Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυνομοσχέδιο: «Δυσάρεστες εκπλήξεις» στα μέτρα για το φάρμακο


«Πολύ χειρότερα» χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας η φαρμακοβιομηχανία, εστιάζοντας τα πυρά της κυρίως στις διατάξεις για την είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, στο επιπλέον rebate 25% για όλα τα προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες υπό καθεστώς προστασίας, αλλά και στα Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Της Διονυσίας Προκόπη
Η φαρμακοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε από τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όπως φαίνεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεν αποκάλυψε όλες τις πτυχές τους κατά την ενημέρωση στους εκπροσώπους του κλάδου, στη συνάντηση της 2ας Μαΐου.

Το κρίσιμο θέμα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εισάγονται οι νέες θεραπείες στην ελληνική αγορά, ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία ως προς τις πιθανές καθυστερήσεις οι σύλλογοι ασθενών χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με τα όσα είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, μία προϋπόθεση για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα θα αποτελούσε να κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποζημιώνονται σε 6 από αυτά, εκ των οποίων τα 3 να διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογικών Υγείας (HTA).

Ωστόσο, το σχήμα 9-6-3 αποδεικνύεται πως αποτελεί μίνιμουμ προϋπόθεση, καθώς στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 9 και τα από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, ήτοι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία». Η διάταξη, επομένως, ισχύει αναλογικά και σημαίνει πως εάν π.χ. ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε 24 κράτη-μέλη, θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 16 εκ των οποίων τα 8 να διαθέτουν HTA από την παραπάνω λίστα.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο στέκεται η φαρμακοβιομηχανία είναι πως το επιπλέον rebate 25% αφορά όχι μόνο στα καινούρια on-patent φάρμακα, αλλά σε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει δραστική ουσία που βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς προστασίας, είτε πρόκειται για νέο συνδυασμό είτε για νέα φαρμακοτεχνική μορφή.
Τέλος, σε σχέση με τα ΜΗΣΥΦΑ, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει τα κενά για την απελευθέρωση των τιμών τους, η οποία ισχύει από 01/01/2017. Στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, θεσπίζει την ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Τίθεται, δηλαδή, ένα μη υποχρεωτικό πλαίσιο «διατίμησης», το οποίο στην πράξη θα δεσμεύσει φαρμακοποιούς και εταιρείες, καθώς ποιος καταναλωτής θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω από την προτεινόμενη τιμή; 

Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος αντιδράσεων μεταξύ καταναλωτών-φαρμακοποιών-εταιρειών. Προσθέτουν πως από τη στιγμή που το θέμα δεν επηρεάζει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, θα έπρεπε οι εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις τιμές. Ως προς τον κίνδυνο ανατιμήσεων, αναφέρουν το παράδειγμα ότι «ένα πακέτο τσίχλες κοστίζει πιο πολύ από γνωστά αναλγητικά».
Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο συζητείται αυτή τη στιγμή στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ψηφίζεται την Πέμπτη (18/05/2017) στην Ολομέλεια.

Πηγή: newsbomb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...