Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακάλυψαν μόριο που αποκαθιστά τους χόνδρους που κατέστρεψε η οστεοαρθρίτιδα


Μία πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης των κατεστραμμένων από οστεοαρθρίτιδα χόνδρων των αρθρώσεων ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. 

Η νέα μέθοδος υπόσχεται σε λίγα χρόνια να καταστήσει οριστικά παρελθόν τις επώδυνες αρθροπλαστικές επεμβάσεις αλλά και τις επεμβάσεις αντικατάστασης που, πέρα από τις επιπλοκές τους (προκαλούν συχνά θρομβώσεις και μολύνσεις), σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν επαναλαμβανόμενα χειρουργεία χωρίς να βάζουν οριστικό τέλος στους πόνους, ενώ απαιτείται αρκετός χρόνος μετά την επέμβαση για να επανέλθουν οι αρθρώσεις σε κανονική λειτουργία.

Η ερευνητική ομάδα της Νέας Υόρκης υπό τον δρα Bruce Cronstein ανακάλυψε ένα μόριο το οποίο δρα προστατευτικά ενάντια στη φθορά του χόνδρου. Οπως απέδειξαν με πειράματά τους σε ποντίκια, η ενέσιμη χορήγησή του σταματά τις εκφυλιστικές επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας. 

Οι ερευνητές χορήγησαν διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε αδενοσίνη (μια βιοχημική ένωση που περιέχει άζωτο και αποτελείται από μια βάση αδενίνης που έχει προσκολληθεί σε ένα μόριο ριβόζης) στους συνδέσμους πειραματόζωων και πρόλαβαν την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Cronstein, όταν τα επίπεδα της αδενοσίνης μειώνονται ή η αντίδραση του οργανισμού σε αυτήν περιορίζεται, αρχίζει η αποσύνθεση του χόνδρου. Αυτό σημαίνει ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μη επεμβατικές θεραπείες της αρθρίτιδας.

Τροφές
Η πρωτοποριακή αμερικανική έρευνα (τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Nature Communications») έρχεται σε μικρή χρονική απόσταση από δημοσίευση μελέτης του τεχνολογικού ινστιτούτου του Queensland, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα στους χόνδρους που προκαλεί η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας επιδεινώνονται από τη μεγάλη κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες. 

Η διατροφή αυτή εξασθενεί τις αρθρώσεις και παράλληλα εντείνει τους πόνους όσων πάσχουν από αρθρίτιδα. Αντιθέτως, καταπραϋντική δράση στους πόνους αλλά και επιβραδυντική στη φθορά που προκαλεί η πάθηση παρατηρήθηκε ότι έχει το λάδι καρύδας, καθώς εμπεριέχει λαυρινικό οξύ.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!