Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιτίες που προκαλούν οξύ πόνο στη φτέρναΟ πόνος της φτέρνας είναι ένα πολύ συχνό παράπονο από πολλούς ανθρώπους που σύμφωνα με τους γιατρούς συνήθως σταματά από μόνος του αν ξεκουράσει κανείς το πόδι του όπως πρέπει.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος της φτέρνας είναι αποτέλεσμα κόπωσης, υπερ-προπόνησης ή κακής επιλογής παπουτσιού. Συνήθως ο πόνος ανακουφίζεται με πάγο, τέντωμα και τροποποίηση της δραστηριότητας.

Αχίλλειος τένοντας
Ο αχίλλειος τένοντας είναι ένας παχύς ιστός που συνδέει τους μύες της γάμπας με τη φτέρνα. Λειτουργεί σε συνδυασμό με τους μύες για να σηκώσει τη φτέρνα κατά το περπάτημα και το τρέξιμο. Οταν ο αχίλλειος τένοντας καταπονηθεί ή ταλαιπωρηθεί, μπορεί να ερεθιστεί. Η τενοντίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες του πόνου της φτέρνας. Η έναρξη του πόνου είναι συνήθως σταδιακή, χειροτερεύει κατά την έναρξη της άσκησης και μπορεί να συμπίπτει με την προσθήκη κάποιας νέας άσκησης. Ο πόνος γενικά βρίσκεται μέσα στο παχύ τμήμα του ιστού, ελαφρώς πάνω από τη φτέρνα.

Θυλακίτιδα
Δύο θύλακες βρίσκονται κοντά στο πίσω μέρος της φτέρνας, εκεί που ο αχίλλειος τένοντας εφάπτεται με το οστό. Η θυλακίτιδα, είναι μια φλεγμονή των θυλάκων που μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πόνο της φτέρνας. Η θυλακίτιδα μπορεί να προκληθεί από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή από παπούτσια που είναι κομμένα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η συνεχής τριβή του παπουτσιού μπορεί να ερεθίσει την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα ή φουσκάλα στη φτέρνα.

Ριζοπάθεια
Μεταγενέστερος πόνος στη φτέρνα μπορεί να προκληθεί από έναν ερεθισμό των νωτιαίων νεύρων, καθώς εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη από τον πέμπτο οσφυϊκό στον πρώτο ιερό σπόνδυλο. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως ριζίτιδα ή ριζοπάθεια. Ο ασθενής με πόνο στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να αισθανθεί και πόνο στην πλάτη, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Η αδυναμία των μυών στη γάμπα συνδέεται συχνά με τον πόνο στη φτέρνα και τα συμπτώματα μπορεί να μεταβληθούν σημαντικά, ανάλογα με τη στάση του σώματος. Το καθισιό μπορεί να αυξήσει τον πόνο στη φτέρνα και το περπάτημα μπορεί να τον μειώσει. Η ριζοπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από έναν γιατρό που θα συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας