Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δέκα παγίδες μιας σχέσης


  
Αν νομίζεις ότι έδεσες το γάιδαρο σου επειδή ξεπέρασες το στάδιο των πρώτων ραντεβού και βρίσκεσαι πια σε μια μόνιμη σχέση, πλανάσαι πλάνην οικτράν. Μπορεί από πρώτη άποψη, να έχεις "ανέβει πίστα" αλλά κάθε στιγμή κινδυνεύεις να βρεθείς ξανά στην αφετηρία, μόνη κι έρημη από ταίρι.
Οι κίνδυνοι που καραδοκούν να διαλύσουν τη σχέση σου είναι αμέτρητοι κι εξαρτάται από σένα πώς θα τους αντιμετωπίσεις.

Παγίδα 1 – Απιστία: ο απόλυτος εχθρός κάθε σχέσης. Ελάχιστοι την ξεπερνάνε , ακόμη κι αν προσπαθήσουν πολύ. Η εμπιστοσύνη τινάζεται στον αέρα. Παρά τους όρκους ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί άλλο παραστράτημα, πάντα και οι δύο θα νιώθουν ότι ο άλλος κάποια μέρα θα πάει στο κρεβάτι με κάποιον τρίτο.

Παγίδα 2 – Εξάρτηση κι ανεξαρτησία: η ισορροπία ανάμεσα στην εξάρτηση και την ανεξαρτησία είναι λεπτή υπόθεση. Αν νιώσεις ότι ο άλλος είναι το μόνο που έχεις στη ζωή, κάνε λίγο πίσω. Διαφορετικά ο δικός σου γρήγορα θα νιώσει τη διάθεση για λίγο αέρα και θα βγει να πάρει τον αέρα του μακριά από σένα. Τι ίδιο ισχύει κι αντίστροφα, αν βρίσκεστε στη χάση και στη φέξη -γιατί μπορεί να είναι απορροφημένος απ’ τη δουλειά του, για παράδειγμα- σύντομα κάποιος θα νιώσει μόνος και το πιθανότερο είναι ν’ αρχίσει να κοιτάει αλλού.

Παγίδα 3 – Βιασύνη: οι υγιείς σχέσεις αναπτύσσονται φυσικά. Μπορεί όχι πάντα με την ίδια ταχύτητα, αλλά τείνουν να προχωράνε όσο και οι δύο νιώθουν πιο άνετα μεταξύ τους. Είναι κάτι αυθόρμητο κι ενστικτώδες. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν αυτό το ένστικτο και πιέζουν τη σχέση να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ όσο αντέχει.

Σε κανέναν δεν αρέσει να πιέζεται. Αν κάποιος ζητάει απ’ τον άλλον να δεσμευτεί περισσότερο απ’ όσο είναι έτοιμος, η σχέση δεν μπορεί να κρατήσει. Η πιο επικίνδυνη λέξη είναι η λέξη από Γ(άμος). Από τη στιγμή που ο ένας πιέζει για γάμο κι ο άλλος δεν είναι έτοιμος η σχέση διαλύεται.

Παγίδα 4 – Το παρελθόν: όποιος ζει στο παρελθόν δεν έχει μέλλον. Αν ένας απ’ τους δυο σας επιμένει να συγκρίνει τον άλλον με προηγούμενες σχέσεις του, το μέλλον είναι σκοτεινό. Το να μαθαίνεις απ’ τα λάθη του παρελθόντος είναι θετικό πράγμα, αλλά το να τα αντιμετωπίζεις σαν φωτοτυπίες της καινούργιας σου σχέσης δεν είναι. Αυτό που έχεις τώρα είναι διαφορετικό από κάθε άλλη κατάσταση, οπότε άσε το να αναπτυχθεί απαλλαγμένο από παλιές πικρίες.

Παρομοίως, το να ανασύρεις το παρελθόν της σχέσης σου στο παρόν είναι το ίδιο καταστρεπτικό. Και τι έγινε αν ένας απ’ τους δυο σας έκανε κάποιο λάθος τις πρώτες εβδομάδες; Δεν χρειάζεται να το αναφέρεις κάθε φορά που τσακώνεστε. Αν ένα ζευγάρι αποφασίζει να προχωρήσει, προχωράει κοιτάζοντας μπροστά. Το παρελθόν είναι παρελθόν.

Παγίδα 5 – Διαφορετικοί στόχοι: με τον χρόνο, τα ζευγάρια που δεν προσέχουν μπορεί να πάρουν διαφορετικούς δρόμους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας ή και σε άλλες καταστάσεις όπως στην καριέρα του ενός που γίνεται όλο και πιο σημαντική ή απλά στο ότι ο άλλος δεν κάνει για σένα. Αν δυο άνθρωποι κυνηγάνε διαφορετικούς στόχους -όπως το να θέλεις να μεγαλώσεις μια πολυμελή οικογένεια στην επαρχία ενώ εκείνος θέλει να γίνει διευθυντής πολυεθνικής- υποσκάπτουν το μέλλον. Αν αυτό το πρόβλημα δεν εντοπιστεί έγκαιρα, σύντομα θα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στους στόχους και στον αγαπημένο σου.

Παγίδα 6 – Υπερβολική οικειότητα: αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή και οι δυο σας αρχίζετε να νιώθετε πραγματικά άνετα με τον άλλο, και μιλάμε για πολύυυ άνετα. Μέχρι που διαπιστώνεις ότι είστε περισσότερο φίλοι από εραστές. Η ρουτίνα της συμβίωσης εύκολα αφήνει τα πράγματα να πάρουν την κάτω βόλτα. Το σεξ γίνεται μια ανάμνηση απ’ το παρελθόν και πριν το καταλάβεις ο καθένας σας έχει γίνει απλώς εκείνος που εμποδίζει τον άλλον να δημιουργήσει μια καινούργια σχέση.

Γρήγορα! Πέτα από πάνω σου αυτή την τριμμένη φόρμα και μη διανοηθείς να κάνεις αποτρίχωση στο μουστάκι μπροστά του. Υπάρχουν και όρια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εκείνον.

Παγίδα 7 – Ενοχλητικές συνήθειες: κανείς δεν είναι τέλειος. Καμιά φορά ούτε κι ο αγαπημένος σου. Μπορεί να είναι καταπληκτικός σε πολλά, αλλά αν έχει λίγες κακές συνήθειες, πρόσεχε! Όσο κι ανόητες αν φαίνονται αυτές οι συνήθειες -όπως το παραμιλητό στον ύπνο, το ν’ αφήνει την οδοντόπαστα ανοιχτή ή το να βάζει τα πόδια του με τα παπούτσια πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού- μπορεί να σας τρελάνουν και τους δύο. Όσο περνάει ο καιρός αυτές οι συνήθειες γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές μέχρι που του σημείου να θυμώνεις συνεχώς μαζί του και να οδηγηθείς στον χωρισμό.

Παγίδα 8 – Επίμονοι αντίζηλοι: το ζευγάρι αποτελείται εξ’ ορισμού από δύο άτομα. Αρκεί να ρίξεις στο πλάνο κι ένα τρίτο πρόσωπο και θ’ αρχίσουν τα προβλήματα. Αν κάποιος τρίτος προσπαθεί να κερδίσει εσένα ή τον άλλον εύκολα θ’ αναπτυχθούν υποψίες και δυσπιστία που μπορεί να σας διαλύσουν. Το φαινόμενο διογκώνεται στην περίπτωση που ο άλλος είναι κάποιος ή κάποια "πρώην".

Αν προκύψει κάτι τέτοιο χειρίσου το όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν είσαι εσύ το αντικείμενο του θαυμασμού, απλά δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεσαι κι απομακρύνσου. Η διατήρηση επαφής μ’ έναν θαυμαστή απλώς του δίνει θάρρος και το δικαίωμα να παίζει με τη σχέση σου.

Παγίδα 9 – Οι εντάσεις της ζωής: συχνά, όταν είμαστε ζευγάρι νιώθουμε σαν βρισκόμαστε σε μια γυάλα που μας προστατεύει απ’ τον έξω κόσμο. Ωστόσο όταν η γυάλα μας συγκρουστεί με τη σκληρή πραγματικότητα τα πράγματα μπορεί να πάνε κατά διαόλου. Θέματα όπως τα οικονομικά, τα παιδιά από προηγούμενες σχέσεις και καταστάσεις που σέρνονται από παλιότερες σχέσεις είναι πιθανοί δολοφόνοι κάθε πάθους. Ακόμη και απλές καθημερινές συνθήκες (όπως η αδιαφορία του ενός απ’ τους δύο για το νοικοκυριό και το μαγείρεμα) μπορούν να τραυματίσουν τη σχέση σου.

Σε κάθε περίπτωση μην αγνοείς την κατάσταση. Λύσε άμεσα τέτοια θέματα μόλις δημιουργηθούν με τον πιο πρακτικό, ώριμο και ψύχραιμο τρόπο.

Παγίδα 10 – Φίλοι κι οικογένεια: ένα μεγάλο μέρος της ζωής ου αφορά στους φίλους και στην οικογένεια κι αυτό ισχύει και για τους δυο σας. Άρα, το να μην τα πηγαίνεις καλά με το περιβάλλον του συντρόφου σου είναι ένα κρίσιμο σημείο. Φυσικά, δεν μπορείς να αγαπήσεις κάθε μέλος του περίγυρού του, αλλά το να τα έχεις καλά με τους κοντινότερους ανθρώπους του (όπως τ’ αδέλφια κι ο κολλητός του) αυξάνει τις πιθανότητές σου να κρατήσεις τη σχέση ζωντανή.


Οι μακρόσυρτες διαφωνίες με τον πατέρα του για τα πολιτικά που καταλήγουν σε καυγά ή το γεγονός ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε στο ίδιο δωμάτιο με την αδελφή του για περισσότερο από τριάντα δευτερόλεπτα, κάποια στιγμή θα τον αναγκάσουν να πάρει θέση κι αυτή η θέση μπορεί να μην είναι απαραίτητα η δική σου.

https://sciencearchives.wordpress.com/2013/08/20/%CE%AD-%CE%AF-%CE%AD-2/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ