Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γυναίκα και καλοκαίρι



Διανύουμε ήδη τα μέσα Μαΐου και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.
Η εποχή του καλοκαιριού, είναι γνωστό, ότι  ευνοεί ιδιαίτερα τις λοιμώξεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Η ζέστη, η θάλασσα, η ηλιοθεραπεία, η αποτρίχωση  και πάνω από όλα η ανατομία της ευαίσθητης περιοχής, αποτελούν παράγοντες που εκθέτουν τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων (π.χ. μυκητίαση), που αν και οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα, δεν παύουν να δημιουργούν ενοχλητικά συμπτώματα και σίγουρα αναστατώνουν την καθημερινότητα και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες των γυναικών.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες «υπεύθυνης» συμπεριφοράς, που μπορεί κάθε γυναίκα να εφαρμόσει, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και κρατώντας έτσι μακριά της τους «ανεπιθύμητους» αυτούς «καλοκαιρινούς επισκέπτες».
Προτείνονται:
Σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής και αλλαγή του εσώρουχου, καθημερινά (πρωΐ και βράδυ) καθώς και κάθε φορά που ιδρώνετε, με προϊόντα κατάλληλα ώστε να μην διαταραχθεί το pH του κόλπου, ο βλεννογόνος του οποίου περιέχει πολλούς «καλούς» μικροοργανισμούς, που δεν επιτρέπεται να υποστούν βλάβη.
Προτείνεται επίσης, η επιλογή βαμβακερών και όχι συνθετικών εσωρούχων. Όσο για τα παντελόνια, πρέπει να είναι άνετα (κατά προτίμηση και αυτά βαμβακερά), ώστε να μπορεί να αερίζεται καλά η ευαίσθητη περιοχή.

Η σερβιέτα ή το ταμπόν, πρέπει να αλλάζονται κάθε τέσσερεις ώρες τουλάχιστον, ακόμη και εάν έχετε μικρή ροή (η περίοδος έτσι κι αλλιώς ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων). Επίσης, αλλάζετε ταμπόν μετά την βουτιά στην πισίνα ή την θάλασσα, (γιατί έρχεται και αυτό σε επαφή με το νερό) αφού πλύνετε πρώτα καλά τα χέρια σας, για να μην εισάγετε μικρόβια στον κόλπο σας.
Φροντίστε να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό, γιατί η υγρασία βοηθά τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην περιοχή.
Μην ξαπλώνετε στην άμμο. Χρησιμοποιείστε ψάθα και πάνω σε αυτή απλώστε την πετσέτα σας, με τον σωστό τρόπο. Θα πρέπει η επιφάνεια της πετσέτας που ακουμπά στην ψάθα να μην έρθει μετά σε επαφή με το δέρμα σας.
Κατά τον ίδιο τρόπο, απλώνεται την πετσέτα σας, και όταν χρησιμοποιείται ξαπλώστρα.
Απαιτείται πολλή μεγάλη προσοχή στην αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής και του μπικίνι, καθώς το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει σχισίματα και κοψίματα, (πύλες εισόδου μικροβίων δηλαδή) εσωτερικά και εξωτερικά.


Σκόπιμη θα ήταν η ενημέρωση και για άλλα είδη αποτρίχωσης (κερί, λέιζερ), από τους ειδικούς, ώστε να μειωθεί και αυτός ο κίνδυνος.
Δεν πρέπει να ξεχνιέται ούτε να υποτιμάται  ποτέ η χρήση του προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιβάλλεται η εφαρμογή του από την αρχή της συνεύρεσης.
Τέλος, να θυμάστε: Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείτε, κάποιο ερεθισμό ή έχετε κάποια ενόχληση, κοκκινίλα, φαγούρα τσούξιμο κ.ά., απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μην προσπαθήσετε να «κάνετε διάγνωση» ή να «επιλέξετε θεραπεία» διαβάζοντας σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο ή συζητώντας το πρόβλημα που τυχόν θα προκύψει, με συγγενείς και φίλους.

Καλή είναι η ενημέρωση, αλλά μέχρι εκεί. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, και για  όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην ευαίσθητη περιοχή, ο ειδικός για να το διαχειριστεί είναι ο γυναικολόγος της.
Να έχετε ένα όμορφο και υγιές καλοκαίρι!


ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Α. Κιλιτζιάν
Μαία – Δημοσιογράφος υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε