Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πρώτες βοήθειες για τον πονόδοντοΤι προκαλεί τον πονόδοντο, και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε άμεσα; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τον προλάβουμε;

Η φθορά των δοντιών είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον πονόδοντο, σε παιδιά και ενήλικες. Τα βακτήρια που ζουν στην στοματική κοιλότητα τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών που καταναλώνουμε. Έπειτα, αυτά τα βακτήρια δημιουργούν πλάκα, που κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, δημιουργώντας κοιλότητες. Το πρώτο σημάδι αυτής της καταστροφής μπορεί να είναι ο ξαφνικός πόνος όταν τρώμε κάτι γλυκό, πολύ κρύο ή πολύ ζεστό.

Άλλες πιθανές αιτίες για το σάπισμα των δοντιών είναι οι εξής:
Συσσώρευση τροφών και καταλοίπων ανάμεσα στα δόντια
Μόλυνση της ρίζας του δοντιού ή των ούλων
Τραύμα στο δόντι, πολλές φορές λόγω τριξίματος των δοντιών
Ξαφνικό σπάσιμο του δοντιού
Μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο:
Ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό
Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε όλα τα κατάλοιπα τροφών ή την πλάκα που έχει συσσωρευτεί ανάμεσα στα δόντια
Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο σε μορφή χαπιού

Αν ο πονόδοντος έχει προκληθεί από τραύμα, μια κρύα κομπρέσα θα βοηθήσει με τον πόνο.
Προσοχή στα προϊόντα που περιέχουν βενζοκαΐνη, καθώς μπορεί – σε σπάνιες, βέβαια, περιπτώσεις – να είναι επικίνδυνη. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε και μην τα χρησιμοποιείτε ποτέ σε παιδί κάτω των 2 ετών.

Μιλήστε απευθείας με τον οδοντίατρό σας, αν μαζί με τον πονόδοντο παρατηρήσετε τα εξής:
Πόνος που διαρκεί για περισσότερες από δύο μέρες
Πυρετός
Συμπτώματα μόλυνσης, όπως πρήξιμο, πόνος κατά το μάσημα, κόκκινα ούλα ή εκκρίσεις με άσχημη γεύση
Δυσκολίες στην αναπνοή ή στην κατάποση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας