Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θάνατος εφήβου στις ΗΠΑ από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης



Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος επήλθε λόγω της κατανάλωσης πολλών καφεϊνούχων ροφημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ντέιβις Άλλεν Κράιπ είχε καταναλώσει σε διάστημα μόλις δύο ωρών έναν καφέ, ένα αναψυκτικό με καφεΐνη και ένα ενεργειακό ποτό και λίγο αργότερα κατέρρευσε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο σχολείο, αναφέρει ο ιατροδικαστής Γκάρι Γουότς. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters, ο άτυχος νεαρός πέθανε λόγω «καρδιακού επεισοδίου λόγω πρόσληψης καφεΐνης που προκάλεσε πιθανή αρρυθμία».
Η νεκροψία υπέδειξε ότι ο 16χρονος δεν είχε κάποιο προϋπάρχον καρδιαγγειακό νόσημα.
Ο Γουότς δήλωσε πως οι επιπλοκές δεν αποδίδονται τόσο στη συνολική ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό του 16χρονου όσο στη μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόσληψη καφεΐνης σε παιδιά, εφήβους & ενήλικες
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, καθώς τα συστατικά τους δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους στις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με την Ακαδημία, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ και έως και 14 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ο Κράιπ εκτιμάται ότι κατανάλωσε περίπου 470 mg καφεΐνης σε διάστημα μόλις δύο ωρών. Το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές –για τους υγιείς ενήλικες όμως– είναι τα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 4 φλιτζάνια καφέ.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων απεφάνθη ότι η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιακών παλμών, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία ή και κρίση πανικού.

Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο;
Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που επιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εντείνοντας την εγρήγορση και καταπολεμώντας την υπνηλία. Όταν εισέλθει στον οργανισμό χρειάζονται αρκετές ώρες για να αποβληθεί πλήρως.
Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ ή άλλων καφεϊνούχων προϊόντων μέσα στην ημέρα θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν συνιστάται. Ο κίνδυνος θανάτου από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτός, αναφέρει το BBC.

Να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, επομένως η ίδια ποσότητα μπορεί σε έναν άνθρωπο να προκαλέσει αϋπνία και νευρικότητα ενώ σε έναν άλλο όχι.
Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης προτείνεται σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, στομαχικές ενοχλήσεις, ταχυπαλμία και μυϊκούς σπασμούς.

Πηγή: Reuters, BBC

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!