Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στοματικά έλκη: Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονταιΣτοματικά έλκη ή αφθώδη έλκη ονομάζονται οι εκδορές που εμφανίζονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Είναι αποτέλεσμα ερεθισμού από κάποιο παράγοντα, όπως η τριβή από τα σιδεράκια ή μια τεχνητή οδοντοστοιχία ή ένα καυτερό/όξινο γεύμα.

Δύο ακόμη παράγοντες που συνδέονται με τα στοματικά έλκη είναι το στρες και οι διατροφικές ελλείψεις. Από τη μία, οι ορμόνες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση πυροδοτούν τη φλεγμονή, ενώ από την άλλη μια έλλειψη σε σίδηρο ή βιταμίνη Β12 μπορεί να αποδυναμώσει τα στρώματα κυττάρων του στόματος, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πιο εύκολα οι πληγές (έλκη).
Τέλος, υπάρχει μια πάθηση που ονομάζεται υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα, η οποία συνεπάγεται την εμφάνιση ιδιαίτερα επίπονων ελκών που εμφανίζονται και υποχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα πιθανώς οφείλεται σε κληρονομική (γενετική) ευπάθεια ή στα αυξημένα επίπεδα στρες.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης των ελκών περιλαμβάνουν την αποφυγή ερεθιστικών τροφών (π.χ. πικάντικα και όξινα γεύματα) και την προστασία της στοματικής κοιλότητας από αιχμηρά αντικείμενα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια φαρμακευτική ή άλλου είδους μέθοδος που να παρέχει απόλυτη προστασία.
Τα στοματικά έλκη συνήθως υποχωρούν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Για να περιοριστεί ο πόνος και να επουλωθούν ταχύτερα τα έλκη, οι οδοντίατροι παραδοσιακά συνιστούν τη βενζοκαΐνη, η οποία στοχεύει στις νευρικές απολήξεις του στόματος και προκαλεί ελαφρύ μούδιασμα. Μια άλλη λύση είναι οι στοματικές πλύσεις με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και νερού, καθώς θα εξουδετερώσει βακτήρια στο στόμα που μπορεί να μολύνουν την πληγή, σημειωτέον όμως θα προκαλέσει σημαντικό επιπρόσθετο πόνο. Συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως η φθοριοκινονίδη, επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των ελκών και επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να υποχωρήσει το οίδημα (πρήξιμο).
Στους ασθενείς με διάγνωση για υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν πιο ισχυρά φάρμακα, όπως στεροειδή ή αντιβιοτικά


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας