Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τυρί, χοληστερίνη & καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα



Εξαιρετικά νέα για τους απανταχού λάτρεις του τυριού –δηλαδή σχεδόν όλο τον πλανήτη– φέρνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, αφού δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού, ακόμη κι αν είναι καθημερινή, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, επομένως δεν συμβάλλει στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας.
Παρά το γεγονός ότι πολλά τυριά, όπως το τσένταρ, το μπρι, το κατσικίσιο και το γκρουγιέρ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οι Ιρλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε το αγαπημένο γαλακτοκομικό προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, το τυρί όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ενδέχεται να επιδρά θετικά σε παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Οι τρέχουσες οδηγίες των ειδικών είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο, σε έτοιμα σνακ και στο μπέικον, αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, κυρίως της «κακής» LDL χοληστερίνης. Όταν τα επίπεδα της LDL είναι υπερβολικά αυξημένα, η λιποπρωτεΐνη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος τη σχέση τυριού, χοληστερίνης και καρδιοπάθειας, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του γαλακτοκομικού στην υγεία 1.500 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 90 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και επίσης υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις. Οι αναλύσεις των ερευνητών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τυριού δεν συσχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα αλλά ούτε και με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερίνης.

Όπως αναφέρει η Δρ Έμα Φίνεϊ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, «στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τυριού, στα οποία η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λίγο ή δεν κατανάλωναν καθόλου τυρί, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά ως προς τα επίπεδα LDL χοληστερίνης». Η ερευνήτρια συμπληρώνει πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο μεμονωμένα συστατικά αλλά το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο αυτά εντάσσονται και ποιο είναι το γενικότερο διατροφικό μοτίβο που ακολουθείται».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition and Diabetes, υποδεικνύει ακόμη ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερη πίεση, τρεις δείκτες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχει κάποιος.

Τα νέα ευρήματα αντανακλούν παλαιότερες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τυριού δεν συμβάλλει σε αύξηση της LDL χοληστερίνης και μάλιστα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο (συστατικό που μειώνει τον ρυθμό απορρόφησης των λιπαρών κατά την πέψη) αλλά και η ιδιαίτερη σύσταση των λιπαρών του τυριού (συγκριτικά, για παράδειγμα, με τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου) είναι δύο πιθανοί λόγοι που εξηγούν την επίδραση του εν λόγω γαλακτοκομικού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…