Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μνημόνιο: Αλλαγές στην πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούςΣημαντικές αλλαγές στην πρόσβαση ειδικών γιατρών, φέρνει το “σχέδιο προκαταρκτικής συμφωνίας” στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές και αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο σχέδιο των 53 σελίδων, που παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτική από το 2018 η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον οικογενειακό γιατρό.
Αυτός θα εγκρίνει και θα παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς, στο δημόσιο σύστημα ή σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό.
Όσο θα δημιουργούνται νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ), θα μειώνονται σταδιακά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αναπτύξει ένα σύστημα μέτρησης της κάλυψης από τον δημόσιο τομέα ανά περιοχή, ώστε να αξιοποιούνται κατά περίπτωση ιδιώτες πάροχοι.
Θα υλοποιηθεί, επίσης, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς. Μέσω το συστήματος θα γίνεται και η προέγκριση των παραπομπών σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, θα έχει οριστικοποιηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς.

Πρωτόκολλα
Μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οδηγίες συνταγογράφησης και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας.
Το υπουργείο Υγείας καλείται να ετοιμάσει ένα σύστημα ετήσιας αποτύπωσης των υπηρετούντων στο σύστημα στο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Για το φάρμακο, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε άμεση έκδοση νέου δελτίου με μειωμένες τιμές. Κάθε έξι μήνες, θα ανανεώνονται η θετική και η αρνητική λίστα φαρμάκων των φαρμάκων που καλύπτονται και δεν καλύπτονται αντίστοιχα από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, θα λειτουργήσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ειδικά για καινοτόμα και ακριβά σκευάσματα.

Μέτρα
Οι ελληνικές αρχές καλούνται, επίσης, να λάβουν μέτρα στους εξής τομείς:
Να μειώσουν κατά το ήμισυ (125 εκατομμύρια ευρώ) την υπέρβαση στη δαπάνη “λοιπό υλικό” στον ΕΟΠΥΥ στον κωδικό για “λοιπές παροχές ασθένειας” και τα υπόλοιπα 125 εκατομμύρια εντός του 2019.
Να διασφαλίσουν ότι το 2017 το εκτιμώμενο άνοιγμα μεταξύ δαπάνης και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές θα μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2016. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης της δαπάνης και εφαρμογής “κλειστών” προϋπολογισμών σε είδη τα οποία δεν είχαν clawback (παροχές σε χρήμα και είδος).
Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν πως το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2018 και του clawback θα μειωθεί κατά επιπλέον 15% σε σχέση με το τρέχον έτος.
Κάθε έξι μήνες, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και εφαρμογή των υποχρεωτικών επιστροφών υπερβάσεων (clawback).

Κλινικές
Θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές το 2013, προκειμένου να προχωρήσει η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Ο ΕΟΠΥΥ θα αντισταθμίσει τα εκκρεμή ποσά clawback για προηγούμενες περιόδους (2013 – 2015) με συσσωρευμένες καθυστερήσεις (50% έως τον Αύγουστο του 2017 και 50% έως τον Νοέμβριο).
Σε μηνιαία βάση, θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές.
Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για κεντρικές διαδικασίες στις προμήθειες.
Έως τον Ιούνιο το 2018, θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής, ενώ έως τον Ιούνιο του 2017 θα εφαρμοστούν κεντρικά ενοποιημένα νοσήλια σε όλα τα νοσοκομεία.
Θα υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα για αυξημένη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…