Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους υποφέρουν από ημικρανίες


Αν έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο

Οι πάσχοντες από ημικρανία ενδεχομένως να διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από χειρουργική επέμβαση, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για εκείνους που βιώνουν ημικρανία με αύρα, δηλαδή όταν η κεφαλαλγία περιλαμβάνει και διαταραχές της όρασης. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από χειρουργείο, συγκριτικά με όσους δεν υποφέρουν από ημικρανίες. Και οι πιθανότητες ασθενής με ημικρανία χωρίς αύρα να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από επέμβαση είναι 75% περισσότερες από κάποιον χωρίς την εν λόγω κεφαλαλγία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Ματίας Έικερμαν επίκουρο καθηγητή Αναισθησιολογίας, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 125.000 χειρουργικούς ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και δύο συνεργαζόμενα νοσοκομεία, την περίοδο Ιανουάριο 2007 - Αύγουστος 2014.

Από το σύνολο των ασθενών, λιγότερο από το 1% υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 30 ημερών από το χειρουργείο. Εξ όσων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 8% έπασχαν από ημικρανία, με το 13% να έχει ημικρανία με αύρα και το 87% χωρίς.

«Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για κάποιον με ημικρανία μετά το χειρουργείο είναι κατά μέσο όρο τέσσερα επεισόδια ανά 1.000 ασθενείς. Η αναλογία στην περίπτωση της ημικρανίας με αύρα είναι έξι εγκεφαλικά επεισόδια ανά 1.000 ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Έικερμαν.

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου εξακολούθησε να υφίσταται και μετά την συνεκτίμηση της αιτίας που οδήγησε κάθε ασθενή στο χειρουργείο, την διαδικασία την ίδια αλλά και παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η προϋπάρχουσα αγγειακή νόσος, που ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, ο κίνδυνος να ξαναμπεί στο νοσοκομείο ο ασθενής ήταν υψηλότερος στα άτομα με ημικρανίες.

«Εικάζουμε ότι οι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν γενετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου» εξηγεί ο ερευνητής και προσθέτει ότι «η μελέτη αναδεικνύει έναν νέο συσχετισμός που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί, ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς χωρίς τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο».


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη εντόπισε σχέση μεταξύ αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με ημικρανία. Επίσης, η προϋπάρχουσα καρδιακή παράκαμψη που επιτρέπει τη ροή του αίματος από την δεξιά στην αριστερή κοιλία αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους συγκεκριμένους ασθενείς.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500124708

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε