Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι νέες μέθοδοι αντισύλληψης μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία



Για τα νεότερα αντισυλληπτικά μίλησε ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην εκδήλωση «Γυναίκα και Υγεία», που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, στις 8 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αφού επικρότησε την προσπάθεια του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για ενημέρωση το νέων πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, μίλησε για τον ρόλο της εκπαίδευσης στα σχολεία και προχώρησε σε ένα ακανθώδες θέμα το οποίο απασχολεί μικρούς και μεγάλους: Τις εκτρώσεις.

Ποιος είναι τελικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας; Ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος επισήμανε πως το συγκεκριμένο νούμερο δεν έχει καμία σημασία, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά. «Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να σταματήσουμε τις εκτρώσεις», τόνισε.
Καθώς η επιστήμη προχωράει, ο κόσμος και ιδιαιτέρως οι έφηβοι, πρέπει να γνωρίζουν τα καινούργια σκευάσματα και τις νεότερες μεθόδους με τις οποίες μπορούν να προφυλαχτούν.
Στη συνέχεια, παρουσίασε την κατάσταση στην Αμερική, αναφέροντας πως παρά την προηγμένη τεχνολογία και την καλή περίθαλψη, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις εγκυμοσύνες στην εφηβεία.
Οι πιο συχνοί λόγοι στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο είναι η άγνοια μεθόδων αντισύλληψής, το υψηλό κόστος, οι δυσκολίες στην εφαρμογή και ο φόβος για μη αναστρεψιμότητα των μεθόδων αυτών.

«Περισσότερο από το 50% των ανεπιθύμητων κυήσεων συμβαίνει σε γυναίκες που ακολουθούν αντισύλληψη, αλλά μόνο στο 10% η αιτία της αποτυχίας οφείλεται στη μέθοδο», ανέφερε ο κύριος Σαλάκος ο οποίος υπογράμμισε ότι το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση νεότερων αποτελεσματικών και εύκολων στη χρήση μεθόδων, καθώς και με καλύτερη ενημέρωση για συνεπή εφαρμογή τους.

Άλλωστε, ο στόχος πλέον είναι η μέθοδος αντισύλληψης που θα επιλέξει κάποιος να χορηγείται εύκολα και να εμφανίζει λιγότερους κινδύνους για την υγεία, με τη μείωση των ορμονών. Έπειτα, τόνισε ότι οι ορμόνες διαφοροποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων προς όφελος των γυναικών, όχι μόνο όσον αφορά στη σωστή αντισύλληψη αλλά και τις τυχόν επιπλοκές.

Τέλος, ο κύριος Σαλάκος παρουσίασε τις νεότερες μεθόδους αντισύλληψης και μίλησε εκτενώς για τον κολπικό δακτύλιο, σημειώνοντας ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα και δεν δημιουργεί επιπλοκές. Περισσότερες πληροφορίες για τον δακτύλιο υπάρχουν στη σελίδα prosexo.gr, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για θέματα αντισύλληψης και αναπαραγωγικής υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα σωστής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ