Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θάνατος εφήβου στις ΗΠΑ από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης



Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος επήλθε λόγω της κατανάλωσης πολλών καφεϊνούχων ροφημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ντέιβις Άλλεν Κράιπ είχε καταναλώσει σε διάστημα μόλις δύο ωρών έναν καφέ, ένα αναψυκτικό με καφεΐνη και ένα ενεργειακό ποτό και λίγο αργότερα κατέρρευσε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο σχολείο, αναφέρει ο ιατροδικαστής Γκάρι Γουότς. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters, ο άτυχος νεαρός πέθανε λόγω «καρδιακού επεισοδίου λόγω πρόσληψης καφεΐνης που προκάλεσε πιθανή αρρυθμία».
Η νεκροψία υπέδειξε ότι ο 16χρονος δεν είχε κάποιο προϋπάρχον καρδιαγγειακό νόσημα.
Ο Γουότς δήλωσε πως οι επιπλοκές δεν αποδίδονται τόσο στη συνολική ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό του 16χρονου όσο στη μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόσληψη καφεΐνης σε παιδιά, εφήβους & ενήλικες
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, καθώς τα συστατικά τους δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους στις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με την Ακαδημία, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ και έως και 14 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ο Κράιπ εκτιμάται ότι κατανάλωσε περίπου 470 mg καφεΐνης σε διάστημα μόλις δύο ωρών. Το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές –για τους υγιείς ενήλικες όμως– είναι τα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 4 φλιτζάνια καφέ.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων απεφάνθη ότι η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιακών παλμών, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία ή και κρίση πανικού.

Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο;
Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που επιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εντείνοντας την εγρήγορση και καταπολεμώντας την υπνηλία. Όταν εισέλθει στον οργανισμό χρειάζονται αρκετές ώρες για να αποβληθεί πλήρως.
Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ ή άλλων καφεϊνούχων προϊόντων μέσα στην ημέρα θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν συνιστάται. Ο κίνδυνος θανάτου από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτός, αναφέρει το BBC.

Να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, επομένως η ίδια ποσότητα μπορεί σε έναν άνθρωπο να προκαλέσει αϋπνία και νευρικότητα ενώ σε έναν άλλο όχι.
Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης προτείνεται σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, στομαχικές ενοχλήσεις, ταχυπαλμία και μυϊκούς σπασμούς.

Πηγή: Reuters, BBC

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…