Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχήΚάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.

Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.

Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:

1. Καρδιακά προβλήματα
Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δραπετεύσει από το στήθος σας. Ομως, τα προβλήματα με την καρδιά σας θα μπορούσαν επίσης να είναι η αιτία του άγχους. Για την ακρίβεια, μετά από μια καρδιακή προσβολή ή μια καρδιακή χειρουργική επέμβαση, περίπου το 1/3 των ανθρώπων βιώνουν συμπτώματα άγχους, όπως ταχυπαλμίες και δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά διαρκούν μέχρι και ένα χρόνο ή και περισσότερο και είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες.

2. Αλκοόλ και ναρκωτικά
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές, ιδιαίτερα με διαταραχή κοινωνικού άγχους, έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μια αγχώδη διαταραχή ή σε μια επίθεση άγχους. Οι άνθρωποι με κοινωνικές ανησυχίες, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα άγχους, καθώς και άλλα συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις υγείας. Δεν έχει σημασία ποιο πρόβλημα έρχεται πρώτο, ο συνδυασμός ναρκωτικών, αλκοόλ και άγχους μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

3. Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό κι αυτά μπορεί να είναι άσχημα νέα για κάποιον που έχει άγχος. Για την ακρίβεια, η επίδραση της καφεΐνης στο σώμα είναι παρόμοια με εκείνη από ένα τρομακτικό γεγονός. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη διεγείρει το αίσθημα «πάλης ή φυγής» (την απόφαση του ανθρώπου αν θα μείνει να παλέψει μια κατάσταση ή θα φύγει μακριά της) και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να χειροτερέψει το άγχος και να προκαλέσει μια νέα επίθεσή του. Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα του άγχους οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών καφέ, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει ένα αίσθημα νευρικότητας να σας κάνει κυκλοθυμικούς και να σας κρατήσει άυπνους όλη τη νύχτα.

4. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα έχουν κάποιες άσχημες παρενέργειες, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους ή ακόμα και να προκαλέσουν μια επίθεση άγχους. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πρέπει να προσέξετε είναι αυτά για το θυρεοειδή και το άσθμα. Ωστόσο, ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα θα μπορούσαν να σας βάλουν σε κίνδυνο. Και αν ξαφνικά σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα άγχους.

5. Συμπληρώματα απώλειας βάρους
Πολλά μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα για απώλεια βάρους δημιουργούν παρενέργειες άγχους. Το βαλσαμόχορτο για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ενώ τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού περιέχουν άφθονη καφεΐνη. Το γκουαρανά που είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα διατροφής έχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον κανονικό καφέ. Και κάθε προϊόν που περιέχει εφέδρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άγχος.

6. Θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και παράγει ορμόνες του θυρεοειδούς Οι ορμόνες αυτές είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας. Αλλά αν ο θυρεοειδής παράγει πολλές ορμόνες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα ταχυπαλμίας και αϋπνία. Εάν έχετε συμπτώματα άγχους μαζί με πρήξιμο στο λαιμό σας, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση ή δυσανεξία στη ζέστη, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει το θυρεοειδή αδένα σας.

7. Στρες
Το στρες και το άγχος που συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι για πολλούς σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα απαιτητικό ερέθισμα. Το άγχος που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα του στρες, είναι στην πραγματικότητα το ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και αίσθημα αδυναμίας. Οταν είστε σε υπερβολική ένταση, όταν δηλαδή έχετε στρες, μπορείτε να στραφείτε και σε άλλες ανάλογες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Να θυμάστε πως το στρες και το άγχος συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, ξηροστομία, ζάλη και εφίδρωση.

Αν έχετε ανεξήγητα συμπτώματα άγχους, μιλήσετε με το γιατρό σας. Η αγχώδης διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …