Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυνομοσχέδιο: «Δυσάρεστες εκπλήξεις» στα μέτρα για το φάρμακο


«Πολύ χειρότερα» χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας η φαρμακοβιομηχανία, εστιάζοντας τα πυρά της κυρίως στις διατάξεις για την είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, στο επιπλέον rebate 25% για όλα τα προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες υπό καθεστώς προστασίας, αλλά και στα Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Της Διονυσίας Προκόπη
Η φαρμακοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε από τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όπως φαίνεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεν αποκάλυψε όλες τις πτυχές τους κατά την ενημέρωση στους εκπροσώπους του κλάδου, στη συνάντηση της 2ας Μαΐου.

Το κρίσιμο θέμα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εισάγονται οι νέες θεραπείες στην ελληνική αγορά, ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία ως προς τις πιθανές καθυστερήσεις οι σύλλογοι ασθενών χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με τα όσα είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, μία προϋπόθεση για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα θα αποτελούσε να κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποζημιώνονται σε 6 από αυτά, εκ των οποίων τα 3 να διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογικών Υγείας (HTA).

Ωστόσο, το σχήμα 9-6-3 αποδεικνύεται πως αποτελεί μίνιμουμ προϋπόθεση, καθώς στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 9 και τα από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, ήτοι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία». Η διάταξη, επομένως, ισχύει αναλογικά και σημαίνει πως εάν π.χ. ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε 24 κράτη-μέλη, θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 16 εκ των οποίων τα 8 να διαθέτουν HTA από την παραπάνω λίστα.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο στέκεται η φαρμακοβιομηχανία είναι πως το επιπλέον rebate 25% αφορά όχι μόνο στα καινούρια on-patent φάρμακα, αλλά σε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει δραστική ουσία που βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς προστασίας, είτε πρόκειται για νέο συνδυασμό είτε για νέα φαρμακοτεχνική μορφή.
Τέλος, σε σχέση με τα ΜΗΣΥΦΑ, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει τα κενά για την απελευθέρωση των τιμών τους, η οποία ισχύει από 01/01/2017. Στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, θεσπίζει την ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Τίθεται, δηλαδή, ένα μη υποχρεωτικό πλαίσιο «διατίμησης», το οποίο στην πράξη θα δεσμεύσει φαρμακοποιούς και εταιρείες, καθώς ποιος καταναλωτής θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω από την προτεινόμενη τιμή; 

Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος αντιδράσεων μεταξύ καταναλωτών-φαρμακοποιών-εταιρειών. Προσθέτουν πως από τη στιγμή που το θέμα δεν επηρεάζει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, θα έπρεπε οι εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις τιμές. Ως προς τον κίνδυνο ανατιμήσεων, αναφέρουν το παράδειγμα ότι «ένα πακέτο τσίχλες κοστίζει πιο πολύ από γνωστά αναλγητικά».
Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο συζητείται αυτή τη στιγμή στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ψηφίζεται την Πέμπτη (18/05/2017) στην Ολομέλεια.

Πηγή: newsbomb
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…