Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πονοκέφαλος τάσης: Η ιβουπροφαίνη θεραπεία πρώτης επιλογής


H Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας συνιστά την ιβουπροφαίνη ως φάρμακο πρώτης επιλογής μεταξύ των ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα) για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου τύπου τάσης (tension headache).

Υπάρχουν πολλά είδη ΜΣΑΦ που είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, τη δικλοφενάκη, τη ναπροξένη και την ιβουπροφαίνη.

Πονοκέφαλος τάσης
Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο συχνότερος τύπος κεφαλαλγίας και τις περισσότερες φορές ο πόνος εκτείνεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος συχνά είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου ενώ μπορεί να πονάει και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας. Η ένταση των κρίσεων συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά ο πόνος μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή λειτουργικότητας.

Ο πονοκέφαλος τάσης ονομάστηκε έτσι γιατί θεωρήθηκε ότι προκαλείται από σύσπαση (τάση) των μυών της κεφαλής αλλά η αυξημένη μυϊκή τάση δεν έχει αποδειχτεί. Πάντως, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά ΜΣΑΦ και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την κεφαλαλγία τάσεως είναι λιγότερες από άλλους τύπους πονοκεφάλου. Γι’ αυτό, μια ακριβής διάγνωση είναι επιτακτική και πρέπει να καθορίζεται με τη βοήθεια ενός ημερολογίου κεφαλαλγίας, το οποίο θα συμπληρώνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Ιβουπροφαίνη
Οι οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας συνιστούν την ιβουπροφαίνη (Nurofen, Fenpain, Advil, Algofren, Brufen, Ibouprofen/Actavis) ως φάρμακο πρώτης επιλογής.

Η ιβουπροφαίνη ανακουφίζει τον πονοκέφαλο στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση, από τα πρώτα 15 λεπτά. Οι προσταγλανδίνες είναι ουσίες που απελευθερώνονται και κάνουν τις νευρικές απολήξεις να είναι πολύ ευαίσθητες στον πόνο. Προκαλούν φλεγμονή στους  ιστούς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο λαιμός πρήζεται όταν αρρωσταίνουμε. Επειδή η ιβουπροφαίνη μπλοκάρει την παραγωγή προσταγλανδινών, λειτουργεί στην εστία του πόνου για να βοηθήσει στην ανακούφιση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη είναι πιο αποτελεσματική από την παρακεταμόλη και παρέχει ολοκληρωμένη ανακούφιση σε περισσότερους ανθρώπους.

Οι συνδυασμοί απλών αναλγητικών (παρακεταμόλη και ασπιρίνη) με καφεΐνη είναι φάρμακα δεύτερης επιλογής, αφού εκτιμάται ότι η καφεΐνη που περιέχουν συνεισφέρουν στην κεφαλαλγία.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πονοκεφάλου από κατάχρηση φαρμάκων, ως αποτέλεσμα συχνής και υπερβολικής χρήσης όλων των τύπων των αναλγητικών στην θεραπεία της οξείας φάσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...