Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γόνατα που τρίζουν (κριγμός γονάτου): Πρώιμο σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας;


Αρκετά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών αναφέρουν έστω και περιστασιακά ότι τρίζουν τα γόνατά τους –μια κατάσταση που ιατρικά αποκαλείται κριγμός γονάτου.

Αν τα γόνατά σας τρίζουν συχνά, αυτό ίσως αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας έστω κι αν δεν υπάρχει πόνος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research από ερευνητές του Baylor College of Medicine, στο Χιούστον.

Ο κριγμός είναι ένα αίσθημα που νιώθουμε όταν τοποθετήσουμε το χέρι μας πάνω από το γόνατο και εκτελέσουμε κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Πολλές φορές μπορούμε και να ακούσουμε τον κριγμό.

Το τρίξιμο γονάτων δεν υποδηλώνει πάντα πρόβλημα στις αρθρώσεις ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας, ειδικά αν συμβαίνει πολύ συχνά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γόνατα που τρίζουν συχνά είναι μια χρήσιμη ένδειξη για τον κίνδυνο που έχει κάποιος να εκδηλώσει οστεοαρθρίτιδα και επομένως ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γιατρό.

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει εδώ και χρόνια διχασμένη για το αν ο κριγμός γονάτου είναι κάτι αθώο ή αποτελεί ένδειξη έναρξης οστεοαρθρίτιδας (αργή αλλά συνεχής εκφύλιση του χόνδρου που επιστρώνει μια άρθρωση και αργότερα των οστών που την αποτελούν).

Προηγούμενες μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα. Κάποιες βρήκαν μια ισχυρή πιθανότητα ο κριγμός γονάτου να εκδηλώνεται όταν αρχίζει η οστεορθρίτιδα και άλλες όχι. Πολλές από αυτές τις μελέτες, όμως, εξέτασαν τα γόνατα των εθελοντών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και όχι την εξέλιξη σε βάθος χρόνου.

Η παρούσα μελέτη, διήρκεσε τέσσερα χρόνια και περιέλαβε 3.495 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 52-70 ετών με μέσο δείκτη μάζας σώματος 28,2 kg/m2 (δηλαδή ήταν κατά μέσο όρο υπέρβαροι). Κατά την έναρξη της μελέτης, το 65% των εθελοντών δήλωσαν ότι άκουγαν να τρίζουν τα γόνατά τους, το 11% ότι είχαν κριγμό «σπανίως», το 15% «μερικές φορές» και το 9% «πολύ συχνά» ή «συνεχώς».

Οι ερευνητές εξέταζαν μία φορά τον χρόνο τους συμμετέχοντες, λάμβαναν ακτινογραφία γόνατος και τους ζητούσαν να αναφέρεουν τυχόν συμπτώματα στα γόνατά τους (π.χ. πόνο, τρίξιμο).

Μέχρι το τέλος της μελέτης 635 άτομα (το 18%) εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα. Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που ανέφεραν κριγμό γόνατος είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας όπως είναι ο πόνος και η δυσκαμψία. Συγχρόνως, οι βλάβες ήταν εμφανείς στην ακτινογραφία γόνατος.

Οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνονταν κατ’ αναλογία με τη συχνότητα εμφάνισης του κριγμού γόνατος, ακόμα κι όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες οστεοαρθρίτιδας ήταν:

Συχνότητα κριγμών                             Πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας
Σπάνια                                                                   50%
Μερικές φορές                                                      80%
Συχνά                                                                    120%
Πάντα                                                                    300%
Ακόμα και αυτοί που είπαν ότι “σπανίως” είχαν κριγμό γόνατος είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με όσους δεν είχαν κριγμούς. Όσοι απάντησαν “μερικές φορές” είχαν 80% πιθανότητα, όσοι απάντησαν “συχνά” είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 120% και όσοι απάντησαν “συνεχώς” είχαν κατά 300% αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...