Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόση αερόβια άσκηση είναι καλή για την καρδιά;

Η αερόβια άσκηση είναι από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. Τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση… Όλες αυτές οι μέθοδοι γυμναστικής έχουν τεράστια οφέλη για την καρδιά μας, βελτιώνοντας την αρτηριακή μας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και γυμνάζοντας τους μύες μας.

Από την άλλη πλευρά, κάτι που συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να μας καταστρέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με την γυμναστική. Αν το παρακάνουμε, όχι μόνο θα μειωθούν αυτά τα οφέλη, αλλά θα δούμε και πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνεται το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στα κύτταρα του οργανισμού κατά την γυμναστική. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το οξειδωτικό στρες βοηθάει τον οργανισμό να γίνει πιο δυνατός. Όταν όμως αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Δεν είμαστε ακόμα 100% σίγουροι για το πότε ακριβώς έχουμε φτάσει στο απόγειο της αερόβιας άσκησης και πρέπει να σταματήσουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα άτομα που κάνουν την μετάβαση από την καθιστική ζωή σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην γυμναστική, και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό, όπως τα επίπεδα στρες, τα γονίδια και η διατροφή.

Κατά γενική ομολογία, ο λιγότερος χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στην αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης εβδομαδιαία είναι δυόμισι ώρες, και να συμπληρώνουμε το πρόγραμμά μας με τουλάχιστον δύο sessions ασκήσεων ενδυνάμωσης.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι περισσότεροι από εμάς κινδυνεύουμε άμεσα να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο κακό παρά καλό από την αερόβια άσκηση. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μόλις το 50% των ενηλίκων αγγίζουν – αγγίζουν, όχι ξεπερνούν – το ελάχιστο όριο αερόβιας άσκησης που πρέπει να κάνουν για να βρίσκεται η υγεία της καρδιάς τους στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε όταν προσπαθείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι η τωρινή κατάσταση της υγείας σας, η γενικότερη εμπειρία σας με τη γυμναστική, το οικογενειακό σας ιστορικό, αλλά και τα επίπεδα στρες που βιώνετε.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!