Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποια είναι τα συμπτώματα κύστης στο ήπαρ



Η εμφάνιση κύστεως στο ήπαρ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού, από τους οποίους μάλιστα ένα ποσοστό 95% δεν αναπτύσσει καθόλου συμπτώματα.

Μια κύστη στο ήπαρ είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που αναπτύσσεται κατά μήκος του ήπατος, που είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Το κατά πόσον ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα κύστης του ήπατος, συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης. Οι μεγάλες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ οι μικρότερες κύστεις ήπατος συνήθως δεν το κάνουν. Οι άνθρωποι που θα αναπτύξουν συμπτώματα μιας κύστης στο ήπαρ θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και φροντίδα.

Κοιλιακό άλγος
Οσοι εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να αναπτύξουν έναν ήπιο έως σοβαρό κοιλιακό πόνο που οφείλεται στην κύστη του ήπατος. Η αίσθηση του πόνου εντοπίζεται συνήθως στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς, σημείο που αντιστοιχεί στη θέση του ήπατος στο ανθρώπινο σώμα. Αν η κύστη συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, η αίσθηση του κοιλιακού άλγους μπορεί με τη σειρά της να αυξηθεί προοδευτικά. Οι άνθρωποι που βιώνουν ξαφνικό ή σοβαρό κοιλιακό πόνο θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας ή ρήξη κύστης.

Φούσκωμα ή αίσθηση πληρότητας
Η διόγκωση της κοιλιάς που προκαλείται από μια κύστη ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κοιλιακής πληρότητας ή φουσκώματος σε άτομα με αυτή την κατάσταση. Οι πληγέντες μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κοιλιακή περιοχή φαίνεται να διαστέλλεται ασυνήθιστα, να είναι διευρυμένη και στρογγυλεμένη και μπορεί να είναι μαλακή στην αφή. Επιπλέον, η αίσθηση της πληρότητας μπορεί να συμβάλλει στην προσωρινή μείωση της όρεξης σε ορισμένους ασθενείς.

Πόνος στον ώμο
Αν μια κύστη ήπατος συνεχίζει να διογκώνεται μπορεί να υποστεί ρήξη και να αρχίσει να αιμορραγεί. Μια κύστη ήπατος που αιμορραγεί στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στον ώμο και την κοιλιά. Η αιμορραγία συνήθως υποχωρεί χωρίς πρόσθετη ιατρική παρέμβαση και το αίσθημα πόνου μειώνεται προοδευτικά λίγες ημέρες μετά από μια ρήξη κύστη ήπατος. Σοβαρός πόνος στην κοιλιά και τον ώμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας ή ρήξη κύστης ωοθήκης και τα άτομα που επηρεάζει θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα για να εξασφαλίσουν την λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ