Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4 λόγοι που οι ακραίες δίαιτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν



Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να δείχνετε καλά το καλοκαίρι, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε προτού ξεκινήσετε εκείνη την ακραία δίαιτα. Η δραστική μείωση των θερμίδων μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Και οι βλάβες αυτές δεν είναι μόνο άμεσες, αλλά μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες, όπως αποκάλυψε προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες (500 θερμίδες την ημέρα) για πέντε εβδομάδες έχασαν παρόμοιο ποσό βάρους, με εκείνους που ακολουθούσαν μια άλλη περιορισμένη δίαιτα 1.250 θερμίδων την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι πρώτοι έχασαν 9 και οι δεύτεροι 8 κιλά αντίστοιχα. Ομως, η ομάδα που ακολούθησε τη «δίαιτα πείνας» έχασε περισσότερο μυ και ακόμα και ένα μήνα μετά τη διακοπή της δίαιτας είχε σημαντικά λιγότερο μυ από την άλλη ομάδα.

Προφανώς και οι δύο δίαιτες είχαν περικόψει τις θερμίδες σε γελοία επίπεδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους άνδρες. Κάθε περιορισμός θερμίδων για απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στο βάρος του κάθε ανθρώπου. Αν για παράδειγμα είστε πάνω από 90 κιλά και θέλετε να ρίξετε βάρος δεν θα πρέπει να αποσκοπείτε σε λιγότερες από 1.800 θερμίδες ημερησίως.

Η υπερβολή σε ό,τι αφορά τις θερμίδες που πρέπει να κόψει κάποιος για να έχει απώλεια βάρους θα τον οδηγήσει να κάψει μύες αντί για λίπος ως «καύσιμο» για να έχει ο οργανισμός του ενέργεια, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει λιγότερη μυϊκή μάζα, κάτι που θα επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντί να τον επιταχύνει. Ομως, δυστυχώς, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα νοιάζονται περισσότερο για το τι δείχνει η ζυγαριά παρά για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα τους.

Για την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, ωστόσο, οι αυστηρές και ακραίες δίαιτες δεν θα λειτουργήσουν και όχι μόνο επειδή περιορίζουν την μυϊκή σας μάζα.

Διαβάστε παρακάτω τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες:

1. Χάνετε κυρίως νερό: Ναι, μπορείτε να ρίξετε πολύ βάρος πριν από το γάμο του φίλου σας με μια ακραία δίαιτα που κόβει υδατάνθρακες. Ομως, για κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που καταναλώνετε, το σώμα σας διατηρεί 4 γραμμάρια νερού. Κόψτε τα ζυμαρικά, το ρύζι και άλλα δημητριακά από τη διατροφή σας για τρεις ημέρες και θα αποβάλλετε τόσα ούρα που σίγουρα θα σας κάνουν να φαίνεστε πιο αδύνατοι. Με τη διαφορά πως αυτό που χάνετε δεν θα είναι λίπος και θα είναι κάτι προσωρινό, καθώς θα επανέλθει μόλις αρχίσετε πάλι να τρώτε και να πίνετε νερό.

2. Θα βλάψει το σώμα σας: Η απώλεια βάρους γρήγορα και στη συνέχεια η ανάκτησή του, αυτό που ονομάζουμε «δίαιτα yo-yo», έχει τίμημα για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity. Το 2013 μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes έδειξε πως οι δίαιτες yo-yo μεταβάλλουν τον λιπώδη ιστό και μειώνουν την ανοχή στη γλυκόζη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.

3. Δεν είναι βιώσιμη: Οι extreme δίαιτες σίγουρα δεν είναι μετριοπαθείς. Εχουν κανόνες  που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει και να κόψει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, γεγονός που καθιστά δύσκολο να έχετε κοινωνική ζωή. Εκτός αν θέλετε να είστε σε κάθε κοινωνική σας συναναστροφή ο τύπος που παραγγέλνει την σαλάτα όταν οι άλλοι παίρνουν πίτσα. Τα άτομα που κάνουν ακραίες δίαιτες, δηλώνουν πως έχουν πολύ μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, ακόμα και ένα χρόνο μετά.

4. Δημιουργεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα και γκρίνια. Οι ακραίες δίαιτες αφήνουν τον άνθρωπο πεινασμένο και όταν κανείς πεινά γίνεται γκρινιάρης, κυκλοθυμικός και κουρασμένος. Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Consumer Research, διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της δίαιτας, είναι πιο πιθανό να εκπέμπουν θυμό και να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ευερεθιστότητας. Λογικό, καθώς οι μεγαλύτερες ενεργειακές διαδρομές του εγκεφάλου βασίζονται στους υδατάνθρακες.

Συμπέρασμα: Aν θέλετε η απώλεια βάρους να διαρκέσει, ξεχάστε τις ακραίες δίαιτες. Ο περιορισμός της μερίδας σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος. Στη συνέχεια σκεφτείτε ποια είναι αυτά τα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων. Γάλα αντί για κρέμα και ζάχαρη στον καφέ σας, μια πιο μικρή μερίδα μπριζόλα, σνακ φτιαγμένο από λαχανικά αντί για κάποιο σακουλάκι με τσιπς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ