Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σχετίζονται άτμισμα και κάπνισμαΑν και το άτμισμα προμοτάρεται ως «υγιεινή» εκδοχή του καπνίσματος μελέτες, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη, δείχνουν ότι τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και τα συμβατικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. 

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «Vanderbilt-Ingram» στο Νάσβιλ του Τενεσί, συνέκριναν δείγματα ούρων ατόμων που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με δείγματα μη καπνιστών, εστιάζοντας σε πέντε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και ενδεχομένως να εμπεριέχονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 

Το 92% των ατμιστών ήταν θετικοί σε δύο από τα πέντε χημικά και οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για τη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. 

Μια δεύτερη μελέτη εστίασε στην επίδραση της νικοτίνης και των χημικών συστατικών της, περιλαμβανομένων των νιτροζαμίνων και της φορμαλδεΰδη, στην αποκατάσταση του DNA στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης. 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούσαν καρκινογόνο βλάβη στον ιστό της ουροδόχου, ενώ νιτροζαμίνες και φορμαλδεΰδη οδηγούσαν σε βλάβη μπλοκάροντας την επιδιόρθωση του DNA και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. 

Σε μια τρίτη μελέτη, αναλύθηκαν στοιχεία για πάνω από 14.000 ενήλικες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε ορίζοντα 30ετίας. Η έρευνα συνέκρινε τα πενταετή ποσοστά επιβίωσης εκείνων που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, με εκείνων που κάπνιζαν περισσότερο. 

Οι βαρείς καπνιστές αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο. Ενώ η μικρή μείωση του καπνίσματος ήταν ικανή να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. 

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…