Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πρέπει να ζητάτε και δεύτερη ιατρική γνωμάτευση



Η διερεύνηση της έκτασης των ιατρικών διαγνωστικών σφαλμάτων και της σημασίας της δεύτερης γνώμης για την αίσια έκβαση ενός προβλήματος υγείας ήταν ο στόχος της νέας έρευνας που διενεργήθηκε από τη Mayo Clinic.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 88% των ατόμων που επισκέφτηκαν την κλινική για μια δεύτερη ιατρική γνώμη σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, επέστρεψαν στο σπίτι τους με μια διαφορετική και πιο βελτιωμένη διάγνωση, γεγονός που είχε ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και κατ’ επέκταση το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Οι ειδικοί γενικά επισημαίνουν ότι η γνώμη ενός δεύτερου γιατρού κρίνεται συχνά απαραίτητη, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη πρόσβαση σε μια σωτήρια θεραπεία ή σε διακοπή μιας περιττής θεραπείας.

Για να προσδιοριστεί η έκταση των διαγνωστικών σφαλμάτων, οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία 286 ασθενών που είχαν παραπεμφθεί στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας της κλινικής στο Ρότσεστερ των Η.Π.Α. κατά το χρονικό διάστημα μίας διετίας (από αρχές Ιανουαρίου του 2009 έως τέλη Δεκεμβρίου του 2010).

Οι ερευνητές συνέκριναν την αρχική διάγνωση με την τελική προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό συμφωνίας των δύο διαγνώσεων και επομένως την ύπαρξη κάποιου διαγνωστικού σφάλματος.

Η έρευνά τους έδειξε ότι μόλις στο 12% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, στο 21% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση άλλαξε ριζικά και στο 66% των περιπτώσεων τροποποιήθηκε ή επαναπροσδιορίστηκε.

«Το γεγονός ότι περισσότεροι από έναν στους πέντε ασθενείς που παραπέμπονται πέφτουν θύματα μιας εντελώς εσφαλμένης διάγνωσης είναι ανησυχητικό όχι μόνο εξαιτίας του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί πριν από την τελική διάγνωση, αλλά και λόγω του αριθμού των ασθενών που πιθανολογούμε ότι δεν παραπέμπονται καθόλου για διάγνωση», δήλωσε σχετικά ο δρ. James Naessens.

H μελέτη εξετάζει επίσης τις αιτίες που αποτρέπουν τους ασθενείς από το να αναζητήσουν μια δεύτερη γνώμη, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εκτός του ασφαλιστικού τους φορέα, η υπέρμετρη σιγουριά του γιατρού που αναλαμβάνει την αρχική διάγνωση, καθώς και η έλλειψη γνώσης από τον ασθενή ότι μια δεύτερη γνώμη είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

«Όλα αυτά είναι δυνατόν να εμποδίσουν την αναγνώριση των διαγνωστικών σφαλμάτων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη θεραπεία, επιπλοκές που απαιτούν πιο δαπανηρές θεραπείες, ακόμη και σε βλάβη ή θάνατο του ασθενούς», κατέληξε ο δρ. James Naessens.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ