Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αντιοξειδωτικό νερό και τα οφέλη για την υγεία



Ο όρος αντιοξειδωτικό νερό συχνά χρησιμοποιείται για να δηλώσει το εμφιαλωμένο νερό που έχει αναμιχθεί με ένα συστατικό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Υπάρχει ένας αριθμός από συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γεύση και αυτό το είδος νερού. Λίγες σταγόνες χυμού από ρόδι για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουμε αντιοξειδωτικά στο νερό.

Το αντιοξειδωτικό νερό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χυμό από τα λεγόμενα σούπερ φρούτα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό μπορεί να αναμιχθεί με ένα εκχύλισμα όπως είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, που είναι πλούσιo σε αντιοξειδωτικά.

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο επιστημονικά πως η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία του ατόμου. Υπάρχει ένας αριθμός από τρόφιμα και ποτά που είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις το αντιοξειδωτικό νερό βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα.

Αν όμως το νερό περιλαμβάνει μόνο μια δακτυλήθρα χυμού ροδιού ή πράσινου τσαγιού, προφανώς δεν είναι πολύ υψηλό σε αντιοξειδωτικά. Το αντιοξειδωτικό νερό είναι συχνά αρωματισμένο με έναν αριθμό άλλων συστατικών και μπορεί επίσης να περιέχει γενναίες ποσότητες ζάχαρης γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά το θέμα των θερμίδων.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν νερό αντιοξειδωτικό, επειδή θέλουν να παραμείνουν ενυδατωμένοι. Για όσους δεν απολαμβάνουν ροφήματα όπως το πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες τσάι ή δεν είναι «φίλοι» των χυμών, το αντιοξειδωτικό νερό μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Εκείνοι που απολαμβάνουν όμως ροφήματα όπως το τσάι και ο χυμός από κράνμπερις, μπορεί να είναι καλύτερα να πίνουν αυτά τα ροφήματα μια-δυο φορές την ημέρα και να πίνουν το νερό σκέτο.

Είναι, πάντως, αρκετά εύκολο να φτιάξει κανείς στο σπίτι αντιοξειδωτικό νερό με λίγες θερμίδες. Ενας από τους ευκολότερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τέσσερα ή πέντε μέρη νερού και ένα μέρος χυμού. Ο χυμός μπορεί να είναι κράνμπερι, σταφύλι ή ρόδι που είναι τα καλύτερα φρούτα για αυτή την υπόθεση. Ενας άλλος τρόπος να φτιάξετε αντιοξειδωτικό νερό είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε ένα ποτήρι νερό. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε θερμίδες και έτσι αυτή είναι η ιδανική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…