Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπληνομεγαλία: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία


Η σπληνομεγαλία είναι μια πάθηση κατά την οποία η σπλήνα (ή ο σπλήνας) διογκώνεται. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και είναι μια κατάσταση που μπορεί να περάσει απαρατήρητη στην αρχή.

Πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα και διαγιγνώσκεται όταν ένας γιατρός διεξάγει μια γενική φυσική εξέταση.

Οι αιτίες της σπληνομεγαλίας μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις, λευχαιμία, παθήσεις του ήπατος και μεταβολικές διαταραχές. Μπορεί ακόμα να την προκαλέσει η υπερβολική πίεση στις φλέβες του ήπατος και της σπλήνας ή θρόμβοι αίματος σ’ αυτές τις φλέβες.

Συγκεκριμένες παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση, όπως η μονοπυρήνωση, η σύφιλη, η νόσος του Hodgkin, η νόσος του Gaucher και η νόσος Niemann-Pick.

Η σπλήνα βρίσκεται στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών της, είναι η απομάκρυνση και καταστροφή των παλαιών κυττάρων του αίματος ή αυτών που έχουν υποστεί βλάβη, η συσσώρευση αίματος και αιμοπεταλίων που βοηθούν στην πήξη του αίματος και η αποτροπή μολύνσεων με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών. Οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν η σπλήνα διογκωθεί μέσω της σπληνομεγαλίας.

Μια κανονική σπλήνα είναι συνήθως τόσο μεγάλη, όσο μια ανθρώπινη γροθιά. Η εμφάνιση σπληνομεγαλίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη λειτουργία του οργάνου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μερική καταστροφή του. Για παράδειγμα, μια διευρυμένη σπλήνα σημαίνει ότι η κανονική λειτουργία, καθώς και τα παλιά και κατεστραμμένα κύτταρα του αίματος θα πρέπει να αφαιρεθούν από την σπλήνα. Αυτό σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα των υγιών κυττάρων στο αίμα ενός ατόμου, θα μειωθούν.

Εάν υπάρχει υποψία σπληνομεγαλίας, ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή απεικόνισης, όπως ένα υπερηχογράφημα, μία αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Σε περιπτώσεις όπου τα αίτια είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, μπορεί να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μια εξέταση του μυελού των οστών ή εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας.

Μερικοί ασθενείς, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με σπληνομεγαλία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αναιμία, επαναλαμβανόμενες ή συχνές λοιμώξεις, εύκολη αιμορραγία και πόνο που ακτινοβολεί από την αριστερή άνω κοιλιακή χώρα στον ώμο. Οι άνθρωποι που βιώνουν ισχυρό πόνο που είναι συχνός και σοβαρός ή που χειροτερεύει όταν προσπαθούν να πάρουν αναπνοή, πρέπει να επισκεφθούν αμέσως έναν γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει ρήξη σπλήνας που είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Η σπληνομεγαλία αντιμετωπίζεται μέσω της αντιμετώπισης των συνθηκών που την προκάλεσαν. Για παράδειγμα, μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση λοιμώξεων ενώ τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Hodgkin, μπορούν να ακολουθήσουν χημειοθεραπεία ή ακτινογραφία. Με την θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης, υπάρχει η ελπίδα ότι η σπλήνα θα επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας διευρυμένης σπλήνας συνιστάται κάποιες φορές, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί την τελευταία λύση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…