Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυοσκελετικός πόνος: Απαλλαχθείτε φυσικά με προλοθεραπεία!


Τεράστιες δυνατότητες ίασης δίνει η προλοθεραπεία, μια μέθοδος που εφαρμόζεται τελευταία και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλείται από τραυματισμούς. Στη φαρέτρα του ειδικού ιατρού αποκατάστασης–φυσίατρου αξιοποιείται στο έπακρο, διότι γνωρίζει πώς να την εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο για τη λειτουργική αποκατάσταση του αρρώστου. Πρόκειται για μια συντηρητική μέθοδο, περισσότερο γνωστή στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη, που ακολουθεί τον φυσικό τρόπο αποκατάστασης, με τα οφέλη για το μυοσκελετικό σύστημα να είναι αξιοσημείωτα.

«Οι σύνδεσμοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος, διότι συνδέουν τα οστά μεταξύ τους και έτσι οι κινήσεις γίνονται αρμονικά και ανώδυνα. Όταν αυτοί μετά από χρόνια καταπόνηση και επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς «χαλαρώνουν», δημιουργείται αστάθεια στις αρθρώσεις, έχουμε χρόνιο πόνο και ελαττωμένη λειτουργικότητα των μυϊκών ομάδων που είναι υπεύθυνες για την κίνηση των αρθρώσεων. Η επούλωσή τους είναι αργή, γιατί δεν έχουν πλούσια αγγείωση και αιματική ροή. Η ελλιπής επούλωση οδηγεί σε πτωχή δύναμη αυτών των ιστών και μη καλή λειτουργικότητα. Αν δεν θεραπευτούν προκύπτει επιδείνωση του προβλήματος και του πόνου», μας εξηγεί ο ιατρός αποκατάστασης φυσίατρος κ. Σταύρος Ν. Δημητρακόπουλος.

Φυσιολογικά, όταν προκύψει τραυματισμός, ο οργανισμός έχει τον τρόπο να αυτοϊαθεί, με μια διαδικασία που ονομάζεται διαδικασία φλεγμονής, η οποία αρχίζει από την πρώτη ημέρα του τραυματισμού (ή του χρόνιου μικροτραυματισμού από καταπόνηση). Αυτή η κατάσταση χωρίζεται σε 3 χρονικές φάσεις.
Στην 1η φάση -που διαρκεί από 2 έως 5 ημέρες- γίνεται η απομάκρυνση των υπολειμμάτων του τραυματισμού της περιοχής, μέσω της δράσης των αιμοπεταλίων, των φαγοκυττάρων και κάποιων άλλων ουσιών. 
Η 2η φάση -που διαρκεί από την 3η ημέρα έως την 3η εβδομάδα- είναι η φάση του πολλαπλασιασμού, δηλαδή της δημιουργίας κοκκιωματώδους ιστού, ινών κολλαγόνου, της έναρξης σχηματισμού νέου ιστού, κλπ. 
Η 3η φάση -που διαρκεί από την 3η εβδομάδα έως και 2 χρόνια, είναι η φάση της ωρίμανσης-αναδιαμόρφωσης του νέου ιστού.

«Όταν προκύπτει κάποιος τραυματισμός ο πόνος οδηγεί τον ασθενή στον ιατρό, ο οποίος, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη, με αποτέλεσμα τη διακοπή της επούλωσης!! Δηλαδή, όταν ο οργανισμός μετά τον τραυματισμό ξεκινάει τη φλεγμονώδη διαδικασία για να επουλώσει το τραυματισμένο σημείο, του χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αυτός σταματά να θεραπεύει τον εαυτό του. Συνεπώς, εναντιωνόμαστε στη φυσική εξέλιξη της αυτοΐασης, λόγω του πόνου που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πάρουμε παυσίπονα και να περιμένουμε μερικές μέρες», συμβουλεύει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η προλοθεραπεία λοιπόν έρχεται να παίξει αυτό το ρόλο: να ξεκινήσει τη φλεγμονώδη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης για τη δημιουργία νέου ιστού. Είναι μη χειρουργική, επανορθωτική, ιατρική, θεραπευτική μέθοδος, χρήσιμη για την επούλωση και ανάπλαση των συνδέσμων, τενόντων και αρθρώσεων του μυοσκελετικού συστήματος που καταπολεμά τον πόνο. Ο Dr.George Hackett ήταν ο πρώτος ιατρός στις ΗΠΑ που χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο, μεταξύ του 1930 και του 1960, σε μεγάλο αριθμό ασθενών με επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα, με επιτυχία που έφτανε το 90%.
«Η θεραπευτική αυτή μέθοδος γίνεται με εγχύσεις (ενέσεις) ενός διαλύματος dextrose, δηλαδή γλυκόζης, στους πονεμένους τένοντες και συνδέσμους, και συγκεκριμένα εκεί που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος είναι προσκολλημένος στο οστό. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των ανατομικών αυτών δομών, οι οποίες γίνονται πιο δυνατές έως και 40%. Η προλοθεραπεία ουσιαστικά επανορθώνει τη φθορά των αρθρώσεων, επαναφέρει τη λειτουργικότητά τους και απαλλάσσει τον ασθενή από τον χρόνιο πόνο», επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες, που αποτελούνται από ινοβλάστες και είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτή τη μέθοδο, αναπλάθονται, αυξάνονται τα κύτταρα του κολλαγόνου, επουλώνοντας τις φθορές και έτσι γίνονται πιο δυνατοί. Η προλοθεραπεία, δηλαδή, ωθεί τους ιστούς να αυτοϊαθούν.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι για τον πόνο τους ευθύνονται οι σύνδεσμοι. Λανθασμένα πιστεύουν ότι πονούν π.χ. στη μέση επειδή έχουν κήλη, ενώ από την εξέτασή τους μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν φταίει η κήλη για τον πόνο, αλλά η μη καλή λειτουργία των συνδέσμων», συμπληρώνει.

Πώς όμως γίνεται η διάγνωση; Όπως μας εξηγεί, ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικό πρωτόκολλο κλινικής εξέτασης για να εντοπιστεί ποια είναι η περιοχή που πάσχει. Η εξέταση (σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο) γίνεται σε επίπεδο εκατοστών ακόμα και χιλιοστών, ενώ επιβοηθητικές είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις (ακτινολογικός έλεγχος, μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι μαλακών μορίων).

Από τη μέθοδο μπορούν να επωφεληθούν όσοι πάσχουν από οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχεναλγία, γοναλγία (οστεοαρθρίτιδα γόνατος, κακώσεις γόνατος, κακώσεις συνδέσμων γόνατος), τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, άκανθα πτέρνης, περιαθρίτιδα ώμου, αθλητικές κακώσεις, προβλήματα κροταφογναθικής διάρθρωσης, ινομυαλγία, και από κάθε μυοσκελετικό πόνο που οφείλεται σε καταπόνηση.

Η προλοθεραπεία δύναται να εφαρμοστεί σε διαβητικούς ασθενείς, καθώς η ποσότητα της γλυκόζης που χορηγείται είναι ελάχιστη. Η συχνότητα εφαρμογής της εξατομικεύεται. Συνήθως, απαιτούνται 4-6 εγχύσεις-συνεδρίες, μία κάθε 2-3 εβδομάδες. Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη, αλλά αυτό εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση χορηγείται πριν λίγη ποσότητα τοπικού αναισθητικού.

Η πρωτοποριακή αυτή θεραπευτική μέθοδος δεν έχει πρακτικά καμία επιπλοκή και μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από την ανάγκη υποβολής του σε χειρουργική επέμβαση και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…