Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχήΚάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.

Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.

Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:

1. Καρδιακά προβλήματα
Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δραπετεύσει από το στήθος σας. Ομως, τα προβλήματα με την καρδιά σας θα μπορούσαν επίσης να είναι η αιτία του άγχους. Για την ακρίβεια, μετά από μια καρδιακή προσβολή ή μια καρδιακή χειρουργική επέμβαση, περίπου το 1/3 των ανθρώπων βιώνουν συμπτώματα άγχους, όπως ταχυπαλμίες και δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά διαρκούν μέχρι και ένα χρόνο ή και περισσότερο και είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες.

2. Αλκοόλ και ναρκωτικά
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές, ιδιαίτερα με διαταραχή κοινωνικού άγχους, έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μια αγχώδη διαταραχή ή σε μια επίθεση άγχους. Οι άνθρωποι με κοινωνικές ανησυχίες, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα άγχους, καθώς και άλλα συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις υγείας. Δεν έχει σημασία ποιο πρόβλημα έρχεται πρώτο, ο συνδυασμός ναρκωτικών, αλκοόλ και άγχους μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

3. Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό κι αυτά μπορεί να είναι άσχημα νέα για κάποιον που έχει άγχος. Για την ακρίβεια, η επίδραση της καφεΐνης στο σώμα είναι παρόμοια με εκείνη από ένα τρομακτικό γεγονός. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη διεγείρει το αίσθημα «πάλης ή φυγής» (την απόφαση του ανθρώπου αν θα μείνει να παλέψει μια κατάσταση ή θα φύγει μακριά της) και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να χειροτερέψει το άγχος και να προκαλέσει μια νέα επίθεσή του. Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα του άγχους οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών καφέ, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει ένα αίσθημα νευρικότητας να σας κάνει κυκλοθυμικούς και να σας κρατήσει άυπνους όλη τη νύχτα.

4. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα έχουν κάποιες άσχημες παρενέργειες, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους ή ακόμα και να προκαλέσουν μια επίθεση άγχους. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πρέπει να προσέξετε είναι αυτά για το θυρεοειδή και το άσθμα. Ωστόσο, ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα θα μπορούσαν να σας βάλουν σε κίνδυνο. Και αν ξαφνικά σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα άγχους.

5. Συμπληρώματα απώλειας βάρους
Πολλά μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα για απώλεια βάρους δημιουργούν παρενέργειες άγχους. Το βαλσαμόχορτο για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ενώ τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού περιέχουν άφθονη καφεΐνη. Το γκουαρανά που είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα διατροφής έχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον κανονικό καφέ. Και κάθε προϊόν που περιέχει εφέδρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άγχος.

6. Θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και παράγει ορμόνες του θυρεοειδούς Οι ορμόνες αυτές είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας. Αλλά αν ο θυρεοειδής παράγει πολλές ορμόνες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα ταχυπαλμίας και αϋπνία. Εάν έχετε συμπτώματα άγχους μαζί με πρήξιμο στο λαιμό σας, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση ή δυσανεξία στη ζέστη, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει το θυρεοειδή αδένα σας.

7. Στρες
Το στρες και το άγχος που συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι για πολλούς σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα απαιτητικό ερέθισμα. Το άγχος που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα του στρες, είναι στην πραγματικότητα το ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και αίσθημα αδυναμίας. Οταν είστε σε υπερβολική ένταση, όταν δηλαδή έχετε στρες, μπορείτε να στραφείτε και σε άλλες ανάλογες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Να θυμάστε πως το στρες και το άγχος συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, ξηροστομία, ζάλη και εφίδρωση.

Αν έχετε ανεξήγητα συμπτώματα άγχους, μιλήσετε με το γιατρό σας. Η αγχώδης διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!