Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δυσπεψία και οι αιτίες που την προκαλούνΣε κάποια στιγμή της ζωής του, σχεδόν ο καθένας μας θα βιώσει τη δυσπεψία. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως ναυτία στο στομάχι και ρέψιμο είναι μόλις δύο από τους δείκτες αυτής της τόσο συχνής κατάστασης.

Αν η δυσπεψία είναι συχνός επισκέπτης μετά το φαγητό, τότε είναι σημαντικό να καταλάβετε τα συμπτώματά της και τι την προκαλεί, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η δυσπεψία;
Η δυσπεψία είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσφορία του στομάχου και προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος ενός γεύματος ή της κατανάλωσης κάποιου ποτού. Η δυσπεψία μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος ή πόνο στο ανώτερο μέρος του στομάχου και συνήθως αναφέρεται ως «καούρα».

Τι προκαλεί την δυσπεψία;
Οι πιο συχνές αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος του στομάχου, η τακτική χρήση φαρμάκων, η υπερκατανάλωση τροφής, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, ο καφές το κάπνισμα τσιγάρων και το υπερβολικό άγχος.

Άλλες πιο σοβαρές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο του στομάχου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια παγκρεατίτιδα ή νόσο του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν δυσπεψία κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή η δυσπεψία προκαλείται από τις ορμόνες που χαλαρώνουν το πεπτικό σύστημα σε συνδυασμό με την διεύρυνση της μήτρας προς το στομάχι.

Η χρόνια δυσπεψία, που ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία, θα μπορούσε επίσης να συμβεί χωρίς καμία από αυτές τις αιτίες.

Απλές λύσεις στο πρόβλημα της δυσπεψίας
Η λύση στο πρόβλημα της δυσπεψίας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απλή και να χρειάζεται μόνο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα να κόψετε το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Αν οφείλεται σε φάρμακα μπορεί να ανακουφιστεί με την διακοπή των φαρμάκων, που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου ή να στραφείτε σε άλλα φάρμακα που δεν αναστατώνουν το στομάχι σας. Η μείωση του συναισθηματικού στρες στη ζωή σας, η εκμάθηση διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Φάρμακα για τη δυσπεψία
Για χρόνιες καταστάσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως τα αντιόξινα ή άλλα προϊόντα που μειώνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι σας. Ισχυρότερα φάρμακα για τη δυσπεψία είναι αυτά που περιέχουν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν πάρετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να τα παίρνετε με βάση τη δοσολογία που αναγράφεται στις οδηγίες και πως δεν πρέπει να τα λαμβάνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που συνιστάται, εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες από το γιατρό σας. Πάντα θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας, όταν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Διάγνωση της δυσπεψίας
Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση για τo τι θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνια δυσπεψία. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις του σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα έχετε που θα μπορούσαν να αποτελούν μια ένδειξη για μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Ανάλογα με τις απαντήσεις σας ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος ή να βγάλετε ακτινογραφίες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί γαστροσκόπηση κατά την οποία θα εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα στον οισοφάγο και το στομάχι.

Ενώ οι κοινές δυσπεψίες είναι εύκολο να ελεγχθούν, η έντονη και παρατεταμένη δυσπεψία θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στο γιατρό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διατήρηση του συνηθισμένου σας σωματικού βάρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες παίρνουν κιλά από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
Η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο. Μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση δίνοντας προσοχή σε υγιείς διατροφικές συνήθειες και ακολουθώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
Τι προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση; Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κερδίσετε βάρος γύρω από την κοιλιά σας από ό,τι γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς σας. Ωστόσο, μόνο οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Αντ’ αυτού, η απόκτηση βάρους συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και με παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά και με γενετικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα συνήθως μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η απώλεια της …