Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι νέες μέθοδοι αντισύλληψης μειώνουν τους κινδύνους για την υγείαΓια τα νεότερα αντισυλληπτικά μίλησε ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην εκδήλωση «Γυναίκα και Υγεία», που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, στις 8 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αφού επικρότησε την προσπάθεια του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για ενημέρωση το νέων πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, μίλησε για τον ρόλο της εκπαίδευσης στα σχολεία και προχώρησε σε ένα ακανθώδες θέμα το οποίο απασχολεί μικρούς και μεγάλους: Τις εκτρώσεις.

Ποιος είναι τελικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας; Ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος επισήμανε πως το συγκεκριμένο νούμερο δεν έχει καμία σημασία, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά. «Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να σταματήσουμε τις εκτρώσεις», τόνισε.
Καθώς η επιστήμη προχωράει, ο κόσμος και ιδιαιτέρως οι έφηβοι, πρέπει να γνωρίζουν τα καινούργια σκευάσματα και τις νεότερες μεθόδους με τις οποίες μπορούν να προφυλαχτούν.
Στη συνέχεια, παρουσίασε την κατάσταση στην Αμερική, αναφέροντας πως παρά την προηγμένη τεχνολογία και την καλή περίθαλψη, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις εγκυμοσύνες στην εφηβεία.
Οι πιο συχνοί λόγοι στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο είναι η άγνοια μεθόδων αντισύλληψής, το υψηλό κόστος, οι δυσκολίες στην εφαρμογή και ο φόβος για μη αναστρεψιμότητα των μεθόδων αυτών.

«Περισσότερο από το 50% των ανεπιθύμητων κυήσεων συμβαίνει σε γυναίκες που ακολουθούν αντισύλληψη, αλλά μόνο στο 10% η αιτία της αποτυχίας οφείλεται στη μέθοδο», ανέφερε ο κύριος Σαλάκος ο οποίος υπογράμμισε ότι το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση νεότερων αποτελεσματικών και εύκολων στη χρήση μεθόδων, καθώς και με καλύτερη ενημέρωση για συνεπή εφαρμογή τους.

Άλλωστε, ο στόχος πλέον είναι η μέθοδος αντισύλληψης που θα επιλέξει κάποιος να χορηγείται εύκολα και να εμφανίζει λιγότερους κινδύνους για την υγεία, με τη μείωση των ορμονών. Έπειτα, τόνισε ότι οι ορμόνες διαφοροποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων προς όφελος των γυναικών, όχι μόνο όσον αφορά στη σωστή αντισύλληψη αλλά και τις τυχόν επιπλοκές.

Τέλος, ο κύριος Σαλάκος παρουσίασε τις νεότερες μεθόδους αντισύλληψης και μίλησε εκτενώς για τον κολπικό δακτύλιο, σημειώνοντας ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα και δεν δημιουργεί επιπλοκές. Περισσότερες πληροφορίες για τον δακτύλιο υπάρχουν στη σελίδα prosexo.gr, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για θέματα αντισύλληψης και αναπαραγωγικής υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα σωστής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας