Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φούσκωμα: 7 πιθανές αιτίες πλην του φαγητού



Εάν φάγατε φασόλια, γαλακτοκομικά, κάποιο αλμυρό φαγητό με κρεμμύδι ή λάχανο, είστε λίγο-πολύ προετοιμασμένοι ότι μπορεί να νιώσετε φούσκωμα στην κοιλιά.

Εκτός από τη διατροφή ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, μπορεί να σχετίζονται με το πρήξιμο στην κοιλιά.

Πίνετε υγρά με καλαμάκι
Το τι και πόσο πίνετε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε την κοιλιά σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πίνουν υγρά με καλαμάκι, καθώς έτσι καταπίνουν και αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Ανθρακούχα ποτά
Οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό, όπως μπύρα, αναψυκτικά, σόδες κλπ. συνεπάγεται περισσότερα αέρια στο στομάχι και στο έντερο. Πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία επίσης προκαλούν φούσκωμα, επειδή δυσκολεύουν την πέψη.

Προβλήματα του γαστρεντερικού
Προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προκαλούν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Πολλοί ασθενείς και ειδικά γυναίκες, έχουν έντονο φούσκωμα. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια ανάλογη διαταραχή, το έντερό σας είναι υπερευαίσθητο και κατά την πέψη μπορεί να έχετε πολλά ανάλογα συμπτώματα, όπως πόνο και φούσκωμα.

Φάρμακα
Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Σε αυτά ανήκουν τα αντισυλληπτικά λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο γαστρεντερικό. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και αέρια. Άλλα φάρμακα που σχετίζονται με φούσκωμα είναι κάποια αντιβιοτικά τα οποία μαζί με τα κακά βακτήρια, σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου.

Καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Όταν κάθεστε για αρκετή ώρα στο γραφείο ή στον καναπέ, επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες στον οργανισμό. Η κίνηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εντέρου σας. Ακόμη και αν δεν γυμνάζεστε, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε τόσο για να αποφύγετε το πρήξιμο.

Ταξιδεύετε πολύ
Αν κάνετε συχνά αεροπορικά ταξίδια, το φούσκωμα είναι αναμενόμενο. Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής αιτία του φουσκώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπάρχουν πολλοί μικροί και διαφορετικοί παράγοντες. Το μάσημα τσίχλας, η κατανάλωση αλμυρών σνακ, η έλλειψη κίνησης και η κατάποση αέρα για να αποφύγουμε τον πόνο στα αυτιά κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Μέσα στην καμπίνα αυξάνεται ο όγκος των αερίων στο σώμα μας.

Καρκίνος
Κάποιοι καρκίνοι, όπως του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, εκδηλώνονται με φούσκωμα στην κοιλιά. Ειδικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, συσσωρεύεται υγρό στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλεί φούσκωμα. Παράλληλα, έχουν πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα