Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα 4 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε



Κάνετε τακτικά μαστογραφία για να ελέγχεστε για καρκίνο του μαστού και επισκέπτεστε αμέσως τον δερματολόγο σας αν δείτε κάτι ύποπτο στο δέρμα σας. Είστε εξίσου συνεπείς με τον θυρεοειδή σας;

Τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’70 και μετά, με τις γυναίκες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με την Ilya Likhterov, ιατρό στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς, την πιο συχνή κακοήθεια που είναι όμως λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου.

Εξηγεί ακόμη ότι η αύξηση των διαγνώσεων δεν σημαίνει ότι πλέον οι άνθρωποι κάνουν περισσότερες εξετάσεις, απλώς οι γιατροί το εντοπίζουν πιο εύκολα.
Ένας υπέρηχος ή κάποια άλλη απεικονιστική εξέταση για άσχετο θέμα υγείας, μπορεί να εντοπίσει οζίδια στο θυρεοειδή. Ακόμη και αν πρόκειται για καρκινικά ογκίδια, πολλά από αυτά είναι τόσο μικροσκοπικά και αργά αναπτυσσόμενα ώστε να μην προκαλούν ποτέ προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Επειδή δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του θυρεοειδούς τόσο αθώοι, δείτε τα 4 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Όγκος στο λαιμό
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, αλλά πιθανό ψηλαφητό εύρημα που δεν εξαφανίζεται εντός λίγων εβδομάδων, πρέπει να ελέγχεται, σημειώνει η Likhterov. «Αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει ήδη εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, το ογκίδιο μπορεί να βρίσκεται στην πλευρά του λαιμού που βρίσκονται οι λεμφαδένες και όχι στο μπροστινό μέρος, όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας» προσθέτει.

Δυσκολίες κατάποσης
Καθώς το ογκίδιο μεγαλώνει, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κατάποσης. Αν νιώθετε ενόχληση στο λαιμό, όπως συμβαίνει όταν έχετε κρυολόγημα ή ίωση, αλλά δεν υποχωρεί σε εύλογο διάστημα, πρέπει να το ελέγξετε.

Αλλοιώσεις στη φωνή
Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται ακριβώς πάνω από το θυρεοειδή. Πιθανές αλλαγές στο θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσουν βραχνάδα ή αλλοίωση της φωνής.

Πρόβλημα στην ομιλία, την αναπνοή, την κατανάλωση φαγητού
Πρόκειται για συμπτώματα που εκδηλώνονται σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου και όλα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται από το στάδιο και το μέγεθος του όγκου.

Για τους μικρότερους του ενός εκατοστού δεν συστήνεται αφαίρεση, επειδή είναι πολύ αργή η ανάπτυξή τους. Το πιθανότερο είναι ο γιατρός να σας συστήσει να κάνετε υπερηχογράφημα κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

Οι μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί όγκοι πρέπει να αφαιρούνται αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο αδένας, καθώς αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να παίρνετε ορμόνες για την υπόλοιπη ζωή σας.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού του κοντινού παραθυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ελέγχει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα. Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε αφαίρεση τμήματος του θυρεοειδούς αδένα, αυτού που περιλαμβάνει τον όγκο, προκειμένου να αποφύγουν αυτές τις παρενέργειες.

Είναι επίσης πιθανό να χρειαστείτε ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή κάποια στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση