Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πρέπει να ζητάτε και δεύτερη ιατρική γνωμάτευση



Η διερεύνηση της έκτασης των ιατρικών διαγνωστικών σφαλμάτων και της σημασίας της δεύτερης γνώμης για την αίσια έκβαση ενός προβλήματος υγείας ήταν ο στόχος της νέας έρευνας που διενεργήθηκε από τη Mayo Clinic.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 88% των ατόμων που επισκέφτηκαν την κλινική για μια δεύτερη ιατρική γνώμη σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, επέστρεψαν στο σπίτι τους με μια διαφορετική και πιο βελτιωμένη διάγνωση, γεγονός που είχε ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και κατ’ επέκταση το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Οι ειδικοί γενικά επισημαίνουν ότι η γνώμη ενός δεύτερου γιατρού κρίνεται συχνά απαραίτητη, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη πρόσβαση σε μια σωτήρια θεραπεία ή σε διακοπή μιας περιττής θεραπείας.

Για να προσδιοριστεί η έκταση των διαγνωστικών σφαλμάτων, οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία 286 ασθενών που είχαν παραπεμφθεί στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας της κλινικής στο Ρότσεστερ των Η.Π.Α. κατά το χρονικό διάστημα μίας διετίας (από αρχές Ιανουαρίου του 2009 έως τέλη Δεκεμβρίου του 2010).

Οι ερευνητές συνέκριναν την αρχική διάγνωση με την τελική προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό συμφωνίας των δύο διαγνώσεων και επομένως την ύπαρξη κάποιου διαγνωστικού σφάλματος.

Η έρευνά τους έδειξε ότι μόλις στο 12% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, στο 21% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση άλλαξε ριζικά και στο 66% των περιπτώσεων τροποποιήθηκε ή επαναπροσδιορίστηκε.

«Το γεγονός ότι περισσότεροι από έναν στους πέντε ασθενείς που παραπέμπονται πέφτουν θύματα μιας εντελώς εσφαλμένης διάγνωσης είναι ανησυχητικό όχι μόνο εξαιτίας του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί πριν από την τελική διάγνωση, αλλά και λόγω του αριθμού των ασθενών που πιθανολογούμε ότι δεν παραπέμπονται καθόλου για διάγνωση», δήλωσε σχετικά ο δρ. James Naessens.

H μελέτη εξετάζει επίσης τις αιτίες που αποτρέπουν τους ασθενείς από το να αναζητήσουν μια δεύτερη γνώμη, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εκτός του ασφαλιστικού τους φορέα, η υπέρμετρη σιγουριά του γιατρού που αναλαμβάνει την αρχική διάγνωση, καθώς και η έλλειψη γνώσης από τον ασθενή ότι μια δεύτερη γνώμη είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

«Όλα αυτά είναι δυνατόν να εμποδίσουν την αναγνώριση των διαγνωστικών σφαλμάτων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη θεραπεία, επιπλοκές που απαιτούν πιο δαπανηρές θεραπείες, ακόμη και σε βλάβη ή θάνατο του ασθενούς», κατέληξε ο δρ. James Naessens.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...