Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καφές: Σε ποια ποσότητα προκαλεί αύξηση της κακής χοληστερόλης



Η κατανάλωση καφέ έχει βρεθεί ότι ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους.

Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον και μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων σε όσους ήδη πάσχουν, προστατεύει το ενδοθήλιο των αγγείων, προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινική δράση επειδή προστατεύει το DNA από τη διαδικασία της οξείδωσης.

Παράλληλα, συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση.
cholesterol
Τα παραπάνω οφέλη ωστόσο, ακυρώνονται για όσους πίνουν καθημερινά περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ που δεν είναι φιλτραρισμένος.
Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αυξηθούν η «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ, ο στιγμιαίος καφές, καθώς και αυτός που βράζεται, αποτελούν παράγοντες αύξησης όχι μόνο της χοληστερίνης, αλλά και των τριγλυκεριδίων του αίματος, τα οποία συνδέονται κατά κύριο λόγο με την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών λιπαρών.
Σχετική έρευνα έδειξε ότι για να επηρεάσει ο καφές που δεν υφίσταται τη διαδικασία φιλτραρίσματος τα επίπεδα αυτών των δεικτών, πρέπει να καταναλώνεται από τον ασθενή σε ποσότητα ίση τουλάχιστον με έξι φλιτζάνια ημερησίως.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…