Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομορφιά: Οι καλύτερες θεραπείες για την άνοιξη


Έφτασε η εποχή που αρχίζουμε σταδιακά να αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και να εκθέτουμε ολοένα περισσότερο το σώμα μας στον ήλιο, και μαζί της έφτασαν οι προβληματισμοί για τις ατέλειες που ενοχλούν και θα θέλαμε να διορθώσουμε.
Η αισθητική χειρουργική έχει πολλές και προσβάσιμες λύσεις για κάθε πρόβλημα, άλλες από τις οποίες είναι μόνιμες και άλλες προσωρινές. Είτε ενοχλεί το θαμπό δέρμα του χειμώνα είτε η χαλάρωση στα μπράτσα, η κυτταρίτιδα ή τα «ψωμάκια», ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βοηθήσει.
Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και τα αποτελέσματά τους ποικίλουν. Η επιλογή πραγματοποιείται μετά από εκτενή έλεγχο των περιοχών από τον ειδικό και ενημέρωση του/της ενδιαφερόμενου/-ης για τον τρόπο και τον χρόνο της εφαρμογής, ώστε να αποφασίστεί απο κοινού η μέθοδος που θα ακολουθηθεί.

Όπως εξηγεί η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της  Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), η μεγαλύτερη έμφαση από τους ενδιαφερόμενους δίνεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και, στη συνέχεια, στις ατέλειες του κορμού.
Για το πρόσωπο, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους μηχανήματα νέας γενιάς (laser, RF, light κ.λπ.) που αφαιρούν νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, «λειαίνουν» τις βαθιές ρυτίδες, «σβήνουν» τις επιφανειακές, κάνουν σύσφιξη στους ιστούς, «αφαιρούν» τις σκουρόχρωμες κηλίδες και αναζωογονούν το δέρμα. Είναι θεραπείες μικρής διάρκειας, ανώδυνες και με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Συνδυαστικά με αυτές ή και μεμονωμένα μπορούν να γίνουν ενέσιμες θεραπείες με υλικά μεσοθεραπείας (ιχνοστοιχεία και πολυβιταμίνες) και τοξίνη για τις ρυτίδες έκφρασης και τη χαλάρωση στο μέτωπο, στα μάτια, το περίγραμμα του προσώπου και το λαιμό. Οι θεραπείες αυτές γίνονται εύκολα και ακίνδυνα με ειδικές, πολύ λεπτές βελόνες, δίχως να προκαλούν ιδιαίτερο πόνο και χωρίς σημάδια και ταλαιπωρία. «Μετά την έγχυση και όσο περνούν οι μέρες, οι ρυτίδες έκφρασης εξαφανίζονται και το πρόσωπο αποκτά όψη λαμπερή και φρέσκια» λέει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.

Υπάρχουν επίσης ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό για «γέμισμα» των ρυτίδων, όγκο στα ζυγωματικά, γέμισμα των «άδειων» περιοχών που δημιουργούνται από την υποχώρηση του λιπώδους ιστού και σμίλευση του περιγράμματος του προσώπου. 
Ένας ειδικός τύπος υαλουρονικού χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, αλλά και για την προσωρινή αποκατάσταση των μαύρων κύκλων στα μάτια και του κενού των κάτω βλεφάρων.
Ειδικά υλικά χρησιμοποιούνται και για το λαιμό, το ντεκολτέ και την ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Πρόκειται για θεραπείες που αντιμετωπίζουν την πρόωρη γήρανση των χεριών, αποκαθιστώντας την καλή υφή του δέρματος σε αυτά και χαρίζοντάς τους νεανική όψη.
Πολύ συχνά γίνεται το «γέμισμα» των περιοχών με χρήση λίπους και των  βλαστοκυττάρων που περιέχει από το ίδιο το σώμα του ασθενούς. «Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να επιλυθούν ταυτόχρονα δύο προβλήματα, αφού μπορεί για παράδειγμα να αφαιρεθεί μία λιποαποθήκη από τα γόνατα, την κοιλιά ή τα “ψωμάκια” και ο λιπώδης ιστός να τοποθετηθεί μετά από επεξεργασία στο πρόσωπο, στο στήθος, στο γλουτό ή σε οποιαδήποτε περιοχή θέλουμε να αναδείξουμε και να σμιλεύσουμε» τονίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.

Μπορούν επίσης να γίνουν στο ιατρείο θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και αποτοξίνωσης του δέρματος, με τον/την ενδιαφερόμενο/-η να επιστρέφει ύστερα κανονικά στην καθημερινότητά του/της. 
Τέλος, συχνή είναι και η χρήση απορροφήσιμων νημάτων που κάνουν «λίφτινγκ χωρίς νυστέρι». Αν και η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση του γερασμένου και «κρεμασμένου» δέρματος με μη επεμβατικό και φυσικό τρόπο, ουσιαστική πρόοδος υπήρξε σχετικά πρόσφατα, με τα νέου τύπου νήματα που έχουν αποτελέσματα που διαρκούν για 1 έως 2 χρόνια.
Στο ιατρείο γίνονται ακόμα πολλές θεραπείες για σύσφιξη, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα και ραγάδες.
Μηχανήματα με laser και ραδιοσυχνότητες βοηθούν την σύσφιξη και βελτιώνουν τις ραγάδες, ενέσιμες μεσοθεραπείες και νήματα τονώνουν τους ιστούς, τοπική λιποδιάλυση με laser χωρίς χειρουργείο και ράμματα καταστρέφει τα λιποκύτταρα στις προβληματικές περιοχές, ενώ η κρυολυπόλιση είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται για το τοπικό πάχος. 
Για την ενίσχυση και σύσφιξη των πτωτικών περιοχών (γλουτών, έσω επιφάνεια μηρών, βραχιόνων) χρησιμοποιούνται νήματα, ενώ σε περίπτωσεις όπως η γυναικομαστία στους άνδρες και οι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ανθεκτικές λιποαποθήκες χρησιμοποιείται λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική με laser. Η διαδικασία αυτή γίνεται με επεμβατικό τρόπο, με τοπική αναισθησία ή και μέθη.

«Το laser προσφέρει επίσης σύσφιξη των ιστών και βελτιώνει την όψη της κυτταρίτιδας, με το αποτέλεσμα να είναι άμεσα ορατό αλλά να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου» λέει η ειδικός. 
Η θεραπεία γίνεται μέσω μιας μικρής οπής, μεγέθους ενός χιλιοστού, απ’ όπου εισάγεται μία πολύ λεπτή βελόνα-κάνουλα. Το Nd Yag laser καίει και υγροποιεί τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα. Ακόμα και μία ημέρα έπειτα από τη θεραπεία το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, αλλά για περίπου δύο εβδομάδες θα φορά ελαστικό επίδεσμο, κορσέ ή ζώνη  (ανάλογα με την περιοχή όπου έγινε laser).

Μία άλλη μέθοδος είναι η Cavilipo, που συνδυάζει την μεσοθεραπεία-λιποδιάλυση με την θεραπεία cavitation RF. Ο ιατρός εισάγει στην προβληματική περιοχή λιποδιαλυτικά συστατικά και ύστερα διαχέει στο σώμα ραδιοσυχνότητες και υπερήχους, που ρευστοποιούν τα κατεστραμμένα λιποκύτταρα ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό τις επόμενες ημέρες. Η συνδυαστική θεραπεία προσφέρει σύσφιξη, απώλεια τοπικού πάχους και βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας.
Τέλος, σε επίπεδο αισθητικών επεμβάσεων, η αυξητική στήθους αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς και συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, ειδικά ενόψει καλοκαιριού.
«Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται να διενεργηθούν ταυτόχρονα δύο επεμβάσεις (αυξητική και ανόρθωση στήθους) για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και, αν διενεργηθεί σωστά και προγραμματισμένα, μπορεί να μειώσει αισθητά τον χρόνο ανάρρωσης, ενώ η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή επιπλοκών» καταλήγει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…