Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ό,τι νιώθει η ψυχή το βιώνει το σώμα – Σταματήσετε αμέσως να ασχολείστε με ό,τι δεν σας ευχαριστείΌ,τι νιώθει η ψυχή το βιώνει το σώμα – Σταματήσετε Ή, τουλάχιστον, να βρείτε κάτι που να σας ευχαριστεί έστω και λίγο, σε κάθε τι που κάνετε.

Πιστεύετε πως είναι απλώς μια ανιαρή απασχόληση, μια δυσάρεστη υποχρέωση ή μια… βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει; Κι όμως! Μπορεί να είναι πολλά περισσότερα (και χειρότερα).
Έρευνα που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, έδειξε ότι το στρες που βιώνουμε όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα από δραστηριότητες που δεν μας ευχαριστούν, επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.

Μερικές από τις αρνητικά αποτελέσματα που προκαλεί μια ανεπιθύμητη υποχρέωση είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων. Επιπλέον, μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιούς και μικρόβια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κολλήσουμε ένα κρυολόγημα, την εποχική γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια.

Μάλιστα, η έκθεση σε αυτού του είδους το στρες αρχίζει να καταγράφεται ήδη από την παιδική ηλικία.

Σε άλλη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο UCLA, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό και, ακόμα κι όταν αρρωσταίνουν, έχουν λιγότερο έντονα συμπτώματα και αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Μάλιστα, τα συμπεράσματα αυτά ήταν κοινά για όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, το βάρος ή άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αυτοπεποίθηση και το πόσο εξωστρεφείς ή όχι ήταν.

Είναι βέβαια συνήθως αδύνατο να αποφύγουμε το στρες και τις υποχρεώσεις που δεν κάνουμε με χαρά. Μπορούμε όμως να κρατήσουμε πιο θετική στάση απέναντί τους, προσπαθώντας να τις φέρουμε εις πέρας όσο πιο δημιουργικά μπορούμε.

Εύκολο να το λες (ή να το γράφεις), αλλά δύσκολο να το εφαρμόσεις. Ευτυχώς, όλα αυτά που μας δυσαρεστούν είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης. Στο άλλο βρίσκονται όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτά είναι που λειτουργούν στον αντίποδα, προσφέροντας γαλήνη στην ψυχή και υγεία στο σώμα.

Έτσι, το κακό που μας κάνει το στρες, μπορεί να αντισταθμιστεί από τα οφέλη της ενασχόλησής μας με πράγματα που μας ευχαριστούν. Αρκεί να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις διαφορές!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χαρακτηριστικά όπως ο ενθουσιασμός, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η υποστήριξη από φίλους αλλά και η ικανότητα να αντιπαρερχόμαστε ό,τι μας προκαλεί άγχος και μας δυσαρεστεί, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη, εγκεφαλικού και κατάθλιψης.

Και το καλύτερο; Ποτέ δεν είναι αργά για να καλλιεργήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Κάποιοι μπορεί να τα καταφέρουν μέσα από την ψυχοθεραπεία ή το διαλογισμό, ενώ για άλλους είναι πιο αποτελεσματική η ενασχόληση με ένα χόμπι, ένα σπορ ή η παρέα με φίλους. Ό,τι κι αν είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει να του διαθέσουμε όσο περισσότερο από το χρόνο μας γίνεται!

www.as-milisoume.
www.gr, awakengr.com
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…