Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυνομοσχέδιο: «Δυσάρεστες εκπλήξεις» στα μέτρα για το φάρμακο


«Πολύ χειρότερα» χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας η φαρμακοβιομηχανία, εστιάζοντας τα πυρά της κυρίως στις διατάξεις για την είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, στο επιπλέον rebate 25% για όλα τα προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες υπό καθεστώς προστασίας, αλλά και στα Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Της Διονυσίας Προκόπη
Η φαρμακοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε από τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όπως φαίνεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεν αποκάλυψε όλες τις πτυχές τους κατά την ενημέρωση στους εκπροσώπους του κλάδου, στη συνάντηση της 2ας Μαΐου.

Το κρίσιμο θέμα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εισάγονται οι νέες θεραπείες στην ελληνική αγορά, ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία ως προς τις πιθανές καθυστερήσεις οι σύλλογοι ασθενών χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με τα όσα είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, μία προϋπόθεση για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα θα αποτελούσε να κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποζημιώνονται σε 6 από αυτά, εκ των οποίων τα 3 να διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογικών Υγείας (HTA).

Ωστόσο, το σχήμα 9-6-3 αποδεικνύεται πως αποτελεί μίνιμουμ προϋπόθεση, καθώς στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 9 και τα από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, ήτοι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία». Η διάταξη, επομένως, ισχύει αναλογικά και σημαίνει πως εάν π.χ. ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε 24 κράτη-μέλη, θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 16 εκ των οποίων τα 8 να διαθέτουν HTA από την παραπάνω λίστα.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο στέκεται η φαρμακοβιομηχανία είναι πως το επιπλέον rebate 25% αφορά όχι μόνο στα καινούρια on-patent φάρμακα, αλλά σε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει δραστική ουσία που βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς προστασίας, είτε πρόκειται για νέο συνδυασμό είτε για νέα φαρμακοτεχνική μορφή.
Τέλος, σε σχέση με τα ΜΗΣΥΦΑ, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει τα κενά για την απελευθέρωση των τιμών τους, η οποία ισχύει από 01/01/2017. Στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, θεσπίζει την ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Τίθεται, δηλαδή, ένα μη υποχρεωτικό πλαίσιο «διατίμησης», το οποίο στην πράξη θα δεσμεύσει φαρμακοποιούς και εταιρείες, καθώς ποιος καταναλωτής θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω από την προτεινόμενη τιμή; 

Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος αντιδράσεων μεταξύ καταναλωτών-φαρμακοποιών-εταιρειών. Προσθέτουν πως από τη στιγμή που το θέμα δεν επηρεάζει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, θα έπρεπε οι εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις τιμές. Ως προς τον κίνδυνο ανατιμήσεων, αναφέρουν το παράδειγμα ότι «ένα πακέτο τσίχλες κοστίζει πιο πολύ από γνωστά αναλγητικά».
Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο συζητείται αυτή τη στιγμή στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ψηφίζεται την Πέμπτη (18/05/2017) στην Ολομέλεια.

Πηγή: newsbomb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση