Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι ο ντεκαφεϊνέ πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ;


Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά του κόσμου, πολλοί άνθρωποι τον απολαμβάνουν αλλά κάποιοι έχουν λόγους να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης π.χ. τους προκαλεί νευρικότητα και δεν κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια.

Ο καφές έχει ορισμένες παρενέργειες. Για παράδειγμα περιέχει δύο ουσίες, την καφεστόλη, και την καχεόλη, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) – η χρήση φίλτρου περιορίζει αυτό το αποτέλεσμα.

Μια άλλη παρενέργεια είναι οι περισσότερες καούρες λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο ντεκαφεϊνέ προκαλεί σημαντικά λιγότερη παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων και πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή την πάθηση ανακουφίζονται πίνοντας τον καφέ τους χωρίς καφεΐνη.

Τέλος είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση. Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να πίνουν καφέ.

Για τους παραπάνω, αλλά και άλλους λόγους, ο ντεκαφεϊνέ θεωρείται μια εναλλακτική λύση για τα άτομα που αισθάνονται τις παρενέργειες της καφεΐνης.

Πόσος υγιεινός είναι ο decaf;
Για να θεωρείται ντεκαφεϊνέ ο καφές πρέπει να έχει αφαιρεθεί το 97% της καφεΐνης από τους πράσινους κόκκους του καφέ.

 Η θρεπτική αξία του ντεκαφεϊνέ καφέ είναι σχεδόν ταυτόσημη με τον κανονικό (π.χ. περιέχει ίδια ποσότητα σε χλωρογενικό οξύ) και το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει είναι το περιεχόμενο της καφεΐνης. Έτσι ο  decaf συνήθως περιέχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες) αν και ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να έχει 15% χαμηλότερες ποσότητες από τον κανονικό καφέ. Η γεύση και η οσμή του decaf είναι λίγο διαφορετικές, κάτι που εξαρτάται από τη μέθοδο αφαίρεσης της καφεΐνης.

Το μέσο φλιτζάνι ενός κανονικού καφέ περιέχει 70-140 mg καφεΐνης, ανάλογα με τον τύπο του, τη μέθοδο παρασκευής και το μέγεθος του φλιτζανιού. Στον ντεκαφεϊνέ υπάρχουν περίπου 3-6 mg καφεΐνης.

Μήπως όμως η διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης μπορεί να κάνει τον ντεκαφεϊνέ πιο επικίνδυνο για την υγεία μας γεμίζοντάς τον με τοξικές χημικές ουσίες;

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να αφαιρεθεί η καφεΐνη. Το 70% γίνεται με τη χρήση κάποιου διαλύτη, συχνά με τον εμποτισμό των πράσινων κόκκων καφέ σε ένα διάλυμα νερού το οποίο περιέχει χλωριούχο μεθυλένιο (CH2Cl2) το οποίο είναι γνωστό και ως διχλωρομεθάνιο. Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση διοξειδίου του άνθρακα.

Έχουν υπάρξει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου καθώς ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι αυτή η χημική ουσία προκαλεί καρκίνο στα ποντίκια όταν την εισπέουν (με αποτέλεσμα να  απαγορευτεί και στα σπρέι μαλλιών). Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επιτρέπει τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου στον καφέ και πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν χλωριούχο μεθυλένιο, όπως τα Starbucks, για την αποκαφεΐνωση του καφέ, διότι ο διαλύτης αυτός χαλάει ελάχιατα τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Η παρουσία του διχλωρομεθανίου στον καφέ θεωρείται μηδαμινή.

Η διεγερτική δράση
Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η διεγερτική δράση του καφέ αποδίδεται στην καφεΐνη, αυτό δεν είναι εντελώς σίγουρο. Μια μελέτη βρήκε ότι και ο ντεκαφεϊνέ έχει διεγερτική δράση. Η μελέτη αυτή μέτρησε την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό 15 υγιών ατόμων ηλικίας 27-38 ετών και διαπίστωσε ότι ο εσπρέσο, με καφεΐνη ή χωρίς, αύξησε τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος κατά 29% ύστερα από μισή ώρα και 53% ύστερα από μια ώρα. Η διέγερση του νευρικού συστήματος συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, ορισμένοι ερευνητές επισημαίνουν ότι ναι μεν ο καφές έχει αντιοξειδωτικά αλλά από την άλλη πλευρά περιέχει και φυτοφάρμακα (κανονικός ή decaf) ενώ επηρεάζει τη χρήση του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12. Επίσης αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης. Μπορεί λοιπόν ο καφές να μην κάνει τόσο κακό στην υγεία όπως η ζάχαρη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…