Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «σοκολάτα» της καρδιάς μας!



Πριν ένα μήνα περίπου συνάντησα μία φίλη που διατηρεί εμπορικό κατάστημα. Προσπαθήσαμε με συντομία να χωρέσουμε ανάμεσα στα τυπικά, αλλά με γνήσιο ενδιαφέρον, «τι κάνεις και πως είσαι», μία επιλογή από στιγμές που περιέκλειαν οι καταστάσεις της τρέχουσας ζωής μας…
Η φίλη, μου αποκαλύπτει ότι εδώ και αρκετό καιρό δυσφορούσε με την συμπεριφορά κάποιων πελατών της: αγένεια, αδιακρισία έως και κακοήθεια! Θα σημειώσω ότι πρόκειται για ένα άτομο καλοσυνάτο, χαμογελαστό και ευπροσήγορο… Δεν άντεχε πλέον την κακότροπη συμπεριφορά τους. Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι ακριβώς πως, συνδέσαμε στην συζήτησή μας την σοκολάτα. Εκείνη, όπως και εγώ, είμαστε λάτρεις! Εγώ της μαύρης αποκλειστικά και εκείνη όλων των ειδών! 

Αναφέραμε τα γνωστά οφέλη για την υγεία, ότι λειτουργεί συχνά ως υποκατάστατο με τις κατάλληλες ουσίες που περιέχει για την χαρά, την ευχαρίστηση και την απόλαυση.
{Θα κάνω μία παρένθεση για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευεργετικά στοιχεία της σοκολάτας στην υγεία μας:
o   Ρυθμίζει την διάθεση
o   Έχει αγχολυτική δράση
o   Δίνει ενέργεια
o   Μειώνει την αρτηριακή πίεση
o   Διεγείρει τον νου
o   Μειώνει την κακή χοληστερίνη
o   Έχει αντιοξειδωτική δράση
o   Δρα κατά του βήχα
o   Μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού
o   Προσφέρει την αίσθηση του κορεσμού
o   Προστατεύει την επιδερμίδα
o   Κάνει καλό στην όραση
o   Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
o   Τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες
o   Συμβάλλει στην μακροβιότητα
o   Λειτουργεί ως διουρητικό
o   Βοηθά στην απώλεια βάρους
o   Είναι ισχυρό αφροδισιακό}

Καθώς λοιπόν απαριθμούσαμε τα θετικά στοιχεία της σοκολάτας στη ζωή μας, η φίλη αναφωνεί ότι χρειάζεται επειγόντως μία «σοκολάτα» για να γλυκάνει την καρδιά της!
Είχε απόλυτη ανάγκη από κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορέσει να αντέξει. Ήθελε κάτι ανάλογο με την σοκολάτα που θα της ζεσταίνει την καρδιά, θα της δίνει ενέργεια και προστασία, θα την κάνει να ξεχνάει εντελώς τους ενοχλητικούς και συχνά απάνθρωπους πελάτες της…

Δεν θα ξεχάσω την στάση του σώματός της, έχοντας βάλει το χέρι στο μέρος της καρδιάς και τα μάτια της που ξεχείλιζαν προσμονή και επιθυμία. Σαν να μου απευθυνόταν η ίδια η καρδιά της και να μου φώναζε την έλλειψη αυτής της «σοκολάτας»…
«Θέλω μία «σοκολάτα» για την καρδιά μου!»
Αλήθεια, πως μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Τι μας εμποδίζει; Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην έλλειψή της;
Πρώτιστα οφείλουμε
να «καθαρίσουμε» το πεδίο της ζωής μας από την «τοξικότητα» που εκλύουν ορισμένοι άνθρωποι του στενού και του ευρύτερου περιβάλλοντος μας και ταυτόχρονα
να φροντίσουμε τον εαυτό μας από τις τυχόν «μολυσματικές» επιπτώσεις!

Αντίστοιχα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε η ζωή μας να εμπλουτιστεί από τη θετικότητα των άλλων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.
Να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Να φροντίζουμε όχι μόνο να δημιουργούμε ελεύθερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά και να τα εμπλουτίζουμε δημιουργικά και ευεργετικά για την ψυχοσωματική μας υγεία.
Να ασφαλίζουμε, να καθησυχάζουμε και να εκτονώνουμε το «Εσωτερικό παιδί» μας.
Να προσέχουμε την διατροφή μας (απαραίτητη και η σοκολάτα!), το σωματικό βάρος, την σεξουαλική ζωή.
Να ελέγχουμε τακτικά την ευόδωση των ονείρων και των επιθυμιών μας.
Να βάζουμε κοντινούς στόχους, ώστε να επιτευχθεί το παραπάνω.
Να μην παραιτούμαστε από την αλήθεια του Εαυτού μας.
Να επιδιώκουμε αρκετό χρόνο με τους αγαπημένους μας.
Να μην επιτρέπουμε να στραγγίξει η ζωή μας από την ανεμελιά, το παιχνίδι και την ψυχική αγαλλίαση και εκτόνωση.
Αυτά και άλλα μπορούν να αποτελέσουν την … «σοκολάτα» της καρδιάς μας!
Αφιερωμένο στη Ζ.Α
















ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής)

 "Γίνε αυτό που είσαι",Φ.Νίτσε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ