Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόληψη της αρρυθμίας με… σοκολάτα! Πόση πρέπει να τρώτε



Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως πράγματι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς από τον άστατο καρδιακό παλμό και συγκεκριμένα από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική μελέτη, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστεί ένας άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών καταγράφηκαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση 2 έως 6 μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για 1 μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για 1 έως 3 μερίδες τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).

Βέβαια υπάρχει ένα «ταβάνι» στο όφελος της σοκολάτας για την καρδιά. Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από 1 μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.
Το όφελος φάνηκε να είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση 1 μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), ενώ για τους άνδρες από την κατανάλωση 2 έως 6 μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

«Η μελέτη μας παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επίσης δείχνει τη σημασία που έχουν οι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διατροφή για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας» δήλωσε η Μοστόφσκι.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μια πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν είναι πάντα σαφές τι την προκαλεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές με τη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές. Ωστόσο, όπως είπε η Μοστόφσκι, «η κατανάλωση με μέτρο, ιδίως της μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή».


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…