Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από μόλις 15 μέρες καθιστικής ζωής

  

Πόσος καιρός χρειάζεται για να «αποτυπωθεί» στο σώμα μας το καθισιό; Λιγότερο απ’ ό,τι πιστεύετε...

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, μόλις δύο εβδομάδες χωρίς σωματική άσκηση αρκούν για να παρατηρηθούν μυϊκές και μεταβολικές αλλαγές που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για την Παχυσαρκία που λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία από σήμερα μέχρι και το Σάββατο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το κεντρικό μήνυμα της μελέτης τους είναι ότι η καθιστική ζωή έχει σοβαρές και εμφανείς επιπτώσεις ακόμη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου να εξετάσουν πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία ένα 15ήμερο διάλειμμα από τη σωματική άσκηση, οι ερευνητές μελέτησαν 28 υγιείς νέους με μέση ηλικία τα 25 έτη. Οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, όμως έπιαναν καθημερινά τον στόχο των 10.000 βημάτων. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων ήταν 25, δηλαδή στο όριο μεταξύ φυσιολογικού και υπερβολικού βάρους.

Στην αρχή της μελέτης μετρήθηκε η λιπώδης και η μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων, η λειτουργία των μιτοχονδρίων τους (δείκτης για την αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας στο σώμα και την ταχύτητα ανάρρωσης από τη γυμναστική), καθώς και τη φυσική τους κατάσταση. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορέσουν μια συσκευή καταγραφής της σωματικής τους δραστηριότητας (activity tracker) για δύο εβδομάδες και να μειώσουν τα βήματά τους κατά περισσότερο από 80%, συγκεκριμένα να κάνουν περίπου 1.500 ημερησίως. Οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων, η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 125 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο –από 161 σε μόλις 36– ενώ ο χρόνος που περνούσαν καθιστοί αυξήθηκε κατά 129 λεπτά.

Όπως ήταν φυσικό, ο δεύτερος κύκλος μετρήσεων μετά το πέρας των δύο εβδομάδων υπέδειξε αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια μυϊκής μάζας. Το συνολικό απόθεμα λίπους στο σώμα των συμμετεχόντων επίσης αυξήθηκε, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Ένα εύρημα όμως που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι μετά τις δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να τρέξουν για την ίδια ώρα ή στην ίδια ένταση όπως πριν το ξεκίνημα της μελέτης. Παρουσίασαν ακόμη αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και αύξηση στα τριγλυκερίδιά τους.

«Πιστεύαμε ότι θα δούμε ανεπαίσθητες μεταβολές» σχολιάζει ο Δρ Νταν Κάθμπερτσον από το Ινστιτούτο Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ «είναι όμως αρκετά απροσδόκητο να βλέπεις κάθε δείκτη που μετράς να επιδεινώνεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικότατων παραγόντων κινδύνου για την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη τύπου 2».

Η σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης ενισχύεται μάλιστα από το νεαρό της ηλικίας και την καλή υγεία των συμμετεχόντων, συμπληρώνει η Κέλι Μπάουντεν-Ντέιβις. «Αν κινδυνεύουν ακόμη και αυτά τα άτομα, σκεφτείτε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο υγιή ή που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό για κάποια ασθένεια.»

Αν και οι συμμετέχοντες μείωσαν δραστικά τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας στο πλαίσιο της μελέτης, η Μπάουντεν-Ντέιβις επισημαίνει ότι συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους. «Πήγαιναν στη δουλειά ή στο πανεπιστήμιο και φρόντιζαν τα παιδιά τους. Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα των καθημερινών δραστηριοτήτων ορισμένων ατόμων σήμερα.»

Το αισιόδοξο εύρημα των ερευνητών ήταν βέβαια ότι οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν ήταν αναστρέψιμες, αφού οι υπό μελέτη δείκτες διορθώθηκαν και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα σε διάστημα δύο εβδομάδων αφότου οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στα 10.000 βήματα ημερησίως.

Επιλογικά, ο Κάθμπερτσον υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη είναι δυνατό να αποφευχθούν αν κάποιος κάθεται λιγότερο και περπατά περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πάει στο γυμναστήριο.

Onmed

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…