Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός



Ο καιρός είναι κρύος, αλλά στο γόνατό σας νιώθετε έντονο πόνο από την αρθρίτιδα και ξέρετε, πριν καν το πουν στις ειδήσεις, ότι σύντομα θα επιδεινωθεί.

Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Ως φαίνεται ναι και το πιθανότερο είναι πως οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζουν το σώμα, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ειδικούς οι οποίοι έχουν μελετήσει τις επιδράσεις των καιρικών συνθηκών στον χρόνιο πόνο.

Οπως εξηγεί στην ιατρική ιστοσελίδα WebMD ο δρ Ρόμπερτ Νιούλιν Τζέιμσον, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι συχνό φαινόμενο οι πάσχοντες από ρευματοπάθεια, εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα να αποδίδουν τον εντεινόμενο πόνο τους στις καιρικές συνθήκες.

Σε μελέτη του που είχε δημοσιευθεί προ καιρού στην επιθεώρηση «Pain», τα δύο τρίτα των ασθενών που συμμετείχαν είχαν δηλώσει με βεβαιότητα ότι αισθάνονταν την επιδείνωση του καιρού πριν γίνει εμφανής, ειδικά όταν επρόκειτο να εκδηλωθεί καταιγίδα. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς ένιωθαν ολοένα εντονότερο πόνο τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την αλλαγή του καιρού.

Πώς εξηγείται αυτό; «Συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας για τον πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό δεν υπάρχει, αλλά έχουν εκφρασθεί διάφορες πιθανές θεωρίες» απαντά ο δρ Τζέιμισον.

Μία από τις κυριότερες υποδεικνύει ως πιθανό μηχανισμό τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. «Μολονότι πολλοί ασθενείς παραπονούνται ότι ο πόνος τους επιδεινώνεται με τον υγρό, βροχερό καιρό, μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι το κρύο, ο αέρας, η βροχή ή το χιόνι, αλλά η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση» λέει ο ρευματολόγος δρ Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (ACR).

Ως φαίνεται, το χαμηλό βαρομετρικό προκαλεί αλλαγές στη φυσιολογία των αρθρώσεων και ευνοεί την παραγωγή ουσιών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Επιπλέον, τα νεύρα των αρθρώσεων μπορεί να ευαισθητοποιούνται εξαιτίας της φλεγμονής της αρθρίτιδας, με συνέπεια να γίνονται ευάλωτα στις αλλαγές του βαρομετρικού.

Οποιος κι αν είναι ο υπαίτιος μηχανισμός, η συσχέτιση καιρού και πόνου βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη, διότι τα έως τώρα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα και σαφή, λένε οι δύο ειδικοί.

Τι να κάνετε
Τα καλά νέα είναι πως οι πάσχοντες από τέτοιου είδους παροξύνσεις μπορούν να λάβουν μερικά μέτρα για να βοηθηθούν. Η διατήρηση του σώματος ζεστού, με ντύσιμο σε στοιβάδες (π.χ. πρώτα βαμβακερό μπλουζάκι, εν συνεχεία ένα συνθετικό ή μάλλινο και μετά μια ζακέτα) και επαρκή θέρμανση του σπιτιού και του αυτοκινήτου, μπορεί να βοηθήσει.

Δοκιμάστε επίσης να κοιμάστε σε ζεστά σεντόνια και να φοράτε ζεστά ρούχα, καθώς και να χρησιμοποιείτε θερμοφόρα στις αρθρώσεις που πονούν, συνιστά ο δρ Τζέιμισον, διότι η θερμότητα χαλαρώνει τους μυς και καταπραΰνει τον πόνο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην ακινητοποιηθείτε. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργικότητα των άρρωστων αρθρώσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι (πριν από την έξοδό σας, καλό είναι να κάνετε μερικές ασκήσεις για να χαλαρώσετε τις αρθρώσεις σας).

Η απώλεια βάρους στα άτομα με περιττά κιλά επίσης είναι πολύ βοηθητική για τους πάσχοντες από αρθρίτιδες των κάτω άκρων, ενώ η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (οι καλύτερες πηγές είναι τα παχιά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και ο σολομός, και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα) επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Αν τίποτε άλλο δεν αποδίδει, πάρτε κάποιο παυσίπονο επιπλέον, συνιστά ο δρ Μπόρενσταϊν, αλλά αφού συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πάνω απ’ όλα όμως, να θυμάστε ότι η παρόξυνση θα είναι παροδική διότι το σώμα διαθέτει προσαρμοστικούς μηχανισμούς με τους οποίους θα μειώσει σταδιακά τη δυσκαμψία και τον πόνο, καταλήγει.

http://www.madata.gr/diafora/health/523004.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...