Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήπως έχετε περιττά κιλά και δεν το ξέρετε;


Αργοί είναι οι ρυθμοί συνειδητοποίησης από τον μέσο άνθρωπο ότι είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη νόσο, γεγονός που τελικά «στοιχίζει» μερικά κιλά παραπάνω.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, απαιτούνται πάνω από 4 χρόνια για να αντιληφθεί κάποιος ότι το βάρος του δεν είναι φυσιολογικό και επιπλέον 1-1,5 έτος για να εκφράσει τις ανησυχίες του σε κάποιον άλλον. Μέχρι να πάρει, δε, την απόφαση να αδυνατίσει, έχει ήδη παχύνει περαιτέρω.

«Με την πάροδο του χρόνου, τον περιορισμό των σωματικών δραστηριοτήτων και την επακόλουθη μείωση της μυϊκής μάζας, στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, οπότε η αύξηση του σωματικού βάρους είναι σχεδόν δεδομένη», λέει ο γενικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Βουγιουκλάκης, διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Κάθε χρόνος που περνά μας “δωρίζει” επιπλέον κιλά και, όταν η αντίδραση δεν είναι άμεση, τα κιλά συσσωρεύονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος». 

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να αγνοούν αυτά τα κιλά και μετά από λίγο καιρό αποκτούν την πεποίθηση ότι το νέο βάρος είναι φυσιολογικό. «Όταν αυτό συνεχίζεται με κάθε κιλό που προστίθεται, γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα αντιλαμβάνεται το άτομο ότι είναι πλέον υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Όταν, μάλιστα, συγκρίνει την εικόνα του με εκείνη των συνομηλίκων του, δεδομένης της γενικότερης αύξησης της παχυσαρκίας στις δυτικές κοινωνίες, θεωρεί το σωματικό βάρος του κανονικό», συνεχίζει και προσθέτει ότι «η αναγνώριση του προβλήματος είναι το ήμισυ του παντός, το σημαντικότερο βήμα για την επίλυσή του».

Οι μελέτες και οι έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο για τα αίτια της αύξησης των ποσοστών της παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες, τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου, τις επιπλοκές της και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της είναι πολυάριθμες. Σε γενικές γραμμές, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά και χρόνου για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, που οδηγεί σε κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε ζάχαρη -τα οποία είναι φθηνά, πολυδιαφημιζόμενα και διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε κατάστημα τροφίμων- είναι οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας σήμερα. 
«Δεδομένου ότι η χώρα μας ανήκει στην ομάδα εκείνων με τους πιο υπέρβαρους/παχύσαρκους πολίτες, αλλά και τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου και του περιορισμού των επιπτώσεών της», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.

«Η κατά το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποτρέψουν την ανάπτυξη επικίνδυνων για τη ζωή ασθενειών και να εξασφαλίσουν πολλά περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς παθολογίες και αναπηρίες και συνεπώς με καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δυσκολεύουν τους ανθρώπους να βρουν χρόνο για να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους, όμως είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στον εαυτό τους. Η συστηματική υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τους προτεινόμενους τρόπους αποφυγής, αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ωστόσο, ένα ποσοστό ανθρώπων δεν καταφέρνει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τις συστάσεις αυτές, παχαίνει και αδυνατεί να απολέσει το επιπλέον βάρος με συντηρητικές μεθόδους. Τότε, τη λύση έρχεται να δώσει η χειρουργική παχυσαρκίας». 

Η βαριατρική χειρουργική, όπως ονομάζεται, «δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μελλοντικά προβλήματα υγείας, αλλά και σε όσους έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με ορισμένα απ’ αυτά, καθώς επιτρέπει να ελαχιστοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας», συμπληρώνει.
Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία είναι ένας καλά αναγνωρισμένος, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα για καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF). 

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν το 2016 σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA’s Scientific Sessions), η σημαντική απώλεια βάρους που παρατηρείται μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση σχετίζεται με ουσιαστική μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, μελέτησαν 25.804 ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης οδηγεί σε χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση είχαν συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μειωμένη κατά 46%, σε σχέση με τους ασθενείς που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους. 

Η βαριατρική χειρουργική δεν αποτρέπει μόνο την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά είναι ευεργετική και στους ανθρώπους που υποφέρουν ήδη από την πάθηση, όπως διαπιστώθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Yuichi Shimada, MD του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Αυτός και η ομάδα του, προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση της χειρουργικής απώλειας βάρους στη σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας, ενέκυψαν στα στοιχεία 524 πασχόντων από τη νόσο, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, διαπιστώνοντας ότι τα ποσοστά νοσηλειών που σχετίζονταν με το καρδιολογικό τους πρόβλημα μειώθηκαν κατά 40% μετά την υποβολή τους σε αυτήν.

«Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν απευθύνονται μόνο σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς, αλλά και στους υπέρβαρους που έχουν αποτύχει να επανέλθουν στο κανονικό βάρος τους μόνο με καλή διατροφή και άσκηση, οπότε εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την εμφάνιση νοσημάτων που συνοδεύουν συνήθως τα άτομα με αξιοσημείωτο πλεονάζον βάρος, όπως ο διαβήτης και η δυσλιπιδιαμία, δηλαδή τις κύριες αιτίες των καρδιαγγειακών νόσων», εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης. «Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιφέρουν οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με τεχνικές που είτε περιορίζουν την προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής, είτε αποσκοπούν στη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνονται μέσω της διατροφής. 

Η μεγάλη πλειονότητα των χειρουργημένων ασθενών χάνουν το πλεονάζον βάρος, γίνονται πιο δραστήριοι, διατηρούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το νέο βάρος, η ψυχολογία τους βελτιώνεται και ζουν ποιοτικότερη ζωή. Επιπλέον, κερδίζουν χρόνια ζωής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσοι υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις έχουν χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλα τα αίτια. Είναι σημαντικό λοιπόν οι άνθρωποι να ελέγχουν το βάρος τους με αντικειμενικούς τρόπους, να συνειδητοποιούν τις αλλαγές στο σώμα τους και να λαμβάνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εγκαίρως».

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…