Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τυρί, χοληστερίνη & καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα



Εξαιρετικά νέα για τους απανταχού λάτρεις του τυριού –δηλαδή σχεδόν όλο τον πλανήτη– φέρνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, αφού δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού, ακόμη κι αν είναι καθημερινή, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, επομένως δεν συμβάλλει στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας.
Παρά το γεγονός ότι πολλά τυριά, όπως το τσένταρ, το μπρι, το κατσικίσιο και το γκρουγιέρ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οι Ιρλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε το αγαπημένο γαλακτοκομικό προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, το τυρί όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ενδέχεται να επιδρά θετικά σε παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Οι τρέχουσες οδηγίες των ειδικών είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο, σε έτοιμα σνακ και στο μπέικον, αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, κυρίως της «κακής» LDL χοληστερίνης. Όταν τα επίπεδα της LDL είναι υπερβολικά αυξημένα, η λιποπρωτεΐνη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος τη σχέση τυριού, χοληστερίνης και καρδιοπάθειας, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του γαλακτοκομικού στην υγεία 1.500 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 90 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και επίσης υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις. Οι αναλύσεις των ερευνητών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τυριού δεν συσχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα αλλά ούτε και με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερίνης.

Όπως αναφέρει η Δρ Έμα Φίνεϊ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, «στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τυριού, στα οποία η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λίγο ή δεν κατανάλωναν καθόλου τυρί, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά ως προς τα επίπεδα LDL χοληστερίνης». Η ερευνήτρια συμπληρώνει πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο μεμονωμένα συστατικά αλλά το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο αυτά εντάσσονται και ποιο είναι το γενικότερο διατροφικό μοτίβο που ακολουθείται».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition and Diabetes, υποδεικνύει ακόμη ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερη πίεση, τρεις δείκτες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχει κάποιος.

Τα νέα ευρήματα αντανακλούν παλαιότερες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού δεν συμβάλλει σε αύξηση της LDL χοληστερίνης και μάλιστα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο (συστατικό που μειώνει τον ρυθμό απορρόφησης των λιπαρών κατά την πέψη) αλλά και η ιδιαίτερη σύσταση των λιπαρών του τυριού (συγκριτικά, για παράδειγμα, με τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου) είναι δύο πιθανοί λόγοι που εξηγούν την επίδραση του εν λόγω γαλακτοκομικού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε