλις δύο ωρών. Το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές –για τους υγιείς ενήλικες όμως– είναι τα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 4 φλιτζάνια καφέ.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων απεφάνθη ότι η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιακών παλμών, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία ή και κρίση πανικού.

Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο;
Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που επιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εντείνοντας την εγρήγορση και καταπολεμώντας την υπνηλία. Όταν εισέλθει στον οργανισμό χρειάζονται αρκετές ώρες για να αποβληθεί πλήρως.
Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ ή άλλων καφεϊνούχων προϊόντων μέσα στην ημέρα θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν συνιστάται. Ο κίνδυνος θανάτου από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτός, αναφέρει το BBC.

Να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, επομένως η ίδια ποσότητα μπορεί σε έναν άνθρωπο να προκαλέσει αϋπνία και νευρικότητα ενώ σε έναν άλλο όχι.
Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης προτείνεται σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, στομαχικές ενοχλήσεις, ταχυπαλμία και μυϊκούς σπασμούς.

Πηγή: Reuters, BBC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...