Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4 λόγοι που μπορεί να σας παχύνει μια δίαιτα




Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε δίαιτα και αντί να χάσετε, να πάρετε βάρος; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν… καταφέρει μετά από μια δίαιτα να πάρουν 4 κιλά!

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ξεκίνησαν μια δίαιτα και την είδαν να αποτυγχάνει οικτρά και στο τέλος της να έχουν πάρει κιλά αντί να έχουν απαλλαγεί απ’ αυτά.

Δείτε τους τέσσερις κορυφαίους λόγους που μπορεί μετά από μια δίαιτα, αντί να αδυνατίσετε να δείτε την περιφέρειά σας να μεγαλώνει…

1. Μια δίαιτα μπορεί να βγάλει το σώμα σας εκτός ισορροπίας
Η έρευνα έδειξε πως μία στις τρεις γυναίκες ξεκινούν τη δίαιτα στις ηλικίες ανάμεσα στα 15 με 20 χρόνια τους. Οι περισσότερες κάνουν δίαιτα περίπου τρεις φορές το χρόνο, αλλά πάνω από το 10% κάνουν δίαιτα πάνω από πέντε φορές το χρόνο. Το πρόβλημα είναι πως πολλά από τα προγράμματα είναι πολύ αυστηρά και μπορεί να οδηγήσουν τον μεταβολισμό σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, δημιουργώντας ανισορροπία στο σώμα. Για παράδειγμα, η μείωση των λιπαρών σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε πλεόνασμα υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να κάψει και τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα. Και οι δίαιτες που επιτρέπουν την κατανάλωση σε απεριόριστες ποσότητες των λεγόμενων «επιτρεπόμενων» φαγητών, ακόμα κι αν αυτά είναι πολύ υγιεινά, σας οδηγούν σε μια υπερκατανάλωση αυτών των τροφών, που παρότι υγιεινά καταλήγουν τελικά να «ταΐζουν» το λίπος του σώματός σας.

2. Οι δίαιτες δεν επιτρέπουν το παραμικρό περιθώριο ευελιξίας
Το πρώτο πράγμα που κάνει μια δίαιτα «βιώσιμη» είναι η νοοτροπία του «ναι» και του «όχι». Οταν οι άνθρωποι πηγαίνουν σε μια δίαιτα που είναι όλο «όχι» και κάποια στιγμή κάνουν μια παρασπονδία, τότε αισθάνονται πως έχουν καταστραφεί τα πάντα με αποτέλεσμα να επιστρέψουν σχεδόν άμεσα σε ανθυγιεινές συνήθειες. Κι όμως! Σε τόσους άλλους τομείς της ζωής μας βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη της τελειότητας κι όμως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ακόμα και τα λάθη μας σαν ευκαιρίες μάθησης. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και με τις δίαιτες. Αν φάτε παραπάνω από το κανονικό αναρωτηθείτε γιατί. Μήπως για να επιστρέψετε στο φαγητό και την άνεσή σας ή για να καταστείλετε το άγχος σας; Αν απαντήσετε καταφατικά, ψάξτε να βρείτε άλλους τρόπους για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Αν το κάνατε επειδή πεινούσατε, τότε ήταν η δίαιτα που απέτυχε και όχι το αντίστροφο. Η πραγματικότητα που έχετε μπροστά σας είναι η ανάγκη σας να χάσετε βάρος και μ’ αυτήν θα πρέπει να «κολλήσετε». Και αν συναισθηματικά το φαγητό συνεχίζει να μπαίνει στο δρόμο σας, αντιμετωπίστε το.

3. Τρώτε φαγητά που δεν σας αρέσουν
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να καταπιείτε τροφές που απεχθάνεστε επειδή αυτό απαιτεί η δίαιτα που κάνετε. Αυτό ακριβώς το γεγονός σας δημιουργεί αίσθημα στέρησης και δυσαρέσκειας που μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες του στρες και ως εκ τούτου να εντείνει την επιθυμία για φαγητό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε. Υπάρχουν πια τόσο πολλές δίαιτες που περιλαμβάνουν απολαύσεις και ταυτόχρονα σας βοηθούν να χάσετε βάρος που δεν είναι απαραίτητο να παραμείνετε σε δίαιτες που περιλαμβάνουν φαγητά που δεν σας αρέσουν. Το σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία στο φαγητό αλλά και να υπολογίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες. Γιατί άλλες είναι οι ανάγκες, ας πούμε, μιας μικροκαμωμένης γυναίκας που δουλεύει σε γραφείο και άλλες μιας γυναίκας μεγαλόσωμης που τυγχάνει να εργάζεται σε ένα κατάστημα και να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.

4. Οι δίαιτες απαγορεύουν φαγητά στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε
Η ισορροπία μπορεί να είναι μια βαρετή λέξη αλλά όταν σκέφτεστε τι πραγματικά σημαίνει είναι απίστευτα ελκυστική. Και το καταλαβαίνετε αυτό όταν πρόκειται να κάνετε κάποια δίαιτα. Εκεί δεν χρειάζεται απλά να κάνετε ισορροπημένη διατροφή, αλλά να στερηθείτε τα πράγματα που λατρεύετε. Σύμφωνα με την έρευνα οι πέντε κορυφαίες τροφές στις οποίες είναι δύσκολο κάποιος να αντισταθεί είναι: σοκολάτα, τσιπς, τυρί, ψωμί και κρασί. Ενας στους τέσσερις μπορεί να κρατηθεί το πολύ ένα μήνα προτού ενδώσει σε μία απ’ αυτές τις αγαπημένες συνήθειες και εκτροχιαστεί από τη δίαιτά του. Η αλήθεια, όμως, είναι πως κάπου είναι λογικό κάποιος να εκτροχιαστεί, από τη στιγμή που η δίαιτα του στερεί την ισορροπία για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Εκεί όμως είναι που θα πρέπει να δείξετε χαρακτήρα. 

Αν σε ένα εστιατόριο θέλετε να φάτε ένα επιδόρπιο που είναι γεμάτο υδατάνθρακες και λίπη η λύση δεν είναι να παραλείψετε το κυρίως γεύμα ή να «τσιμπήσετε» κάτι απ’ αυτό για να αφήσετε χώρο στις θερμίδες του επιδορπίου. Η λύση είναι η ανατροπή. Να αφήσετε εξ ολοκλήρου εκτός του δείπνου σας τους υδατάνθρακες και το λίπος και να πάρετε ένα γεύμα με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, στον ατμό ή ψητά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αν έχετε συνηθίσει στο «όλα ή τίποτα» αλλά σκεφτείτε το έτσι:  Αν ξοδέψετε παραπάνω από το «πολύ» μια φορά, μπορείτε να φτάσετε σε καλύτερο αποτέλεσμα απ’ ό,τι αν ξοδεύατε πολλές φορές από «λίγο». Περισσότερη πρόοδος και λιγότερο χάος. Και λιγότερες ενοχές επίσης…

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…