Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποια σοβαρή ψυχική νόσο θα θεραπεύουν με χάπια “έκσταση”



Ήδη δοκιμάζεται κλινικά η ουσία MDMA, γνωστή ως “χάπι έκσταση” για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

Το LSD και άλλες ψυχεδελικές ουσίες που μέχρι σήμερα η χρήση τους είναι παράνομη αφού θεωρούνται ναρκωτικά μπαίνουν σιγά σιγά στο χώρο της ιατρικής επιστήμης και όλο και περισσότεροι επιστήμονες και γιατροί σπάνε το «ταμπού» της απαγόρευσης των ψυχεδελικών.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση στο συνέδριο «Ψυχεδελικής Επιστήμης 2017» στην Καλιφόρνια, όπου Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η χρήση της ουσίας MDMA (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη), ενός ναρκωτικού που διατίθεται παράνομα ως «έκσταση» ή «Μόλι», γνωστό ως «ναρκωτικό των πάρτι», μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία του μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αφορούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του MDMA σε 107 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η δοκιμή, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, έγινε από ερευνητές της μη κερδοσκοπικής Πολυεπιστημονικής Ένωσης για τις Ψυχεδελικές Μελέτες (MAPS), με έδρα τη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια.

Όπως ανακοινώθηκε, ένα έτος μετά τη διενέργεια δύο έως τριών συνεδριών με χρήση MDMA, δύο στους τρεις ασθενείς (67%) δεν είχαν πια μετατραυματικό στρες. Στην ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης και η οποία έκανε ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), το αντίστοιχο ποσοστό θεραπείας ήταν 23%.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αξιολόγησε τα αποτελέσματα της παραπάνω κλινικής δοκιμής φάσης 2 και έδωσε την έγκρισή της να προχωρήσει στη φάση 3, το τελικό στάδιο πριν την έγκριση ενός φαρμάκου. Ήδη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Μάικλ Μιτχέφερ, εκπαιδεύουν ψυχοθεραπευτές στη χρήση του MDMA, εν όψει της νέας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής που θα περιλάβει περίπου 300 ασθενείς σε Βόρεια Αμερική και Ισραήλ.

Το μετατραυματικό στρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και εφιάλτες τα βράδια, είναι συχνό στους στρατιώτες που είχαν άσχημες εμπειρίες στο πεδίο μάχης, αλλά και σε κάθε άνθρωπο με κάποια έντονα τραυματική εμπειρία στη ζωή του. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) θα βιώσει μια τέτοια διαταραχή κάποια στιγμή. Πολλοί ασθενείς με μετατραυματικό στρες -σχεδόν οι μισοί- δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες ψυχολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες (συνήθως με αντικαταθλιπτικά).

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι το MDMA μειώνει τους εσωτερικευμένους φόβους του ασθενούς και βοηθά στην απελευθέρωση σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αίσθημα ψυχικής ευεξίας. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί κατ' επανάληψη να ξαναζήσει και να αντιμετωπίσει την τραυματική εμπειρία του, χωρίς να πανικοβληθεί, πράγμα που λειτουργεί θεραπευτικά γι' αυτόν. Σε κάθε συνεδρία, δύο γιατροί παρακολουθούν τον ασθενή, ενώ αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια του MDMA, που διαρκεί πέντε έως οκτώ ώρες.

Ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον ότι οι ψυχεδελικές ή ψυχοδηλωτικές ουσίες (LSD, ψυλοκυβίνη 'μαγικών μανιταριών', MDMA κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών παθήσεων και διαταραχών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...