Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόληψη της αρρυθμίας με… σοκολάτα! Πόση πρέπει να τρώτε



Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως πράγματι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς από τον άστατο καρδιακό παλμό και συγκεκριμένα από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική μελέτη, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστεί ένας άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών καταγράφηκαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση 2 έως 6 μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για 1 μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για 1 έως 3 μερίδες τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).

Βέβαια υπάρχει ένα «ταβάνι» στο όφελος της σοκολάτας για την καρδιά. Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από 1 μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.
Το όφελος φάνηκε να είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση 1 μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), ενώ για τους άνδρες από την κατανάλωση 2 έως 6 μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

«Η μελέτη μας παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επίσης δείχνει τη σημασία που έχουν οι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διατροφή για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας» δήλωσε η Μοστόφσκι.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μια πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν είναι πάντα σαφές τι την προκαλεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές με τη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές. Ωστόσο, όπως είπε η Μοστόφσκι, «η κατανάλωση με μέτρο, ιδίως της μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή».


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η Ψυχική υγεία του ανθρώπου ξεκινά από την κοιλιά της μητέρας του

Της Sandra Franzia, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αποτελεί αντικείμενο συνεχών ελέγχων, συζητήσεων, γύρω σπό τη σωματική του ανάπτυξη και υγεία. Η μέλλουσα μητέρα επισκέπτεται ειδικούς, δέχεται συμβουλές, προσέχει τη διατροφή της, προσπαθεί να κόψει βλαβερές συνήθειες και να αποκτήσει καινούργιες ωφέλιμες, ώστε το παιδί που θα φέρει στον κόσμο να είναι γερό και υγιές.
Αλλά, σε ό,τι αφορά την ψυχική του υγεία και εξέλιξη, οι περισσότεροι γονείς δείχνουν να μην προβληματίζονται και να μην έχουν καν επίγνωση της ύπαρξης τους πριν από τη στιγμή του τοκετού. Συνήθως περιμένουν τη γέννηση του παιδιού για να σχετισθούν μαζί του και να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές του ανάγκες.
Στη μήτρα, μαζί με τη σωματική ωρίμανση του εμβρύου, εξελίσσεται και η ψυχική. Δεν πρέπει να θεωρείται η στιγμή της γέννησης σαν μια αρχή EX NOVO της ψυχικής ζωής του παιδιού, έτσι όπως δε σηματοδοτεί ούτε την πλήρη νευρική του ωρίμανση. Ο τοκετός είναι μόνο η στιγμή της αναγκαίας …