Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πονοκέφαλος τάσης: Η ιβουπροφαίνη θεραπεία πρώτης επιλογής


H Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας συνιστά την ιβουπροφαίνη ως φάρμακο πρώτης επιλογής μεταξύ των ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα) για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου τύπου τάσης (tension headache).

Υπάρχουν πολλά είδη ΜΣΑΦ που είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, τη δικλοφενάκη, τη ναπροξένη και την ιβουπροφαίνη.

Πονοκέφαλος τάσης
Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο συχνότερος τύπος κεφαλαλγίας και τις περισσότερες φορές ο πόνος εκτείνεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος συχνά είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου ενώ μπορεί να πονάει και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας. Η ένταση των κρίσεων συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά ο πόνος μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή λειτουργικότητας.

Ο πονοκέφαλος τάσης ονομάστηκε έτσι γιατί θεωρήθηκε ότι προκαλείται από σύσπαση (τάση) των μυών της κεφαλής αλλά η αυξημένη μυϊκή τάση δεν έχει αποδειχτεί. Πάντως, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά ΜΣΑΦ και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την κεφαλαλγία τάσεως είναι λιγότερες από άλλους τύπους πονοκεφάλου. Γι’ αυτό, μια ακριβής διάγνωση είναι επιτακτική και πρέπει να καθορίζεται με τη βοήθεια ενός ημερολογίου κεφαλαλγίας, το οποίο θα συμπληρώνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Ιβουπροφαίνη
Οι οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας συνιστούν την ιβουπροφαίνη (Nurofen, Fenpain, Advil, Algofren, Brufen, Ibouprofen/Actavis) ως φάρμακο πρώτης επιλογής.

Η ιβουπροφαίνη ανακουφίζει τον πονοκέφαλο στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση, από τα πρώτα 15 λεπτά. Οι προσταγλανδίνες είναι ουσίες που απελευθερώνονται και κάνουν τις νευρικές απολήξεις να είναι πολύ ευαίσθητες στον πόνο. Προκαλούν φλεγμονή στους  ιστούς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο λαιμός πρήζεται όταν αρρωσταίνουμε. Επειδή η ιβουπροφαίνη μπλοκάρει την παραγωγή προσταγλανδινών, λειτουργεί στην εστία του πόνου για να βοηθήσει στην ανακούφιση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη είναι πιο αποτελεσματική από την παρακεταμόλη και παρέχει ολοκληρωμένη ανακούφιση σε περισσότερους ανθρώπους.

Οι συνδυασμοί απλών αναλγητικών (παρακεταμόλη και ασπιρίνη) με καφεΐνη είναι φάρμακα δεύτερης επιλογής, αφού εκτιμάται ότι η καφεΐνη που περιέχουν συνεισφέρουν στην κεφαλαλγία.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πονοκεφάλου από κατάχρηση φαρμάκων, ως αποτέλεσμα συχνής και υπερβολικής χρήσης όλων των τύπων των αναλγητικών στην θεραπεία της οξείας φάσης.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…